در مورد کدهای دستوری USSD بیشتر بدانید
موبایل

در مورد کدهای دستوری USSD بیشتر بدانید

نویسنده: تحریریه آن‌دیجیتال

فناوری به نام USSD که همه با آن آشنا هستند و روزانه به وسیله تلفن همراه از آن استفاده می کنند. سرویس USSD یا Unstructured Supplementary Service Data یکی روش ارسال و تبادل اطلاعات است که از طریق کدهای دستوری انجام می شود و معمولا با * شروع و به # ختم می شود. یکی از دلایل رواج این روش در کشور ما عدم نیاز به اینترنت و نصب برنامه ای خاص در گوشی می باشد بطوری که در ساده ترین گوشی ها نیز می توان از این سرویس استفاده کرد. بر سر امنیت این روش بحث های زیادی وجود دارد اما به حال در کشور ما از آن استفاده زیادی می شود.

فناوری USSD اخیرا در کشور ما رونق فراوانی یافته به طوری که علاوه بر اپراتورهای تلفن همراه بسیاری از بانکها و شرکتهای خدماتی نیز سرویس های خود را در این قالب به مشتری ها ارائه می دهند و از این طریق می توان تراکنشهای مالی و پولی انجام داد. این فناوری در ساده ترین گوشی های همراه نیز قابل استفاده است و نیازی به نصب نیز ندارد. به عنوان مثال ساده ترین و رایج ترین کاربرد این سرویس اطلاع از مقدار شارژ سیم کارتهای اعتباری می باشد که در هر گوشی قابل انجام است و روزانه همه افراد از این طریق از اعتبار خود مطلع می شوند.

چرا USSD تا این حد پرکاربرد است؟

اما در خصوص علت شیوع استفاده از این کدها باید گفت که یکی از ساده ترین روشها برای انجام عملیات های بانکی استفاده از کدهای دستوری می باشد که نه تنها هزینه ای برای آنها ندارد بلکه بدن نیاز به نصب نرم افزار و بصورت آنی به وسیله هر نوع تلفن همراهی و در هر مکانی قابل انجام است. اگر بخواهیم USSD را با روشهای دیگر استفاده از حساب های بانکی مانند اینترنت بانک، اپلیکیشن های موبایلی بانکها، خودپرداز و خود بانکها مقایسه کنیم USSD از همه آنها ساده تر و مناسب تر است و استفاده از آن برای همه ممکن است.

اما با تمام فواید USSD و دسترسی آسان و همه گیر آن و رونق یافتن آن در کشور برخی نظر دارند که این سرویس مناسب نیست و مضرات زیادی دارد که امنیت یکی از آنها می باشد. به نظر این افراد سرویس USSD امنیت بالایی ندارد و برای استفاده های مالی و امور بانکی اصلا مناسب نیست. همچنین گفته می شود که کدهای دستوری در دنیا منسوخ شده اند و دیگر کسی از آنها استفاده نمی کند. به همین دلیل لازم است در مورد امنیت کدهای دستوری USSD و استفاده از آن در دنیا کمی توضیح دهیم.

کد دستوری USSD

آیا در دنیا از USSD استفاده می شود؟

یکی از نظرات مخالف در مورد کدهای  USSDمنقرض شدن آن است بطوری که دیگر در دنیا کسی از این کدهای دستوری استفاده نمی کند و تنها ایران و کشورهای توسعه نیافته هستند که این کدها را بکار می گیرند. اما به نظر می رسد این نظرات مخالف تنها تبلیغات سوء علیه این تکنولوژی است زیرا با یک جستجوی ساده در اینترنت می توان لیست کشورهای مختلفی را پیدا کرد که از این تکنولوژی برای عملیاتهای بانکی استفاده می کنند. اینطور هم نیست که تنها کشورهای کوچک و بدون زیرساخت از USSD استفاده کنند. به عنوان مثال دو کشور روسیه و هند بطور گسترده از کدهای دستوری برای عملیات های بانکی و پولی استفاده می کنند و هیچ مشکلی هم برای آن وجود ندارد.

حتی در برخی کشورها کدهای دستوری یکسانی برای خدمات وجود دارد که همه بانکها و شرکتهای فعال از آنها استفاده می کنند اما در کشور ما هر اپراتور و بانکی برای خود یک کد دستوری دارد که این اصلا خوب نیست و برای استفاده از خدمات هر بانکی باید یک کد دستوری را حفظ کرد. به نظر می رسد این سخنان مخالف تنها توسط عده ای زده می شود که این تکنولوژی برای آنها منافعی ندارد و قصد دارند به اهداف سودمندانه خود برسند.

امنیت  USSD تا چه حدی است؟

کدهای دستوری USSD بصورت آنلاین اطلاعات را پردازش می کنند و پاسخ را به کاربر برمی گردانند و به همین جهت برای انجام عملیات های بانکی بسیار مناسب است. در خصوص امنیت آن نیز باید گفت کدهای دستوری به مراتب امنیت بالاتری نسبت به پایامک و یا نرم افزارهای بانکی دارد و از این بابت جای هیچ نگرانی نیست.

در USSD اطلاعات با روشهای خاصی رمزنگاری می شوند و سپس تبادل اتفاق می افتد تا توسط افراد بیگانه و یا هکرها به آن اطلاعات دسترسی پیدا نشود. اطلاعات ارسال توسط این سرویس به هیج وجه قابل سرقت نیستند و اطلاعات شخصی افراد مانند رمزهای بانکی به دست افراد دیگر نخواهد افتاد. بعضا برای جوسازی علیه USSD گفته می شود که ممکن است حادثه لو رفتن اطلاعات کارتهای بانکی مجددا رخ دهد در حالی که آن اتفاق هیچ ربطی به کدهای دستوری نداشت و توسط یکی از شرکتهای دارای مجوز از بانک مرکزی انجام شد که آن شرکت نیز اصلا از این کدها استفاده نمی کرده است.

روشهای جایگزین USSD تا چه حد امن هستند؟

اگر بخواهیم امنیت USSD را نسبت به دیگر روشها بررسی کنیم مشخص می شود که این سرویس نسبت به دیگر رقبا خیلی هم نا امن نیست. در عوض فواید بسیاری دارد که دیگر روشها از آن بی بهره هستند.

مثلا یکی از روشهای جایگزین پرداخت آنلاین از طریق سایتهای اینترنتی می باشد که تقریبا تمام بانکها نیز سامانه پرداخت آنلاین را دارند اما در عین حال آمار زیادی مبنی بر کلاهبرداری و سرقت اطلاعات از همین طریق نیز به گوش می رسد. همواره پلیس فتا به مردم اخطار می دهد که هنگام استفاده از صفحات پرداخت الکترونیک به آدرس دقیق صفحه مورد نظر دقت کنید زیرا کلاهبرداران با آدرسهای ساختگی و جعلی مبالغ زیادی را از مردم دزدیده اند.

روش دیگر استفاده از عابر بانک است که در این روش هم تعداد بسیاری از مردم هستند که گول تبلیغات کلاهبرداران را خورده اند و به پای عابربانک رفته و شماره کارت و رمز آن را برای فرد ارسال کرده اند و فرد کلاهبردار حساب آنها را خالی کرده است. در خصوص کارت خوان ها هم به همین صورت است و افراد رمز خود را در اختیار فروشنده قرار می دهند.

کد دستوری موبایل

به نظر می رسد روشهای دیگر هم امنیت بالایی ندارد و همچنان اطلاعات خصوصی و مالی افراد در خطر می باشد اما به هر حال بانک مرکزی چندی پیش طرحی را آغاز کرده که طی آن شماره کارتهای بانکی مورد استفاده در سرویس USSD باید از قبل ثبت شده باشد و نیازی نباشد که فرد آنرا وارد نماید. همین تصمیم بانک مرکزی باعث می شود در آینده استفاده کنندگان از این سرویس کم تر شده و به سمت اینترنت روی آورند.

فهرست پرکاربردترین کدهای دستوری USSD

در حال حاضر برخی از بانک ها و شرکت ها خدمات خود را در قابل کدهای دستوری USSD به مشتری ها ارائه می دهند. به همین دلیل ما در زیر فهرست کدهای دستوری برخی از بانک ها و شرکتها را ذکر کرده ایم. برای استفاده از خدمات USSD آنها همچون نظیر دریافت موجودی، انتقال وجه و خرید شارژ کافیست در تلفن همراه خود کد دستوری مورد نظر را وارد کنید و منتظر نتیجه باشید.

کد دستوری اپراتورها:

نام کد دستوی
سامانه جامع درگاه پرداخت همراه اول *10#
باجه ایرانسل *100#
رایتل *130#

کد دستوری بانک ها:

نام کد دستوری
بانک پارسیان *708#
بانک صنعت و معدن *711#
بانک ملت *712#
بانک مسکن *714#
بانک ملی *717#
بانک صادرات *719#
بانک پاسارگاد *720#
بانک سامان *724#
بانک سینا *727#
بانک رفاه کارگران *729#
بانک کشاورزی *730#
موسسه کوثر *744#
بانک آینده *745#
پست بانک *747#
بانک انصار *763#
بانک گردشگری *764#
بانک حکمت *765#
بانک شهر *787#

کد دستوری موسسات و مراکز دولتی:

نام کد دستوی
دریافت خلافی خودرو *110#
سامانه خدمات شهردای تهران *137#

دیگر کدهای دستوری USSD:

نام کد دستوی
مبنا کارت آریا *770#
پرداخت نوین آرین *780#
جیرینگ *123#
آپ  *733#

​​​​​​مشاهده کردید که چه کدهای دستوری برای دریافت خدمات غیرحضوری وجود دارد. بنابراین از این پس دیگر می دانید که هر یک از کدهای دستوری موبایل برای چه مجموعه ای است و چه خدمتی ارائه می کند. در صورتی که شما هم کد دستوری را در نظر دارید که در این مطلب معرفی نشده حتما در بخش نظرات آن را معرفی کنید.

به این مطلب امتیاز دهید (امتیاز ۴.۳ از ۵ از مجموع ۳ رای)

مطالب مرتبط

نظرات کاربران (۹)

قارایی

من فکر می کردم کد دستوری فقط برای اپراتورهاست و تنها میشه باهاش شارژ سیم کارت رو دید یا شارژ خرید. اما حالا میبینم هر بانکی برای خودش کد دستوری داره و خدماتش رو با این سرویس ها ارائه میده. با این وضعیت نمیدونم چرا می خواستم ussd رو تعطیل کنن!!!

۵ سال پیش
iliaa

یه مشکلی برام پیش اومده وقتی میخوام با سرویس های دستوری مبلغی رو پرداخت کنم انجام نمیشه و خطا میده که مبالغ بیش از ۲۰۰ هزار تومن قابل انجام نیست!
چکار باید کنم؟

۵ سال پیش
آن‌دیجیتال

طبق مصوبه بانک مرکزی، انجام عملیات های بانکی همچون پرداخت، انتقال وجه و ... در سرویس های USSD یا همان کدهای دستوری تنها تا سقف ۲۰۰ هزار تومان مجاز است. اگر مبلغ مورد نظر شما خیلی زیاد نیست می توانید پرداخت خود را طی چند مرحله با مبالغ دویست هزار تومانی انجام دهید.

آبتین

سلام، چند وقت پیش وزارت ارتباطات سامانه ای رو راه اندازی کرد که برای غیرفعال کردن خدمات مبتنی بر محتوا یا همان خدمات ارزش افزوده بود. یعنی پیامک هایی که مطالب آموزشی به کاربر ارسال می کنند و پول میگیرند. میخوستم بدونم چه کدی برای غیرفعال کردن خدمات بود؟

۵ سال پیش
آن‌دیجیتال

سلام، به طور کلی برای اطلاع از خدمات ارزش افزوده فعال بر روی سیم کارت خود می توانید از کد دستوری #۸۰۰* استفاده کنید. با شماره گیری این کد می توانید خدمات مبتنی بر محتوا فعال را مشاهده کرده و در صورت تمایل هر یک را غیرفعال نمایید.

شاتلی

کسایی که اینترنت شاتل دارند میتونن با کد دستوری #1* وضعیت اینترنت خود رو بررسی کنند. این کد دستوری رو باید با خط شاتل موبایل خود بگیرند و گزینه مدیریت حساب رو انتخاب کنند.

۵ سال پیش
دارابی

کد دستوری *۱۰# سامانه جامع همراه اول هست که همه خدمات اپراتور در آن ارائه می شود. از جمله مدیریت اینترنت، بسته ها، آوا، هدیه ها و ...
اپراتورهای دیگه هم این قابلیت رو دارند و رایتل با کد *۱۳۰# این امکانات رو ارائه میده و ایرانسل هم با کد #۵۵۵* ارائه خدمت میده.

۵ سال پیش
علیرضا

با سلام خدمات دوستان گرامی
برای اینکه امکان استفاده از خدمات USSD بانکها یا شرکت های پرداخت الکترونیک برای شما فراهم باشد لازم است بانک صادرکننده کارت قابلیت آن را روی سیستم مدیریت کارت فعال کرده باشد.
طبق قوانین و مقررات بانک مرکزی، بانکها، موسسات مالی و شرکتهای پرداخت اجازه ارائه سرویس های مالی نظیر انتقال وجه کارت به کارت را روی سامانه USSD ندارند با این حال برخی از موسسات این امکان را فراهم کرده اند. علاوه بر این عملیات های عادی پرداخت نیز تا سقف ۲۰۰ هزار تومان قابل انجام می باشند.

۵ سال پیش
ایوب ربانی

آقا من کارت بانک سپه دارم اما نمیتوان از کدهای دستوری قبض رو پرداخت کنم. تو پیغام میگه که بانک شما این تراکنش را پشتیبانی نمیکند. ممنون میشم اگر کسی راهنمایی کنه

۵ سال پیش
matin

سلام برای فعالسازی کدهای دستوری ussd باید از طریق اپراتورهای همراه اقدام کنید. من خودم برای دریافت کد این کار رو کردم

۵ سال پیش
حامد مدنی

سلام اطلاعات خوب و کاملی رو ارائه دادید فقط می خواستم بدونم که برای دریافت یک سامانه دستوری ussd باید از چه طریقی اقدام کنیم؟

۵ سال پیش