این روزها که پیام رسان ها به پرکاربردترین اپلیکیشن های دنیا تبدیل شده اند بحث امنیت و حریم شخصی در آنها بسیار مورد توجه واقع شده است و بسیاری از کاربران به دنبال پیام رسان هایی هستند که امنیت بالایی داشته باشد و اطلاعات و حریم خصوصی آنها را حفظ نماید. در این مطلب تعدادی از امن ترین اپلیکیشنهای پیامرسان که از رمزنگاری با ضریب امنیت بالا استفاده می کنند معرفی شده است.
در سال های اخیر که پای اپلیکیشن های پیام رسان به گوشی کاربران باز شد این نوع برنامه های موبایلی به یکی از محبوبیت اپلیکیشن ها تبدیل شدند به طوری که در گوشی هر کاربر حداقل یک پیام رسان وجود دارد. شیوع این برنامه ها باعث شده اطلاعات گسترده ای از کاربران در این برنامه ها وجود داشته باشد و همین فرصت سرقت اطلاعات و نفوذ سایبری به آنها را برای هکرها فراهم کند. به همین دلیل روش های مختلفی برای جلوگیری از این رخداد ارائه شده است که در صورت استفاده از آن می توان تا حدی امنیت پیام رسان را افزایش داده و به کاربران اطمینان داد که اطلاعات آنها در امان است و شنود نخواهد شد.
در این مطلب تعداد از پیام رسان ها معرفی شده اند که از روش های مختلف امنیتی برای بالا بردن امنیت خود استفاده کرده اند و توانسته اند در رتبه برتر امنیت پیام رسان ها قرار گیرند. در این مطلب ضمن معرفی این اپلیکیشن های امن در مورد هر یک توضیحاتی نیز ارائه شده است که توصیه می شود حتما آن را مطالعه نمایید.
کدام پیام رسان های رمزنگاری شده بالاترین امنیت را دارند؟
وب سایت fossbytes.com در بررسی که روی امنیت پیام رسان های مطرح دنیا انجام داده است فهرست ۹ اپلیکیشن پیام رسان را ارائه داده که دارای بالاترین امنیت در میان رقبای خود هستند. بنابراین امن ترین پیامرسانهای رمزنگاری شده در جهان عبارتند از:
- سیگنال (Signal)
- تلگرام (Telegram)
- آی مسیج (iMessage)
- تریما (Threema)
- ویکرمی (Wickr Me)
- سایلنس (Silence)
- وایبر (Viber)
- واتس اپ (WhatsApp)
- داست (Dust)
این سایت در گزارش خود ضمن معرفی معروفترین اپلیکیشنهای پیامرسان امن با قابلیت رمزنگاری پیشرفته در مورد هر یک توضیحاتی نیز ارائه کرده است که ما آن را در اینجا شرح خواهیم داد.
۱- سیگنال (Signal)
پیامرسان معروف سیگنال در سال ۲۰۱۴ برای نخستین بار در دسترس عموم قرار گفت و کاربران توانستند از آن استفاده کنند. این اپلیکیشن پیام رسان همیشه یکی از امنترین پیامرسان های جهان شناخته می شد و هنوز هم به عنوان رتبه اول امنیت در میان پیام رسان ها شناخته می شود. علت امنیت بالای سیگنال استفاده از قابلیت رمزنگاری پیشرفته ای تحت عنوان Encryption End- to End است که باعث می شود که تمام مکالمات متنی، صوتی و تصویری این پیام رسان در پلتفرم خود به صورت کاملا محرمانه باقی بماند. بنابراین می توان گفت که هیچ نهاد امنیتی و اطلاعاتی نمی تواند اطلاعات خصوصی کاربران سیگنال را رصد کرده و یا از آن جاسوسی کند.
برخی از کارشناسان این حوزه سیگنال را برادر دوقلوی تلگرام می دانند. چراکه ظاهر آن بسیار شبیه تلگرام است و قابلیتهای موجود در آن هم تا حد زیادی در تلگرام وجود دارد. نرم افزار سیگنال را می توان در گوشی موبایل یا رایانه نصب کرد و حتی از آن در وب هم استفاده کرد. رتبه اول این پیامرسان به عنوان امن ترین پیام رسان می تواند تجربه لذت بخشی را برای کاربرانش به ارمغان آورد.
۲- تلگرام (Telegram)
تلگرام را می توان شناخته شده ترین پیام رسان برای ایرانی ها دانست که چند سال متمادی از آن استفاده می کردند و اکنون هم که استفاده از آن محدودیت هایی دارد دست از آن نکشیده اند. شاید علت این محبوبیت تلگرام در ایران همین امنیت بالای آن باشد. اپلیکیشن پیامرسان تلگرام در کنار سرعت بالای خود از امنیت بالایی هم برخوردار است. زیرساخت امنیتی تلگرام با استفاده از پروتکل رمزنگاری پیشرفته end-to-end encryption فراهم شده است و همین دلیل باعث شده محبوبیت تلگرام در مدت کوتاه فعالیت خود افزایش جدی پیدا کند. در عین حال تلگرام قابلیت دیگری تحت عنوان مکالمه محرمانه (secret chat) نیز دارد.
تلگرام در سال های اخیر با کشورهایی همچون روسیه به مشکلاتی برخورد کرده است. علت این مشکل درخواست روسیه برای انتقال سرورهای تلگرام به این کشور و همچنین ارائه اطلاعات شخصی کاربران تلگرام به نهادهای اطلاعاتی روسیه بوده است که به دلیل عدم موافقت تلگرام با این درخواست، در روسیه فیلتر شد.
۳- آی مسیج (iMessage)
پیام رسان آیمسیج هم دیگر برنامه امن در حوزه پیام رسانی است که از سوی شرکت اپل ساخته شده است و طبیعتا برای سیستم عامل iOS و گوشی های آیفون کار می کند. کاربران دستگاه های اپل با استفاده از این برنامه با هم چت کرده و به یکدیگر تصویر و متن ارسال می کنند. البته نسخه اندروید آن هم ساخته شده و کاربران اندروید هم می توانند از قابلیت های این برنامه استفاده کنند.
اما چیزی که امنیت این برنامه را تضمین می کند شرکت اپل است. امنیت محصولات اپل همیشه زبانزد خاص و عام بوده است. پیام رسان آی مسیج هم یکی از محصولات شرکت اپل است که توانسته مجددا در میان رقبا رتبه امنیتی خوبی را کسب نماید. از این جهت کاربران با خیال راحت از iMessage استفاده می کنند.
۴- تریما (Threema)
اپلیکیشن پیامرسان تریما چهارمین برنامه پیام رسان امن در جهان است که با دیگر برنامه یک تفاوت اساسی دارد و آن پولی بودن آن است. کاربرانی که می خواهند از تریما استفاده کنند باید آن را خریداری کنند. بر خلاف دیگر پیام رسان های معرفی شده تا اینجا که همگی رایگان هستند. در عین حال که این برنامه پولی است اما باز هم تعداد زیادی از کاربران اندروید آن را در گوشی خود نصب کرده و از آن استفاده می کنند.
سازندگان این پیامرسان مدعی هستند که در این برنامه تمامی امکانات لازم برای جلوگیری از دسترسی های غیرمجاز شخص ثالث از جمله هکرها یا نهادهای دولتی و اطلاعاتی به حریم شخصی کاربران این برنامه فراهم شده است و عملا هیچ شخص ثالثی نمی تواند اطلاعات این برنامه را شنود کند. برنامه Threema هم همچون تلگرام و سیگنال از قابلیت end-to-end encryption بهره جسته است و همه پیام های آن بلافاصله پس از ارسال به مخاطب مورد نظر، از سرورهای پیامرسان حذف می شوند.
۵- ویکر می (Wickr Me)
دیگر پیام رسانی امنی که از قابلیت رمزنگاری پیشرفته موسوم به end-to-end encryption استفاده می کند Wickr Me است. این پیام رسان برای هر دو سیستم عامل اندروید و iOS توسعه داده شده است و کاربران آن می توانند از قابلیت های مختلف همچون ارسال تصاویر، ویدیو و پیامهای متنی به صورت کاملا خصوصی و محرمانه استفاده کنند. استفاده اکثر پیام رسان های امن از قابلیت end-to-end encryption نشان می دهد که این قابلیت می تواند تا حد زیادی امنیت اطلاعات کاربران را حفظ نماید.
۶- سایلنس (Silence)
برنامه پیام رسان سایلنس که توسط کاربران هر دو سیستم عامل اندروید و IOS قابل استفاده از برخلاف دیگر برنامه های فعال در این حوزه نیازی به اتصال به اینترنت ندارد. برنامه Silence تنها یک پلتفرم ارسال پیام متنی است که به وسیله SMS اطلاعات را جابجا می کند و در آن نیازی به اتصال به شبکه جهانی اینترنت یا دیتا وجود ندارد. به علاوه این که در این پیام رسان کاربران نیازی به ثبت نام هم نداشته و بدون لاگین از آن استفاده می کنند. اپلیکیشن سایلنس کاملا رایگان است و می تواند تجربه ارسال پیام های متنی امن را در بست SMS برای شما فراهم آورد.
۷- وایبر (Viber)
اپلیکیشن پیامرسان وایبر را می توان یکی از قدیمی ترین پیام رسان های دنیا دانست که برای اولین بار در سال ۲۰۱۲ میلادی معرفی شد و توانست محبوبیت فراوانی در میان کاربران کسب کند. افزایش چشمگیر امنیت در تبادلات داده های پیام رسان های رقیب باعث شده وایبر هم به قابلیت end-to-end encryption یا رمزنگاری پیشرفته روی آورده و در بروزرسانی جدیدش از این امکان استفاده کند. بدین ترتیب Viber هم در میان امن ترین پیام رسان های دنیا قرار گفته و همین باعث شده محبوبیت آن نیز افزایش به دنبال داشده باشد.
۸- واتس اپ (Whatsapp)
پرطرفدار ترین پیام رسان دنیا که در اختیار شرکت فیس بوک است یکی از امن ترین موارد نیز به حساب می آید که یکی از دلایل آن بهره مندی از قابلیت end-to-end encryption می باشد. در عین حال واتس اپ از پروتکلهای پیشرفتهای جهت حفظ امنیت و حریم خصوصی کاربران خود استفاده کرده است. واتس اپ برای سیستم عامل های اندروید، iOS و ویندوز قابل استفاده است.
جالب است بدانید که در سال ۲۰۱۶ میلادی برنامه Whatsapp به عنوان پرکاربردترین پیام رسان دنیا شناخته شد که طبق آمار ارائه شده در سال ۲۰۱۹ این پیام رسان توانسته بیش از ۱.۵ میلیارد کاربر فعال از سراسر دنیا در خود جای دهد. امنیت می تواند نقش مهمی در جذب این آمار بالای کاربران داشته باشد چراکه واتس اپ به جهت محافظت کامل از مکالمات کاربران خود اجازه شنود گفتگوها توسط شخص ثالث را نمی دهد و عملا امکان رصد و ردگیری کاربران وجود نخواهد داشت.
۹- داست (Dust)
آخرین اپلیکیشن پیامرسانی قرار گرفته در لیست امن ترین ها چیزی نیست جز پیام رسان داست که آن هم همچون بسیاری از رقبای خود از قابلیت رمزنگاری پیشرفته end-to-end encryption استفاده نموده است تا از این طریق امنیت پیامهای رد و بدل شده کاربران را حفظ نماید. هیچ یک از اطلاعات و گفتگوهای کاربران بر روی حافظه سرورهایی Dust ذخیره سازی نمی شوند و چت ها بلافاصله پس از دریافت شدن توسط مخاطب همگی از سرور حذف می شوند.
ویژگی های یک پیام رسان امن
در بالا تعدادی از امن ترین پیام رسان ها را مشاهده کردید. احتمالا این سوال در ذهن شما ایجاد شود که چرا موارد فوق به عنوان امن ترین پیام رسان شناخته شده اند. اصلا یک پیام رسان باید چه ویژگی داشته باشد که امن تلقی شود. در ادامه به این سوال پاسخ داده خواهد شد.
- رمزنگاری داده های کاربران
یکی از اصلی ترین مولفه های موثر در امن سازی یک پیام رسان رمزنگاری داده ها است. طبیعتا مهم ترین چیزی که در یک پیام رسان وجود دارد اطلاعات کاربران آن است. برای حفظ این اطلاعات رمزنگاری آنها بهترین راه است. با رمزنگاری داده های موجود در یک پیام رسان می توان از سرقت آنها جلوگیری کرد. البته نوع رمزنگاری داده ها هم بسیار مهم است. اکثر پیام رسان ها امن که در بالا هم نام آنها ذکر شده از قابلیت رمزنگاری پیشرفته (end-to-end encryption) استفاده می کنند که به نظر می رسد در حال حاضر بهترین روز برای رمزنگاری داده ها است.
- متن باز بودن
متن باز یا اپن سورس (Open source) به برنامه هایی گفته می شود که کدهای برنامه نویسی آن به صورت کاملا شفاف و روشن در اختیار عموم قرار می گرد و همه می توانند آن را مشاهده کنند. شاید در ابتدا اینطور به نظر برسد که متن باز بودن یک برنامه می تواند باعث شود هکرها بتوانند ساختار برنامه را شناسایی کرده و از آن سوء استفاده کنند. اما در حقیقت اینطور نیست چون در کنار هکرها جامعه گسترده متخصصین آی تی و شبکه هم ساختار این نوع برنامه ها را مشاهده می کنند و در صورت وجود مشکل یا باگ آن را گزارش می کنند. متن باز بودن یک پیام رسان الزاما به معنی امن بودن آن نیست اما می تواند تاثیر مثبتی در افزایش امنیت پیام رسان داشته باشد. در عین حال که اکثر برنامه های موجود در فهرست فوق متن باز هستند.
مشاهده کردید که کدامیک از پیام رسان های رمزنگاری شده بالاترین امنیت را دارند و چطور از گفتگوهای کاربران محافظت می کنند. بنابراین از این پس دیگر می دانید که باید از کدام پیام رسان استفاده کنید که امنیت بالایی داشته باشد. در صورتی که نظری در خصوص این مطلب دارید و یا این که پیام رسانی امن را سراغ دارید که در فهرست فوق به آن اشاره نشده است، حتما از طریق بخش نظرات آن را با ما در میان بگذارید.
نظرات کاربران (۰)