آیا اپلیکیشن پیر کننده چهره، FaceApp جاسوس است؟
موبایل

آیا اپلیکیشن پیر کننده چهره، FaceApp جاسوس است؟

نویسنده: تحریریه آن‌دیجیتال

فیس اپ؛ اپلیکیشنی است که تصویر افراد را پیر می کند و اکنون بسیاری از کاربران تصاویر پیر شده خود را در اینستاگرام منتشر می کنند. حال کارشناسان فعال در حوزه امنیت هشدار داده اند که این برنامه تغییر چهره، دسترسی های غیرمجازی به تصاویر کاربران دارد و آنها را سرقت کرده و به سرورهای توسعه دهنده در روسیه ارسال می کند.

فیس اپ (FaceApp) اپلیکیشنی موبایلی مخصوص اندروید و آی او اس می باشد که کار آن تغییر چهره (پیر یا جوان کردن) بوده و در سال ۲۰۱۷ توسط یک تیم توسعه دهنده روسی منتشر شده است. پس از انتشار FaceApp و در مدت کوتاهی بسیاری از کاربران به استفاده از این برنامه روی آوردند. بنابراین با گذر زمانی کوتاه تعداد کاربران این برنامه افزایش یافت و در نهایت از مرز ۸۰ میلیون نفر گذشت.

طبق آمار، روزانه حدود ۷۰۰ هزار نفر اقدام به دانلود برنامه تغییر چهره فیس اپ می نمایند. علاقه کاربران به این برنامه از این جهت است که FaceApp تصویر افراد را به صورت بسیار طبیعی و نزدیک به واقعیت تغییر می دهد تا جوان‌تر، پیرتر و خندان شده و یا این که جنسیت آنها تغییر پیدا کند. اکنون با آغاز چالش پیر کردن چهره، مجددا نام این برنامه بر سر زبانها افتاده و کاربران بسیاری به استفاده از آن روی آورده اند.

رونق استفاده از فیس اپ با چالش سلبریتی ها

چالش سلبریتی ها باعث شده بسیاری از کاربران تصاویر پیر شده خود به وسیله اپلیکیشن FaceApp را در اینستاگرام منتشر کنند. این چالش اگرچه رونق استفاده از این برنامه موبایلی را به دنبال داشته است اما در عین حال باعث شده حقایق جدیدی از پشت پرده های فیس اپ مشخص شود. حقایقی که پشت هجوم کاربران به استفاده از این برنامه و انتشار فراوان تصاویر پیر شده به عنوان سرگرمی پنهان شده است و بسیاری از کاربران در صورت اطلاع از آن، برنامه FaceApp را از روی گوشی خود حذف خواهند کرد.

چالش سلبریتی های فیس اپ

چالش سلبریتی‌ها که با faceappchallenge# مشخص می شود، میلیون ها کاربر را به استفاده از برنامه موبایلی تغییر چهره وا داشته است و اکنون این سوال به وجود آمده است که آیا این موج پیر کردن چهره یک تفریح ساده و سرگرمی است یا این که تلاشی برای جاسوسی از کاربران موبایل می باشد؟ چرا که سال ها پیش از این نیز چنین چالشی در فیس بوک ایجاد شد که هدف آن جمع آوری اطلاعات کاربران بوده است. 

سرقت تصاویر کاربران توسط فیس اپ

اکنون پژوهش های جدیدی روی این برنامه انجام شده است که نتایج آن نشان می دهد که FaceApp یک اپلیکیشن ناامن می باشد؛ چراکه این برنامه عکسهای کاربران را بدون اجازه آنها به سرورهای خود ارسال می کند. به همین دلیل کارشناسان فعال در حوزه امنیت اطلاعات به کاربران هشدار داده‌اند که این اپلیکیشن اطلاعات کاربران را در اختیار توسعه دهنده قرار می‌دهد.

نگرانی کارشناسان از جهت قابلیت های بسیار این برنامه می باشد؛ چراکه FaceApp دسترسی های گسترده و در عین حال غیرضروری به گوشی کاربر دارد که دسترسی به کارت حافظه و گالری یکی از آنها می باشد. بنابراین این برنامه می توان بدون اجازه کاربر به عکس‌های موجود در حافظه گوشی وی دسترسی پیدا کند. ماجرا همینجا ختم نمی شود و این برنامه علاوه بر دسترسی به تصاویر، آنها را به سرورهای توسعه دهنده نیز ارسال می کند.  

پیر و جوان کردن چهره با فیس اپ

البته باید توجه داشت که چنین رویه ای در بسیاری از برنامه های اندروید وجود دارد و کاربران با نصب یک برنامه به آن اجازه دسترسی و استفاده از بسیاری از اطلاعات خود را می دهد. سخنی که شرکت امنیت سایبری «چک پوینت» نیز آن را تایید کرده و می گوید: «به نظر نمی‌رسد این برنامه به روشی غیرمعمول از اطلاعات کاربران استفاده نماید.» بنابراین اگر بخواهیم از این منظر نگاه کنیم، هیچگونه جاسوسی رخ نداده است! ضمن اینکه احتمال دارد با رونق گرفتن استفاده از این برنامه شرقی، رقبای غربی-آمریکایی آن با ایجاد چنین تفکری سعی در ضربه زدن به آن را داشته باشند.

پاسخ توسعه دهنده به جاسوسی فیس اپ

پس از جاسوسی خوانده شدن فیس اپ توسط برخی کارشناسان امنیت سایبری، توسعه دهندگان این برنامه ضمن پاسخ به این ادعا گفتند: «علت اصلی ارسال تصاویر به سرورهای اپلیکیشن، بهبود عملکرد برنامه می باشد. عکس های باز شده در برنامه ابتدا به سرورهای شرکت (خارج از روسیه) ارسال شده و در آنجا ذخیره می شوند و پس از مدت کوتاهی حذف خواهند شد.»

این ادعای توسعه دهنده قابل قبول نیست چراکه هیچگونه تضمینی برای حذف شدن تصاویر از سرورهای اپلیکیشن وجود ندارد و شرکت مختار است که تصاویر را حذف کرده و یا آنها را نگه دارد. به علاوه این که حتی در صورت حذف شدن تصاویر از سرورهای شرکت نیز چنین اقدامی نقض حریم خصوصی می باشد. چراکه به طور کلی این برنامه حق برداشتن تصاویر شخصی کاربران را ندارد.

جاسوسی اپلیکیشن های موبایل

در هر صورت هم نظر کارشناسان امنیتی و هم نظر توسعه دهنده برنامه ذکر شد و دیگر تصمیم با خود کاربر می باشد. در خصوص این نوع برنامه ها تنها نباید جنبه‌های سرگرم‌کننده مورد توجه واقع شود و حتما باید پشت صحنه این جذابیت ها نیز مد نظر کاربران باشد. کم نیستند اپلیکیشن هایی که با کاربردهای جذاب اقدام به جاسوسی و سرقت اطلاعات کاربران می نمایند.

با این حال جهت استفاده از فیس اپ، در صورتی که تصاویرتان خصوصی است و تمایل ندارید کسی از آن استفاده نماید بهتر است از فیس اپ صرف نظر کرده و آن را حذف نمایید. اما اگر تصاویرتان شخصی نیست و با دیده شدن آن توسط افراد غریبه مشکلی ندارید می توانید از FaceApp استفاده کنید. همچنین می توانید در بخش تنظیمات اپلیکیشن از دسترسی های آن مطلع شوید.

برگرفته از : انتخاب

به این مطلب امتیاز دهید (امتیاز ۴ از ۵ از مجموع ۲ رای)

مطالب مرتبط

نظرات کاربران (۰)