اگرچه تلگرام بیش از یک سال است که در فضای فیلترینگ در حال فعالیت می باشد اما بهنظر میرسد عزم جدیدی در جهت محدودسازی این پیام رسان خارجی در کشور انجام شده تا از این طریق کاربران ایرانی تلگرام را از آن جدا کرده و روشهای مختلف دورزدن فیلترینگ را غیرممکن سازد.
نزدیک به دو روز پس از خاموش شدن سرورهای تلگرام طلایی و هاتگرام، دو نسخه غیررسمی و مشهور تلگرام که نقش مهمی در دورزدن فیلترینگ داشته اند، خبر مسدود شدن پیامک فعالسازی تلگرام در سه اپراتور منتشر شد. این خبر در همان ابتدا گمانه زنی هایی در خصوص محدودتر کردن تلگرام در ایران را ایجاد کرد. اگرچه در اولین ساعات این اتفاق و اعمال محدودیت اعلام شد که تغییر فرمت پیامکهای فعالسازی تلگرام باعث حل مشکل شده است.
با حل مشکل پیامکها برخی تصور کردند که هیچ تلاشی جهت محدودسازی تلگرام در کشور وجود ندارد. منابع دولتی و مسئول نیز هیچگونه اظهار نظری در این خصوص و در مورد مسدود شدن پیامک ها و برطرف شدن مشکل انجام نداده اند. همین اتفاق باعث پیچیده تر شدن موضوع شده است.
اما موضوع محدودیت پیامکی تلگرام چه بوده است؟ روز گذشته کاربران تلگرام جهت ورود به این پیام رسان با مشکل مواجه شده و اعلام کردند که با استفاده از سیم کارت هیچ یک از اپراتورهای داخلی امکان دریافت پیامک تایید تلگرام وجود ندارد. این مشکل زمانی مشخص شد که کاربران پس از وارد کردن شماره موبایل در تلگرام، کد فعالسازی این پیام رسان از طریق پیامک برای آنها ارسال نمی شد.
مسدودکردن پیامک تایید تلگرام، اپراتورها یا رگولاتوری؟
یک منبع آگاه در این خصوص گفته است که این مسدودسازی پیامک های تلگرام در سطح اپراتورها نبوده و احتمالا موضوع مربوط به رگولاتوری می باشد. برخی منابع دیگر نظر نظر دارند که این محدودسازی به وسیله سرشماره ارسال پیامک تلگرام انجام نشده و فرمت پیامک تلگرام در فهرست سیاه پیامکها قرار گرفته است. به همین جهت پس از تغییر فرمت پیامکها از سوی تلگرام مشکل عدم دریافت پیامک برای کاربران حل شد.
دریافت کد فعالسازی تلگرام نخستین قدم جهت ورود به این پیامرسان خارجی می باشد. تلگرام برای ورود کاربران خود ابتدا کد تاییدی را از طریق پیامک به شماره فرد ارسال می کند و پس از آن امکان ورود به تلگرام برای فرد میسر خواهد بود. تصور کنید کسی تلگرام را از روی گوشی اش حذف کند و یا اینکه بخواهد برای اولین بار وارد تلگرام شود. در این صورت لازم است جهت فعالسازی مجدد و ورود به حساب تلگرام خود کد تایید را از طریق پیامک دریافت نماید.
البته این موضوع در صورتی است که حساب تلگرام شما تنها در یک دستگاه فعال باشد. در صورتی که در موبایل، تبلت یا کامپیوتری دیگری نیز تلگرام فعال داشته باشید پس از حذف شدن تلگرام از یکی از دستگاه ها کد فعال سازی جهت ورود وجدد به دستگاه دیگر فعال شما ارسال خواهد شد. اما در صورتی که تلگرام تنها روی یک دستگاه (مثلا روی گوشی شما) نصب باشد پس از پاک شدن آن، جهت نصب مجدد و ورود به پیام رسان باید از طریق پیامک کد تایید را دریافت نمایید. با مسدود شدن ارسال پیامک تلگرام نیز دیگر این امکان وجود نخواهد داشت.
محدودکردن تلگرام یک سال پس از فیلترینگ
بیش از یک سال از فیلترینگ تلگرام با دستور قضایی می گذرد و تا چند روز پیش همچنان فیلترشکن های داخلی با عنوان «نسخه غیررسمی تلگرام» در دورزدن فیلترینگ بودند. اما در عرض چند روز علاوه بر از کار افتادن این نسخه های غیررسمی پیامک تایید تلگرام نیز در کشور مسدود شد. این در حالی است که هفته گذشته حجتالاسلام محمدجعفر منتظری، دادستان کل کشور اعلام کرده بود:
اقدامات خوبی را در راستای رفع مشکلات این فضا در ماههای گذشته داشتیم و از آغاز تیرماه نیز شاهد تحولاتی قابل توجه در فضای مجازی خواهیم بود.
بنابراین به نظر می رسد پایان کار تلگرام طلایی و هاتگرام در اولین روز تیرماه و همچنین مسدودشدن پیامک های تلگرام چند روز پس از آن ارتباط زیادی به این سخن دادستانی کشور دارد.
چندی پیش و در آستانه یک سالگی فیلترینگ تلگرام یک نظرسنجی به سفارش مرکز تحقیقات و بررسیهای استراتژیک ریاستجمهوری انجام شد که نشان دهنده فعالیت مجدد ۸۰ درصد از کاربران در تلگرام پس از فیلترینگ آن بوده که این فعالیت با استفاده از فیلترشکنها انجام می شده است. طبق نظرات مختلف مشخص شده تعداد کاربران ایرانی تلگرام تا چند روز پیش ۴۰ میلیون نفر بوده است.
با توجه به این آمار بالای کاربران تلگرام و این که این کاربران به روش های مختلف تلاش دارند در تلگرام باقی مانده و از پیام رسان های داخلی استفاده نکنند، این سوال را بوجود می آورد که محدودتر کردن تلگرام در کشور و به طور کلی از کار افتادن آن باعث استفاده ایرانی ها از پیام رسان های بومی خواهد شد یا خیر؟
منبع: ایتنا
نظرات کاربران (۰)