مدتهاست زمزمه محدودیت دسترسی ایران خدمات شرکت اپل و اپلیکیشن های iOS وجود دارد و با توجه به تحریم های آمریکا و ماهیت آمریکایی شرکت اپل این موضوع جدی تر می شود بطوری که خبرهای مختلفی در زمینه تحریم خدمات اپل و گوشی های آیفن در ایران به گوش می رسد. در نهایت پس از تمام این زمزمه ها شرکت آمریکایی اپل تصمیم به محدود کردن اپلیکیشن های ایرانی در مارکت خود کرد و ارائه خدمات به این برنامه های iOS را محدود کرد.
تصمیم کمپانی اپل در خصوص محدودیت دسترسی ایرانی ها به استفاده از اپلکیشن های iOS یکی از مشکلات اساسی برای توسعه دهنده های اپلیکیشن های آیفون در ایران می باشد که طی چند سال اخیر توسعه دهندگان با آن دست و پنجه نرم کرده اند و با روش های مختلف این مشکل را حل کرده اند. اما بالاخره اپل تصمیم خود را گرفت و با اعمال محدودیت، اجازه دسترسی به اپلیکیشن های ایرانی را نداد. این تصمیم اپل که اخیرا اتخاذ شده است با ارسال پیامکی به کاربران آیفون مشخص شده است. در این پیامک ارسال شده از محدودیت جدیدی برای کاربران صحبت شده و این کاربران را از دسترسی به برخی از اپلیکیشن های iOS منع کرده است.
با توجه به وجود تحریم های آمریکا و تبعیت شرکت اپل از این تحریم ها ارائه خدمات رسمی به کاربران ایرانی توسط این شرکت وجود نداشت. اما با وجود گواهی با عنوان «گواهی توسعه دهنده سازمانی» (Enterprise Developer Certificates) امکان استفاده کاربران ایرانی از خدمات اپل فراهم بوده است. این گواهی به توسعه دهنده ها اجازه می دهد اپلیکیشن های خود را خارج از اپ استور و در فضای اختیاری خودشان در اختیار کاربران قرار دهند. بر همین اساس مارکت های ایرانی اپلیکیشن های iOS نظیر سیب اپ راه اندازی شدند تا با استفاده از این گواهی جای اپ استور را در ایران پر کنند و اپلیکیشن های آی او اس را در اختیار کاربران قرار دهند. با این روش ایرانی ها توانسته بودند تا حدودی تحریم ها و محدودیت های شرکت اپل را دور بزنند و جای اپ استور را در ایران پر کنند.
با توجه به تصمیم اخیر این شرکت همین دسترسی محدود ایرانی ها (استفاده از گواهی توسعه دهنده سازمانی) نیز محدود شده و دیگر امکان استفاده از این گواهی نیز وجود نخواهد داشت. تا کنون شرکت اپل چندین مرتبه برخی از برنامه های ایرانی را مسدود یا رد اعتبار کرده است اما این بار این محدودیت جدی تر است و بسیاری از اپلیکیشن های معروف و پر استفاده ایرانی همچون آسان پرداخت و اسنپ تحریم شده اند. بنابراین با این تصمیم دیگر ایرانی ها قادر به استفاده از اپلیکیشن های بانکی، پیام رسانهای ایرانی، برنامه های معروف ایرانی نظیر اسنپ، کافه بازار، اسنپ فود، تپسی، ایرانسل من، دیجی کالا، دیوار، شیپور و ... در سیستم عامل iOS نخواهند بود.
روش های انتشار اپلیکیشن های iOS
شرکت اپل میگوید انتشار اپلیکیشن باید از دو طریق قانون انجام شود. یا باید در اپ استور قرار گیرند که این حالت برای ایرانی ها به خاطر وجود تحریم غیرممکن است. روش دیگر استفاده از اکانت اینترپرایز (Enterprise) است که در آن توسعه دهنده اجازه دارد خودش اپلیکیشن را در اختیار کاربر قرار دهد. این شرکت با توجه به سوء استفاده برخی شرکت های چینی از این روش بسیاری از اپلیکیشن های منتشر شده از طریق اینترپرایز مسدود شدند و به ناچار باید مراحل قانونی اپل را طی کنند.
برخی از توسعه دهندگان اپلیکیشن های معروف به کاربران خود گفته اند که به زودی مشکل حل خواهد شد و برخی دیگر روش جایگزین برای استفاده از خدمات خود ارائه داده اند. هنوز هیچ چیز از وضعیت آینده این اپلیکیشن ها مشخص نیست و هنوز کسی نمیداند که آیا این وضعیت ادامه خواهد داشت یا خیر؟! اما با توجه به محدودیت های اعمال شده توسط این شرکت طی سال های اخیر به خاطر تحریم ها احتمال پایینی وجود دارد که محدودیت ها برداشته شده و اجازه دسترسی به اپلیکیشن های ایرانی داده شود. به هر حال هنوز چیزی مشخص نیست و باید دید چه آینده ای در انتظار این اپلیکیشن ها می باشد.
شرکت اپل بدترین زمان را برای محدودیت این اپلیکیشن ها انتخاب کرده است. زیرا هیچ زمانی کاربران ایرانی در این حد به استفاده از گوشی های اپل روی نیاورده بودند. با وجود اپلیکیشن های محبوب و پرکاربرد ایرانی این محدودیت برای کاربران iOS سخت تر نیز می شود. در صورتی که وضعیت به همین صورت ادامه پیدا کند کاربران گوشی های آیفن و سیستم عامل های iOS به ناچار باید به سیستم عامل اندروید مهاجرت کنند و یا این که دور استفاده از اپلیکیشن های ایرانی را خط بکشند.
نظرات کاربران (۰)