میانگین سرعت اینترنت ثابت و همراه در ایران
شبکه و امنیت

میانگین سرعت اینترنت ثابت و همراه در ایران

نویسنده: تحریریه آن‌دیجیتال

سرعت اینترنت یک مولفه مهم و اساسی در دسترسی به شبکه جهانی اینترنت است که ارتباط مستقیمی به زیرساخت های مخابراتی دارد. طبق گفته وزیر ارتباطات میانگین سرعت اینترنت همراه در ایران ۲۴ مگابیت بر ثانیه است درحالیکه میانگین سرعت اینترنت ثابت برابر ۸.۵ مگابیت بر ثانیه می باشد. در ادامه توضیحات بیشتری در مورد سرعت اینترنت ثابت و همراه در کشور ارائه شده است.

در دنیای اینترنت سرعت مولفه ای اساسی است که در نبود آن عملا استفاده از شبکه جهانی اینترنت میسر نخواهد بود. مولفه سرعت البته در کنار مولفه کیفیت معنای واقعی خود را پیدا می کند اما به هر حال خود نیز به تنهایی یک مولفه مهم به حساب می آید. در سال های اخیر کاربران اینترنت در کشور گله های فراوانی از سرعت و کیفیت اینترنت داشته اند که برخی از آنها مربوط به اینترنت همراه بوده و برخی هم به اینترنت ثابت مربوط می شده است.

در مقابل، اپراتورهای تلفن همراه و اپراتورهای ثابت هم نظرات خود را داشتند و آنها هم از قیمت های پایین اینترنت گله داشتند. در این میان اما وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در جبهه مشترکین اینترنت است و طی چند سال فعالیت خود به طور مداوم از کاربران اینترنت حمایت کرده و تلاش کرده کیفیت ارائه خدمات اینترنت به مشترکین را بهبود بخشد.

سرعت اینترنت همراه

محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات در جدیدترین اظهار نظر خود پس از راه اندازی سامانه نت سنج پلاس اعلام کرده که بالغ بر ۱۴۵ هزار تست مردمی جهت سنجش سرعت اینترنت انجام شده که نشان می دهد میانگین سرعت اینترنت موبایل در ایران برابر ۲۴ مگابیت بر ثانیه است که مقدار قابل قبولی است.

با این حال درصد بالایی از کاربران ایرانی از اینترنت همراه اپراتورهای ایرانسل، همراه اول و رایتل استفاده می کنند. طبق آمار سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی که مربوط به ۹ ماه اول سال ۹۸ است اینترنت همراه با ۶۶ میلیون کاربر ایرانی بیش از ۸۰ درصد از جمعیت کشور را درگیر خود کرده است.

البته باید توجه داشت که مقدار اعلام شده توسط آذری جهرمی مربوط به میانگین سرعت اینترنت در کشور است و لزوما به معنی این نیست که همه اپراتورهای همراه در تمام مناطق این سرعت را ارائه می کنند. ممکن است در یک منطقه سرعت بالاتر از این مقدار باشد و در منطقه ای دیگر سرعت پایین تر از مقدار اعلام شده باشد.

سرعت اعلام شده توسط وزیر ارتباطات گرچه تا حدودی برابر میانگین سرعت جهانی است اما با بالاترین سرعت اینترنت در دنیا تفاوت زیادی دارد و رتبه ایران نسبت به کشورهای برتر در حوزه سرعت اینترنت نیز بسیار پایین است.

رتبه جهانی ایران در سرعت اینترنت همراه

چندی پیش تحقیقی روی سرعت اینترنت همراه کشورهای دنیا انجام شد که در گزارش آن کشورها بر اساس سرعت اینترنت همراه رتبه بندی شدند. در این آمارگیری پس از بررسی سرعت اینترنت کشورها میانگین سرعت دانلود اینترنت همراه دنیا ۲۲.۸۱ مگابیت در ثانیه تشخیص داده شد. در ادامه فهرست کشورهای دارای بالاترین سرعت اینترنت همراه ارائه شده است.

۱- قطر: سرعت ۶۲.۶ مگابیت بر ثانیه
۲- نروژ: سرعت ۵۷.۲ مگابیت بر ثانیه
۳- امارات: سرعت ۵۵.۱ مگابیت بر ثانیه
۴- سنگاپور: سرعت ۵۲.۸ مگابیت بر ثانیه
۵- ایسلند: سرعت ۵۲.۳  مگابیت بر ثانیه
۶- استرالیا: سرعت ۵۲.۲  مگابیت بر ثانیه
۷- هلند: سرعت ۵۰.۷ مگابیت بر ثانیه
۸- کانادا: سرعت ۴۹.۷  مگابیت بر ثانیه
۹- بلژیک: سرعت ۴۷.۲  مگابیت بر ثانیه
۱۰- مجارستان: سرعت ۴۶.۴  مگابیت بر ثانیه

فهرست فوق به همین صورت ادامه می یابد که در رتبه ۲۵ آن کشور بلغارستان با میانگین سرعت ۳۴.۲ مگابیت بر ثانیه قرار می گیرد. ایران در این فهرست در جایگاه ۵۸ قرار گرفته است و همانطور که مشخص است سرعت اینترنت همراه در ایران گرچه برابر میانگین جهانی است اما مقدار چندان زیادی هم نیست و با کشورهای برتر در این حوزه فاصله زیادی دارد. 

سرعت اینترنت ثابت

اینترنت ثابت بر خلاف اینترنت همراه که سرعت آن نسبتا خوب است، سرعت چندان زیادی ندارد. در این خصوص وزیر ارتباطات گفته بود که با اطلاعات دریافتی از سامانه نت سنج پلاس نشان می دهد که میانگین سرعت اینترنت ثابت در ایران ۸.۵ مگابیت بر ثانیه است. مقدار  مذکور میانگین سرعت اینترنت ثابت در ایران است و لزوما به این معنی نیست که سرعتی بالاتر از این مقدار وجود نداشته باشد. قطعا سرعت های بالاتر یا پایین تری از این مقدار وجود دارد که میانگین آن برابر این مقدار شده است.

در بسیاری از مناطق کابل های مخابرات اجازه استفاده از سرعت بیشتر از ۸ مگابیت بر ثانیه را نمی دهد. حتی در برخی مناطق سرعت قابل ارائه ۴ مگابیت است. چندی پیش وزیر ارتباطات نسبت به این موضوع واکنش نشان داد و گفت که تکنولوژی ADSL که در اینترنت ثابت کشور مورد استفاده است دیگر قدیمی و منسوخ شده است و اپراتورهای ثابت باید از تکنولوژی های جدید همچون VDSL استفاده کنند. آذری جهرمی در ادامه گفت:

۳۰ درصد از خطوط مسی ما بالای ۲ مگابیت بر ثانیه آپ نمی‌شوند. تنها ۱۶ درصد از مشترکین ما می‌توانند سرعت ۸ تا ۱۶ مگابیت را دریافت کنند. عمده مشتریان ADSL سرعتی بین ۲ الی ۸ مگابیت دارند که اصلاً سرعت قابل قبولی برای امروز نیست.

فارغ از ضعف موجود در زیرساخت مخابراتی، کاربران با مشکل قیمت بالا هم مواجه هستند. اینترنت ۱۶ مگابیت یا اینترنت VDSL که سرعت آن بیشتر از ۱۶ مگابیت است با قیمت های بسیار بالایی ارائه می شود. تنوع بسته های اینترنتی کم است و کاربرانی که تنها نیاز به سرعت دارند و حجم مصرفی آنها پایین است نمی توانند بسته متناسب با نیاز خود را بخرند و برای دریافت سرعت های بالا به ناچار باید هزینه هنگفتی را صرف خرید حجمی نماییند که اصلا از آن استفاده نمی کنند.

در گزارش سازمان تنظیم مقررات در مورد نفوذ اینترنت ثابت هم آماری ارائه شده که بیانگیر این است که اینترنت ثابت در کشور توانسته با ۸ میلیون مشترک ضریب نفوذ ۱۰ درصدی داشته باشد. یک علت اختلاف معنادار میزان نفوذ اینترنت ثابت با اینترنت همراه می تواند سرعت پایین اینترنت ثابت باشد.

جایگاه جهانی ایران در سرعت اینترنت ثابت

به هر حال چیزی که مشخص است این که سرعت مذکور از بسیاری از کشورهای دنیا پایین تر است که وزیر ارتباطات هم در اظهارات خود از این سرعت ناراضی بود. جالب است بدانید که در آمارگیری جهانی سرعت اینترنت که در سال ۲۰۱۷ انجام شده است میانگین سرعت اینترنت ایران ۴.۷ مگابیت بر ثانیه تخمین زده شد و جایگاهی در میان کشورها برای آن تعیین نشد. البته طی سال های اخیر این مقدار اکنون دو برابر شده است. طبق آمارگیری مذکور فهرست کشورهای دارای بالاترین میانگین سرعت اینترنت به شرح زیر است.

۱- کره جنوبی: ۲۸.۶ مگابیت بر ثانیه
۲- نروژ: ۲۳.۵ مگابیت بر ثانیه
۳- سوئد: ۲۲.۵ مگابیت بر ثانیه
۴- هنگ کنگ: ۲۱.۹ مگابیت بر ثانیه
۵- سوئیس: ۲۱.۷ مگابیت بر ثانیه
۶- فنلاند: ۲۰.۵ مگابیت بر ثانیه
۷- سنگاپور: ۲۰.۳ مگابیت بر ثانیه
۸- ژاپن: ۲۰.۲ مگابیت بر ثانیه
۹- دانمارک: ۲۰.۱ مگابیت بر ثانیه
۱۰- آمریکا: ۱۸.۷ مگابیت بر ثانیه

آمار قدیمی فوق تا کنون تغییر کرده است و قطعا سرعت اینترنت کشورها رشد بسیاری پیدا کرده است. در حالی که سرعت اینترنت ثابت در ایران همچنان پایین است و رشد چندانی در آن ایجاد نشده است. علت این امر را می توان ضعف زیرساخت های مخابراتی و همچنین بالا بودن تعرفه اینترنت دانست. اگر تا به حال برای خرید سرویس اینترنت روی خط خود اقدام کنید قطعا متوجه این موضوع خواهید شد.

وضعیت غم انگیز اینترنت ثابت در کشور باعث شده وزیر ارتباطات در سال های وزارت خود اقدامات مختلفی برای حل آن انجام دهد. حال باید دید که آیا گره کندی سرعت اینترنت در ایران در نهایت به دست وزیر جوان باز خوهد شد یا خیر. 

به این مطلب امتیاز دهید

مطالب مرتبط

نظرات کاربران (۱)

حامد

کلا ایران در زمینه سرعت اینترنت هیچ موقع به نتیجه خوبی دست پیدا نمیکنه مخصوصا اینترنت ثابت. شرکت های اینترنتی فقط دنبال پول گرفتن زیاد هستند و کمترین خدماتی رو ارائه نمی کنند

۵ سال پیش