گوشی های هوشمند غالبا از دو سیستم عامل معروف اندروید و iOS استفاده می کنند و این دو سیستم عامل معروف موبایلی هستند که با میلیون ها کاربر در دنیا بازار گوشی های موبایل را در اختیار خود گرفته اند. طبق آمارهای بدست آمده در سال ۱۳۹۷ تعداد کاربران گوشی های اندرویدی در دنیا حدود ۷۶ درصد و تعداد کاربران گوشی های iOS نیز حدود ۲۰ درصد بوده است. در عین حال مشخص شده که محبوبیت گوشی های اندروید روند افزایشی داشته و گوشی های iOS با کاهش محبوبیت مواجه خواهند شد. روند استقبال از گوشیهای هوشمند اندروید و آی او اس به خوبی نشان دهنده این موضوع می باشد. در ادامه قصد داریم جزئیات بیشتری در خصوص کاربران این دو سیستم عامل موبایلی ذکر کنیم. پس با ما همراه باشید.
دو سیستم عامل موبایلی اندروید و آی او اس (iOS) اکنون برترین سیستم عامل های گوشی های هوشمند در دنیا هستند که توانسته اند از رقبای خود پیشی گرفته و بازار جهانی گوشی های موبایلی را به سلطه خود درآورند. در حال حاضر می توان گفت که تقریبا همه گوشی های هوشمند یکی از دو سیستم عامل اندروید (Android) و آی او اس (iOS) را مورد استفاده قرار می دهند. سیستم عامل اندروید رایگان بوده و به عنوان سیستم عامل بسیاری از گوشی ها مورد استفاده قرار می گیرد. iOS اما سیستم عامل اختصاصی شرکت اپل است و تنها برای گوشی های ساخته شده توسط این شرکت همچون آیفون و آی پد استفاده می شود.
فارغ از تعداد کاربران، این دو سیستم عامل از ابتدای کار با یکدیگر در حال رقابت بوده و هر سال رقابت آنها جدی تر می شود. هر یک ویژگی هایی دارند و هر یک نیز کاربران خاص خود را پشتیبانی می کنند. اما به طور کلی می توان گفت که سیستم عامل اندروید از محبوبیت و مقبولیت بیشتری نسبت به سیستم عامل iOS برخوردار می باشد. علت هم رایگان بودن و استفاده از آن در گوشی های مختلف می باشد. برخلاف iOS که تنها در گوشی های شرکت اپل استفاده شده است. این رقابت اگرچه تا سالهای آینده تغییر قابل توجهی نخواهد داشت اما طبق آمار، گوشی های iOS با کاهش جزئی کاربر مواجه خواهند شد. در عین حال گوشی های اندروید روند رشد در جذب کاربر خواهند داشت.
تعداد کاربران سیستم عامل اندروید و iOS
برای روشن شدن موضوع بهتر است نگاهی به آمارگیری های انجام شده بیاندازیم. مؤسسه پژوهشی استاتیستا به تازگی تحقیقات و پژوهشهایی در این حوزه انجام داده که نشان دهنده تغییر روند رشد کاربران سیستم عامل های موبایلی می باشد. این موسسه آماری نتیجه آمارگیری سال ۲۰۱۷ خود را در گزارشی منتشر کرده که نشان می دهد مجموع کاربران گوشی های هوشمند در دنیا برابر ۱.۵۲ میلیارد کاربر است. از این میان سیستم عامل اندروید ۸۵.۱ درصد از کاربران سیستم عامل موبایل را تشکیل داده که نشان می دهد تعداد کل کاربران اندروید در دنیا برابر ۱.۲۹ میلیارد کاربر است. سیستم عامل iOS هم که میزبان ۱۴.۷ درصد از کاربران است حدودا ۲۲۰ میلیون کاربر از کل دنیا دارد. نمودار زیر به خوبی بیانگر این ادعا می باشد.
همانطور که نمودار فوق نشان می دهد در حال حاضر بازار گوشی های موبایل در اختیار اندروید و شرکت گوگل است. البته بخش بسیار اندکی از بازار را هم سیستم عامل هایی غیر از اندروید و iOS در اختیار گرفته که میزان آن برابر ۰.۲ درصد است که تعداد آن حدودا برابر ۳۰ میلیون است. تسلط اندروید و آی او اس بر بازار گوشی های هوشمند باعث شده هیچ یک از غولهای تکنولوژی یا دیگر شرکتهای تولیدکننده گوشی وارد این عرصه نشده و خود را در این رقابت قرار ندهد. زیرا قطعا چنین رقابتی برای سیستم عامل موبایلی جدید سخت خواهد بود. همچنان که رقابت اندروید و iOS باعث شده در این رقابت گوگل بر اپل پیروز شود.
تعداد کاربران اندروید در برابر تعداد کاربران آیفون و دیگر سیستم عامل ها اصلا قابل مقایسه نیست. اما علاوه بر نسبت چند برابری کاربران اندروید بر آیفون روند رشد کاربران این سیستم عامل ها هم جالب است. در بخش دیگری از این گزارش با توجه به روند تغییر تعداد کاربران این دو سیستم عامل تعداد کاربران آن در آینده نیز پیش بینی شده است تا مشخص شود آینده بازار موبایل در اختیار کدام شرکت خواهد بود. بر همین اساس مشخص شده اگر وضعیت به همین صورت پیش برود در سال سال ۲۰۲۱ میلادی ۰.۴ درصد رشد داشته و به مقدار ۸۵.۵ درصد خواهد رسید. در این سال بازار شرکت اپل با کاهشی ۰.۲ درصدی به ۱۴.۵ درصد خواهد رسید.
روش به دست آوردن این آمار نیز به این صورت است که موتورهای دریافت اطلاعات روی صدها هزار صفحه وب و وبسایت قرار می گیرد تا هنگام استفاده کاربران از این سایت ها اطلاعات آنها جمع آوری شود. به این وسیله می توان سیستم عامل گوشی ها و همچنین تکنولوژی های موجود در آن گوشی ها را جمع آوردی نموده و در نهایت آنها را جمع بندی نمود.
تعداد کاربران گوشی های اندروید و آی او اس در ایران
تعداد اپلیکیشن های موبایلی اندروید و iOS نیز با یکدیگر متفاوت است. با توجه به این که تعداد کاربران اندروید و تعداد گوشی های آن بیشتر از iOS می باشد؛ بنابراین تعداد اپلیکیشن های ساخته شده برای آن نیز بیشتر می باشد. این موضوع می تواند هنگام خرید گوشی برای کاربران مهم باشد و فرد گوشی را خریداری نماید که تعداد برنامه های ساخته شده برای آن بیشتر باشد.
پیشتازی اندروید تنها به کل دنیا اختصاص ندارد و در ایران نیز سیستم عامل اندروید از iOS پیشی دارد. در این آمارگیری تنها آمار جهانی ارائه شده و جزئیات کشورها در آن جای نگرفته است. اما آمارگیری دیگری که توسط سایت استاتکانتر (Statcounter) در سال ۱۳۹۵ (۲۰۱۸ میلادی) انجام شده تعداد کاربران سیستم عامل های گوشی های هوشمند در کشورهای مختلف هم ارائه شده است که در آن آمار کاربران سیستم عامل گوشی های هوشمند در ایران نیز مشخص شده است.
طبق این آمار در سال ۱۳۹۵ کاربران تلفن های همراه اندرویدی در ایران برابر ۸۷٫۳ درصد و تعداد کاربران iOS یا همان اپل برابر ۷٫۸۶ درصد بوده است. در سال ۱۳۹۷ اما اندروید رشدی چند درصدی داشته و در ایرانی کاربران اندروید به حدود ۸۹ درصد و کاربران آیفون به حدود ۱۰ درصد رسیده اند.
یک نکته مهم در خصوص سیستم عامل iOS و گوشی های اپل در کشور ما این است که این گوشی ها در ایران جزء گوشی های لوکس به حساب می آیند و درصد پایینی از کاربران از آن استفاده می کنند. شاید قیمت بالای آن در قبال میزان ارائه خدمات یکی از دلایل این موضوع باشد. در حالی که اندروید چنین نیست و گوشی هایی با قیمت بسیار پایین از این سیستم عامل استفاده می کنند.
نظرات کاربران (۰)