آپارات پربازدیدترین سایت ایرانی می باشد که رتبه خوبی نیز در بین سایتهای بین المللی پیدا کرده و در رتبه ۱۰۰ سایتهای پربازدید جهانی قرار گرفته است و این افتخار بزرگی برای این سایت و دیگر وبسایت های ایرانی می باشد. آپارات سایتی جهت اشتراک گذاری و پخش ویدیو می باشد که حدود ۸ سال است که از راه اندازی آن گذشته و در هشتمین سال تولدش به رتبه صد دنیا دست پیدا کرده که این خبر خیلی خوبی است.
طبق آمار سازندگان این سایت تقریبا ۷۵ درصد بازدیدکنندگان آپارات ایرانی و ۱۵ درصدشان خارج از کشور می باشند. روزانه حدود ۱۰ میلیون ویدیو در آپارات مشاهده می شود و این سایت بیش از ۲۹ میلیون کاربر فعال دارد. اما با انشار خبر دستیابی آپارات به رتبه ۱۰۰ برترین سایتهای جهان موج انتقادها شروع شد و کسانی که از این سرویس ایرانی رضایت نداشتند نظرات خود را منتشر کردند.
این انتقادها فقط مربوط به آپارات نبود و به دیگر استارت آپ های ایرانی نیز سرایت کرد و آنها را نیز تخریب کرد. اما جالب است بدانید نظر مخالفین آپارات چه بوده و چه دلیلی برای این مخالفت وجود داشته است. نظرات مختلفی در مورد آپارت وجود دارد که اصلی ترین آن به این شرح است.
آیا آپارات باعث فیلتر شدن یوتیوب شد؟
اصلی ترین جریان مخالف با آپارات و دیگر استارت آپ های ایرانی بر این باور است که استارت آپ های ایرانی خودشان در پیشرفتشان تاثیری نداشته اند و این جایگاه و بازدید بالای آنها ناشی از یک سیاست دولتی است یعنی «فیلترینگ» می باشد. به این معنی که فیلترینگ سایت های یوتیوب، تلگرام، آمازون و بسیاری دیگر از سرویس های جهانی باعث شده مردم ایرانی از سر ناچاری و به اجبار رو به سایت های آپارات، پیام رسانهای ایرانی، دیجی کالا و ... بیاورند.
این سیاست دولتی باعث شده مردم ایران تجربه سرویس های جهانی را نداشته باشند و بالاجبار از نسخه های داخلی آن که کیفیت پایینی نیز دارند استفاده کنند. در حقیقت فیلترینگ سایت پربازدید یوتیوب باعث رونق گرفتن آپارات شده است.
اما نکته مهم این است که آیا این کسب و کارهای آنلاین ایرانی تاثیری در محروم شدن کاربران ایرانی از سرویسهای خارجی داشته اند. یعنی آیا عدم فعالیت آمازون در ایران متاثر از فعالیت های دیجی کالا می باشد؟ در اینجا مشخص می شود که این نظریه چندان هم درست نیست و فیلترینگ عامل اصلی محروم شدن مردم از سرویس های جهانی نمی باشد و عامل دیگری نیز در این موضوع دخیل است.
تحریم و فیلترینگ عامل رشد آپارات
اما عامل دیگری که باعث می شود چنین اتفاقی رخ دهد تحریم است. ترکیب تحریم و فیلترینگ شرایطی را به وجود آورده که کاربران نتوانند از سرویس های خارجی استفاده کنند. مخالفین استارت آپ های ایرانی باید به این سوال پاسخ دهند که اگر فیلترینگ هم وجود نداشت و برخی سایتهای جهانی فیلتر نمی شدند آیا باز هم مشکل ما حل می شد؟
کسب و کارهای آنلاینی که در ایران راه اندازی شده اند از فرصت فیلترینگ و تحریم برای رشد خود استفاده کرده اند و به این جایگاه رسیده اند حال آنکه می توانستند این کار را انجام ندهند و این فضا خالی می ماند اما در عمل مشکلی حل نمی شود و تحریم ها همچنان باقی می ماند. در حقیقت برخی افراد که نگاه تجاری و خلاقانه ای داشته اند از این فرصت استفاده کرده و سرویس جایگزینی را راه اندازی کرده اند و خلا موجود را پر کرده اند.
سایت آپارات حدودا یک سال پس از فیلتر شدن یوتیوب شروع به کار کرد و پیشرفت خوبی هم پیدا کرد که به گفته سازندگان آن خودشان هم انتظار آن را نداشتند. این اتفاق طی یک زمان شناسی دقیق رخ داده که همزمان با بسته شدن یوتیوب در ایران بوده است و همین باعث رونق یافتن این سایت شده است. درست است که سرویس های ایرانی آپارات، کافه بازار، دیجی کالا و ... خدمات آنلاین ایرانی هستند که ضعف هایی هم دارند اما وجود این اثرها باعث بسته شدن دیگر سایت ها نشده است. این سرویس ها آمده اند تا فضای خالی امثال یوتیوب، تلگرام و گوگل پلی را پر کنند.
در فضای رسانه ای کشور جا دارد کاربران بیش از پیش از سرویس های ایرانی حمایت کنند تا رتبه های بهتری در دنیا نسیب استارتاپ های ایرانی شود و خدمات این استارتاپ ها نیز بهتر شود.
نظرات کاربران (۰)