چرا گوگل برخلاف اپل اپلیکیشن های ایرانی را از فروشگاه خود حذف نکرده است؟
موبایل

چرا گوگل برخلاف اپل اپلیکیشن های ایرانی را از فروشگاه خود حذف نکرده است؟

نویسنده: تحریریه آن‌دیجیتال

چند هفته پیش محدودیت های اپل برای اپلیکیشن های ایرانی جدی تر شد و در نهایت فعالیت همه اپلیکیشن های ایرانی موجود در اپ استور متوقف شد. این اتفاق درصد بالایی از کاربران موبایل در کشور را تحت تأثیر قرار داد و در نهایت باعث شد شرکتهای سازنده اپلیکیشن های iOS در کشور به دنبال راه های جایگزین اپ استور نظیر اپ استور ایرانی و راه اندازی وب اپلیکیشن باشند. گرچه بسیاری از شرکتهای سازنده و توسعه‌دهندگان این برنامه ها خسارات فراوانی را متحمل شدند.

حدودا از شهریورماه سال ۹۷ بود که شرکت اپل به بهانه تحریم، برخی از اپلیکیشن‌های ایرانی را از فروشگاه اپلیکیشن های خود یعنی اپ استور حذف کرد. پس از این اقدام شرکتهای سازنده برای دور زدن محدودیت های اپل و فعال سازی مجدد اپلیکیشن های خود در اپ استور به استفاده از اکانت‌های اینترپرایز (Enterprise) روی آوردند. در کنار برنامه های معروف آیفون که شرکتهای معتبر آنها را منتشر می کردند، برخی از توسعه‌دهندگان اپلیکیشن های iOS از این روش جهت انتشار نسخه‌های هک‌شده برنامه ها استفاده کردند و همین باعث شد اپل از این سوء استفاده ها جلوگیری نماید و اکانت‌های اینترپرایز را غیرفعال کند.

به دنبال این اقدام اپل بسیاری از اپلیکیشن های پرمخاطب‌ ایرانی که در حوزه های پرداخت بانکی، تاکسی آنلاین و غیره فعال بودند نیز در گوشی های iOS با مشکل مواجه شدند.  البته سازندگان این برنامه ها برای حل مشکل هر یک نسخه جایگزین برای اپلیکیشن خود ارائه دادند اما این نسخه های جدید نیز مدت کمی دوام آورد و مجددا توسط اپل مسدود شد و توسعه دهنده به ناچار باید نسخه ای جدید از اپلیکیشن را برای حل مشکل ارائه دهد.

این اتفاق کاربران گوشی های آیفون را با مشکلی جدی مواجه کرده بود و به همین جهت پیگیری های مختلفی از جانب مسئولین کشور انجام شد تا از پتانسیل‌های قانونی موجود در عرصه بین‌المللی استفاده شده و مشکل کاربران گوشی های iOS و توسعه دهندگان آنها حل شود. اکنون چند ماه از این اتفاق گذشته است و هنوز هیچ یک از پیگیری های انجام شده منجر به رفع محدودیت اپل برای کاربران ایرانی نشده است.

بازار اپل در ایران بسته شده اما بازار گوگل همچنان باز است

عطا خلیقی، مشاور سازمان فناوری اطلاعات ایران ضمن اشاره به متفاوت بودن بازار اپل و اندروید با یکدیگر، گفت: «گوگل که توسعه دهنده سیستم عامل اندروید می باشد بازار اندروید را انحصاری نکرده است و بازار این سیستم عامل به طور آزاد می باشد. اندروید یک سیستم عامل متن باز است و هر کس می تواند آن را به صورت رایگان دریافت کرده و آن را برای خود سفارشی سازی نماید. بنابراین می توان از اندروید در بازارهای داخلی به راحتی استفاده نمود؛ در حالی که وضعیت اپل به این صورت نیست و با اپل نمی توان چنین کاری انجام داد. چون سیستم عامل و اپلیکیشن های ساخته شده توسط اپل کاملا انحصاری است، محدودیت‌هایی آن نیز کاملاً مؤثر خواهد بود و برای مقابله با آن تقریبا راهی وجود ندارد.»

رقابت اپل و گوگل در موبایل

ایشان با بیان این که دیگر هیچ برنامه ایرانی فعالی در اپ‌استور باقی نمانده است، اظهار کرد: «تعداد زیادی از اپلیکیشن‌های مورد استفاده که معضا محبوبیت بالایی نیز داشتند از فروشگاه اپل خارج شد. بسیاری از اپلیکیشن ها از طریق مارکت‌های جانبی اپل فعالیت می‌کردند که خود آنها نیز با اکانت‌های اینترپرایز توسط کاربران نصب شده بودند که آن‌ها با این اتفاق دچار مشکل شدند. تا چند وقت پیش برخی از شرکت‌های ایرانی همچنان در اپ‌استور باقی مانده بودند و اپل موفق به شناسایی آنها نشده بود که البته آن‌ها هم در روزهای اخیر بالاخره شناسایی شده و اپلیکیشن های آنها غیرفعال شد.»

استفاده از وب اپلیکیشن؛ یکی از روشهای جایگزین اپ استور

مشاور سازمان فناوری اطلاعات ایران در مورد استفاده از نسخه وبِ اپلیکیشن ها گفت: «استفاده از وب اپلیکیشن در حال حاضر تنها راه چاره است و به ناچار همه کارابران باید به سمت آن بروند. نسخه وب امکان مسدودسازی ندارد و اپل دیگر نمی تواند آن را حذف نماید. این یک مزیت محسوب می شود اما مشکل اصلی در این روش کاهش آمار می باشد. زمانی‌که یک اپلیکیشن در مارکت ها وجود داشته باشد و از طریق مارکت در گوشی ها نصب شود، آمارهای بسیاری از جمله تعداد کاربران آن، نظر کاربران در مورد برنامه، رتبه دهی به اپلیکشین و موارد دیگر از طریق مارکت ارائه می شود که متاسفانه ما در اپل از این آمار بی نسیب هستیم.»

خلیقی در پایان سخنان خود در مورد آینده اپل در ایران گفت: «این محدودیت ها باعث شده کار برای کاربران محصولات اپل در ایران سخت شود و همین باعث می شود این برند مشتریان خود را در ایران از دست بدهد. علاوه بر این دیگر شرکتهای فعال در حوزه موبایل و اپلیکیشن نیز در روی اپل و محصولات آن سرمایه گزاری نمی کنند که این موضوع نیز در نهایت به ضرر شرکت اپل تمام خواهد شد. بنابراین می توان گفت که این اقدام اپل به نوعی باخت به گوگل خواهد بود. چراکه این اقدام در نهایت باعث می شود کاربران سیستم عامل iOS به استفاده از اندروید روی آورند.»

با توجه به این تعداد زیادی از اپلیکیشن های ایرانی از اپ استور اپل حذف شده اند به نظر فرصتی برای فعالیت مجدد این برنامه ها در مارکت اپل وجود داشته باشد و اپل دوباره فعالیت برنامه های ایرانی را آزاد نماید. بنابراین توسعه‌دهندگان باید از روشهای جایگزین استفاده نمایند که یکی اپ استورهای ایرانی و دیگری استفاده از وب اپلیکیشن می باشند. نسخه وب یا وب اپلیکیشن در حقیقت همان وب سایت است که برخی از خدمات ارائه شده توسط اپلیکیشن را به کاربران ارائه می دهد. در نسخه وب تمامی خدمات برنامه وجود ندارد و تنها خدمات ضروری توسط کاربران قابل دریافت می باشد. به همین دلیل ممکن است برخی از کاربران تمایل به استفاده از وب اپلیکیشن نداشته باشند، اما متاسفانه در حال چاره ای جز این نیست و تنها راه موجود همین روش می باشد.

منبع: خبرگزاری ایسنا

به این مطلب امتیاز دهید

مطالب مرتبط

نظرات کاربران (۰)