مشکل پر شدن بی دلیل حافظه گوشی اندروید را به راحتی حل کنید
موبایل

مشکل پر شدن بی دلیل حافظه گوشی اندروید را به راحتی حل کنید

نویسنده: تحریریه آن‌دیجیتال

یکی از رایج ترین مشکلات گوشی های هوشمند اندروید پر شدن حافظه داخلی دستگاه است. این موضوع زمانی جدی تر می شود که هیچ علتی برای آن وجود نداشته باشد و حافظه گوشی بی دلیل پر شده باشد. در این صورت کاربر نه می داند علت مشکل چیست و نه می تواند مشکل را حل کند. ما با آگاهی از این مشکل شایع پس از بررسی جامع در این حوزه و گردآوری اطلاعات مفید، علل رایج پر شدن حافظه داخلی گوشی را شناخته و برای حل آن بهترین و کاربردی ترین روش ها را ارائه کرده ایم. پس اگر شما هم از این مشکل رنج می برید و مدام اخطار پر شدن حافظه گوشی را دریافت می کنید حتما این مطلب را مطالعه کنید تا به کمک روش های ارائه شده مشکل خود را رفع نمایید. 

پیش از شروع آموزش و ارائه روش های جلوگیری از پر شدن گوشی بهتر است کمی در مورد این مشکل توضیح دهیم. پر شدن حافظه داخلی دستگاه در میان کاربران اندروید بسیار شایع است و کسانی که این مشکل برای آنها ایجاد شده روزهای سختی را طی می کنند. نوار نمایش دهنده حافظه گوشی قرمز رنگ می شود و دستگاه مدام پیغامی مبنی اتمام حافظه ذخیره سازی را نمایش می دهد. هر بار که قصد داشته باشد برنامه یا بازی جدیدی را در گوشی نصب کنید پیغام کمبود فضای ذخیره‌سازی را مشاهده می کنید و نمی توانید به کار خود ادامه دهید.

چرا حافظه داخلی گوشی بی دلیل پر می شود؟

بسیاری از کاربرانی که با این مشکل دست و پنجه نرم می کنند می گویند که حافظه آنها بی دلیل پر شده است و در حالی گوشی پیام پر شدن فضای ذخیره سازی را نمایش می دهد که هیچ اطلاعاتی در حافظه وجود ندارد. گرچه در برخی موارد این ادعا صحیح است و به دلایل مختلف حافظه گوشی پر نمایش داده می شود اما در اکثر موارد فایل هایی در گوشی کاربران وجود دارد که خودشان از آن اطلاع ندارند و به این جهت است که می گویند «حافظه گوشی الکی پر شده!». به طور کلی رایج ترین دلایل برای پر شدن فضای ذخیره سازی گوشی به شرح زیر است.

  • وجود فایل های حجیم همچون ویدیو در حافظه
  • وجود فایل های دانلودی زیاد در پوشه دانلودها
  • نصب بودن برنامه و بازی های زیاد در گوشی
  • حافظه پنهان (کش) اپلیکیشن های شبکه اجتماعی
  • کم بودن حافظه داخلی گوشی
  • ویروسی شدن دستگاه

برای روشن شدن موضوع باید بررسی شود که آیا فایل یا برنامه ای در دستگاه وجود دارد که باعث پر شدن حافظه شده باشد. برای این کار باید از قسمت تنظیمات وارد بخش حافظه دستگاه (Device Storage) شده و جزئیات حافظه مصرفی را مشاهده کنید. در این بخش میزان حافظه مصرفی گوشی در نموداری نمایش داده می شود که در آن بخش های مختلف از جمله تصاویر، ویدیوها، برنامه ها، فایل های جانبی و ... مشخص شده اند. با مشاهده جزئیات حافظه مشخص می شود که چه فایل یا برنامه ای بیشترین حجم از حافظه را مصرف کرده و عامل پر شدن گوشی شما است.

روش های خالی کردن حافظه گوشی

در بالا در مورد علل رایج پر شدن حافظه دستگاه توضیحاتی ارائه شد. پس بررسی میزان حافظه دستگاه و مشاهده جزئیات حافظه مشخص می شود که چه بخشی بیشتری حافظه مصرفی را به خود اختصاص داده است. در این صورت دیگر مشخص است که باید چه کاری انجام داد و چگونه مشکل را حل کرد. در ادامه روش های کلی برای خالی کردن حافظه دستگاه معرفی شده اند.

۱- حذف فایل و برنامه های غیرضروری

همانطور که در ابتدا ذکر شد شایع ترین علت پر شدن گوشی وجود فایل های سنگین و بعضا غیرضروری در حافظه است. فایل های دارای حجم بالا مثل ویدیو می توانند به راحتی حافظه دستگاه را پر کنند، بدون این که شما متوجه وجود آنها شوید. در کنار این از پوشه دانلودها هم غافل نشوید. اگر از اینترنت استفاده می کنید و به صورت مداوم از آن فایل و اپلیکیشن دانلود می کنید احتمال دارد که پوشه دانلودها مملو از فایل های مصرف شده باشند که حضور آنها در آنجا بی دلیل است و همگی باید حذف شوند.

مورد دیگر وجود تعداد زیادی برنامه یا فایل است. اگر فایل یا برنامه ها حجم زیادی داشته باشد شاید با مشاهده جزئیات آنها متوجه حجم بالای آنها شوید. اما در صورتی که تعداد زیادی برنامه با حجم کم وجود داشته باشد به این راحتی متوجه حافظه مصرفی آنها نشوید. فضای مصرفی هر برنامه را که مشاهده کنید مقداری ناچیز به نظر می رسد که عملا تاثیری در میزان مصرفی حافظه ندارد. درحالیکه جمع آنها می تواند درصد قابل توجهی از حافظه را اشغال کند. پس اگر تعداد زیادی برنامه در گوشی خود دارید به احتمال زیاد یکی از دلایل پر شدن حافظه همین برنامه ها باشند. فایل و برنامه های اضافی را حذف کرده و در صورت لزوم از خیر موارد کم استفاده هم بگذرید. 

۲- انتقال فایل و برنامه ها به حافظه خارجی

معمولا مشکل اصلی پر شدن حافظه مربوط به حافظه داخلی دستگاه است که باعث می شود عملکرد گوشی مختل شده و مدام پیغام خطا نمایان شود. پس اگر بیشتر فایل و برنامه های خود را در حافظه خارجی ذخیره سازی کنید دیگر این مشکل بوجود نمی آید. تمام فایل های جانبی همچون عکس، فیلم، موسیقی، فایل نصبی و ... را می توان از حافظه داخلی به حافظه SD انتقال داد. حتی بسیاری از برنامه های نصب شده در دستگاه را هم می توان به حافظه خارجی منتقل کرد. تنها اپلیکیشن های پیش فرض گوشی و برخی برنامه های اپلیکیشن های گوگل، پیام رسان ها و شبکه های اجتماعی امکان منتقل شدن به حافظه خارجی را ندارند.

بنابراین از این فرصت استفاده کنید و تمام فایل و اپلیکیشن های گوشی خود را از حافظه داخلی به حافظه SD منتقل کنید. در عین حال محل ذخیره سازی دوربین را هم حافظه رم قرار دهید تا پس از این هم فایل های دوربین مستقیم در کارت SD ذخیره شوند. اگر هم هنوز گوشی شما رم ندارد و تنها از حافظه داخلی آن استفاده می کنید بهتر است یک رم با میزان حافظه مورد نیاز خریداری کنید تا با مشکل کمبود حافظه داخلی مواجه نشوید.

۳- تخلیه فایل های سنگین در حافظه جانبی

مشکل فایل های سنگین و حجیم همچون عکس و ویدیو چیزی است که به این راحتی حل نمی شود. وقتی حجم زیادی از فیلم و عکس های شخصی دارید که تمایل دارید آنها را برای همیشه داشته باشید و نمی توانید آنها را حذف کنید باید آنها را به جایی خارج از حافظه دستگاه منتقل کنید. در روش قبلی ذکر شد که باید فایل ها را به حافظه خارجی یا همان حافظه SD منتقل کرد. اما خب کارت حافظه هم فضای محدودی دارد و شما نمی توانید تمام فایل های خود را در آن نگه دارید. وقتی یک ویدیوی چند دقیقه ای یک گیگ حافظه اشغال می کند اگر شما چند مورد از این ویدیوها داشته باشید به راحتی تمام حافظه اس دی را پر می کند. تنها فایل هایی در کارت حافظه ذخیره می شود که شما به آنها نیاز داشته باشید. فایل هایی همچون فیلم و عکس هایی که برای شما خاطره انگیز است بهتر است در جایی خارج از گوشی ذخیره شوند.

بهترین محل برای ذخیره کردن این دست از فایل های حافظه فلش یا رایانه شخصی است. برای این که حافظه گوشی شما خالی شوند لازم است فایل های سنگین و پرحجم موجود در گوشی را در فلش، هارد اکسترنال، کامپیوتر یا لپ تاپ تخلیه کنید. اگر گوشی شما از قابلیت OTG پشتیبانی می کند می توانید با استفاده از کابل مخصوص فلش را به گوشی خود متصل کرده و فایل ها را به آن منتقل کنید. اگر هم لپ تاپ یا کامپیوتر دارید می توانید به وسیله کابل شارژ گوشی را به سیستم متصل کرده و فایل های مورد نظر را در سیستم تخلیه کنید. در این صورت مشکل کمبود حافظه گوشی شما حل می شود.

۴- پاکسازی کش برنامه ها

بسیاری از اپلیکیشن های اندروید برای افزایش سرعت و بهبود عملکرد از حافظه کش استفاده می کنند. حافظه موقت یا کش حافظه ای پنهان در گوشی های اندروید است که برنامه ها برخی از اطلاعات خود را در آن ذخیره می کنند تا سرعت آنها افزایش پیدا کند. بسیاری از برنامه ها از این قابلیت استفاده می کنند اما همه آنها حجم مصرفی بالایی ندارند. برخی از برنامه ها هستند که میزان استفاده آنها از حافظه موقت زیاد است و این باعث می شود میزان زیادی از حافظه داخلی دستگاه اشغال شود. برخی از برنامه های دارای کش حجیم به شرح زیر است.

  • پیام رسان ها مثل تلگرام، واتس اپ، ایتا، بله، آی گپ، سروش
  • شبکه های اجتماعی مثل اینستاگرام، توییتر، فیس بوک، پینترست 
  • اشتراک ویدیو مثل یوتیوب، آپارات
  • مرورگر اینترنت مثل گوگل کروم، موزیلا فایرفاکس
  • نقشه و مسیریاب مثل گوگل مپ، ویز، بلد، نشان

برای حذف کش برنامه ها باید از طریق تنظیمات گوشی وارد بخش برنامه ها (Apps یا Applications) شوید. در این بخش فهرست برنامه های نصب شده روش گوشی نمایش داده می شود. از این لیست به دنبال برنامه های ذکر شده در بالا باشید که بیشترین حجم از کش را دارند. هر اپلیکیشن را که پیدا کردید آن را انتخاب کنید و در صفحه جدید باز شده گزینه پاکسازی کش (Clear Cache) را انتخاب کنید. 

۵- غیرفعال کردن برنامه های پیش فرض

در تمام گوشی های اندرویدی تعدادی اپلیکیشن به صورت پیش فرض در آنها نصب است که معمولا برنامه های معروف یا برنامه های مربوط به سرویس های گوگل است. این برنامه ها که تعداد آنها کم نیست معمولا حجم زیادی از حافظه را اشغال می کنند. بسیاری از این برنامه ها هم برای کاربران کاربرد خاصی ندارد و تنها حافظه آنها را اشغال کرده اند. مشکل این برنامه ها این است که به صورت پیش فرض روی گوشی شما نصب شده اند و امکان حذف آنها وجود ندارد. دست است که شما نمی توانید این برنامه ها را حذف کنید اما امکان غیرفعال کردن آنها وجود دارد. شما می توانید از بخش تنظیمات گوشی اپلیکیشن های مذکور را در وضعیت Disable قرار دهید تا غیرفعال شده و حافظه مصرفی را آزاد کنند. برای انجام این کار مراحل زیر را طی کنید.

  •  وارد تنظیمات گوشی اندروید شوید.
  • از بخش مدیریت برنامه ها (App Manager) گزینه برنامه های نصب شده ( Installed Apps) را انتخاب کنید.
  • از فهرست پیش رو برنامه های مورد نظر را پیدا کرده و آن را انتخاب کنید.
  • در صفحه جدید از پایین صفحه دکمه Disable را بزنید.
  • در صورتی که دکمه Disable غیر فعال بود کافیست ابتدا دکمه حذف بروزرسانی (Uninstall Updates) را انتخاب کنید تا پس از پاک شدن آپدیت های برنامه، گزینه Disable فعال شود.

با استفاده از این روش می توانید برنامه های پیش فرض گوشی همچون تقویم گوگل، Backup، YouTube، مسنجر گوگل و ... که برای شما غیرضروری هستند را غیرفعال کنید. 

۶- نصب برنامه های مدیریت حافظه

یک روش ساده و بسیار مفید برای کاهش حافظه مصرفی گوشی استفاده از برنامه های مدیریت حافظه دستگاه است. برنامه های مدیریت دستگاه برنامه هایی هستند که وضعیت گوشی شما را بررسی کرده و راه‌کارهای مفیدی برای بهبود آن ارائه می کنند که یکی از آنها راه‌کارهای کاهش حافظه مصرفی دستگاه است. برنامه های زیادی تحت این عنوان وجود دارد که همه آنها کیفیت خوبی ندارد. بهترین برنامه ها برای کاهش مصرف حافظه به شرح زیر است.

  • Clean Master
  • SanDisk Memory Zone
  • Storage Space
  • Memory Booster

یکی از مشهورترین اپلیکیشن های این حوزه برنامه Clean Master است که یک برنامه کلی برای مدیریت گوشی است. این برنامه وضعیت کلی دستگاه را بررسی می کند و تمام مشکلات نرم افزاری موجود را به اطلاع شما می رساند. قابلیت پاکسازی حافظه هم در این برنامه وجود دارد که در صورت استفاده از آن فایل های کش، فایل های اضافی (Junk)، فایل های تکراری، برنامه های بلااستفاده و ... به خواست شما حذف می شوند. اگر امکان حذف دستی موارد پرحجم و اشغالگر حافظه را ندارید بهتر است از این برنامه ها استفاده کنید تا به صورت خودکار حافظه دستگاه را خالی کنید.

۷- اسکن گوشی با آنتی ویروس

اگر هیچ یک از موارد فوق برای شما کارساز نبود و با انجام یک یک آنها باز هم حافظه گوشی شما پر نمایش داده می شود، احتمال دارد که دستگاه شما ویروسی شده باشد. یکی از قابلیت های ویروس ها این است که به صورت خودکار فایل های زیاد ایجاد کنند تا به این وسیله حافظه دستگاه کاهش یافته و عملکرد گوشی مختلف شود. ممکن است به صورت دستی امکان یافتن و حذف نمودن ویروس وجود نداشته باشد. به همین دلیل باید از برنامه های آنتی ویروس اندروید کمک بگیرید. مشهور ترین اپلیکیشن های آنتی ویروس به شرح زیر است.

  • Safe Security
  • Avast Antivirus
  • Kaspersky Mobile Antivirus
  • Avira Antivirus

هر یک از برنامه های فوق توسط شرکت های معروف و شناخته شده فعال در حوزه امنیت ساخته شده اند و قابلیت بالایی در شناسایی ویروس ها دارند. برای حذف ویروس و بدافزار از گوشی خود می توانید یکی از برنامه های فوق را نصب کنید.

۸- بازگشت به حالت کارخانه!

تا اینجا تمام روش های ممکن برای کاهش حافظه مصرفی دستگاه و خالی شدن گوشی به شما معرفی شد. در روش های پیشین تلاش شد بدون بر هم زدن تنظیمات گوشی و حفظ اطلاعات داخل آن حافظه مصرفی پاکسازی شود. اما در صورتی که این روش ها نتیجه ای مبنی بر خالی شدن حافظه داخلی را ارائه نکند به ناچار باید گوشی خود را ریست فکتوری کنید. بازگشت به حالت کارخانه یا همان ریست فکتوری قابلیتی است که در همه گوشی ها وجود دارد و در صورت استفاده از همه تنظیمات و اطلاعات موجود در آن حذف می شود و گوشی همچون روز اول خالی می شود. 

با ریست کردن گوشی می توان مطمئن شدن که دیگر هیچ فایل یا ویروسی در حافظه آن وجود ندارد و همه موارد حذف شده است. اگر خواستید گوشی خود را ریست فکتوری کنید حتما فایل های ضروری خود را از داخل آن بردارید و حافظه جانبی را هم از گوشی جدا کنید.

نکات کاربردی جهت جلوگیری از پر شدن حافظه گوشی

تا اینجا روش هایی جهت خالی کردن حافظه گوشی اندروید و آیفون به شما آموزش داده شد که با استفاده از آنها می توانید حافظه مصرفی گوشی خود را کاهش داده و آن را خالی کنید. اما پس از انجام این موارد و خالی شدن گوشی مجددا پس از مدتی حافظه پر شده و همین مشکل ایجاد می شود. لازم است با استفاده از روش هایی از پر شدن بی دلیل حافظه جلوگیری شود. در ادامه نکاتی کاربردی جهت جلوگیری از پر شدن حافظه ذکر شده است. 

  • پوشه دانلودها را به صورت مداوم خالی کنید
  • به صورت مداوم حافظه مصرفی شبکه های اجتماعی را خالی کنید
  • به جای دانلود ویدیو و موزیک از پخش آنلاین استفاده کنید
  • گزینه دانلود خودکار پیام رسان ها غیرفعال کنید
  • محل ذخیره دوربین و برنامه های دیگر را حافظه خارجی قرار دهید
  • برای باز کردن سایت های ویدیویی در مرورگر از حالت ناشناس یا Incognito استفاده کنید
  • در صورت امکان نسخه Lite اپلیکیشن‌ ها را نصب کنید
  • حجم کارت SD را افزایش دهید

مشاهده کردید که چه روش های مفید و کاربردی برای جلوگیری از پر شدن حافظه گوشی و پاکسازی فضای ذخیره سازی دستگاه وجود دارد. بنابراین از این پس دیگر می دانید که چطور باید حافظه گوشیتان را پاکسازی کنید. در صورتی که نکته ای در خصوص این مطلب دارید یا روش دیگری برای پاکسازی حافظه داخلی اندروید سراغ دارید حتما آن را بخش نظرات برای ما ارسال کنید.

به این مطلب امتیاز دهید (امتیاز ۳.۹ از ۵ از مجموع ۵۶ رای)

مطالب مرتبط

نظرات کاربران (۱۱)

فایل عجیب

سلام حافظه گوشی من بی دلیل پر شده من چند روز قبل داخل فایل های گوشی یک حرف رو زدم حدود چند میلیون عکس و فیلم عجیب و بی معنی بود به صورت مخفی اونقدر هم زیاده که نمیتونم پاک کنم

۱ سال پیش
میرغلامعلی خشکنابی

با سلام خسته نباشید با توجه توضیحات، مشکلات در همه گوشی هایی به روز شده هم است

۳ سال پیش
حافظی

حافظه گوشی پر شده ولی چیزی توش نیست چکار باید کرد؟ همه روش ها رو انجام دادم اما چاره ساز نبوده چیزی هم توی گوشی نیست ولی حافظه پر نشون داده میشه

۳ سال پیش
farnaz

اگر تعداد تماس بر روی گوشی زیاد باشد هم حافظه گوشی پر میشه؟ تعداد زیاد پیامک چطور؟

۳ سال پیش
اسلان

کمکم کنید، حافظه گوشی پر شده ولی چیزی توش نیست نمیدونم باید چکار کنم

۳ سال پیش
hashem

برای حل مشکل پر بودن فضای other در اندروید چکار باید کنیم؟ مدام هشدار میده که فضای Other پر شده

۳ سال پیش
mohammad

سلام آقا گوشی e500h 16گیگ پر شده است مشکل از چی میتوان باشد

۳ سال پیش
Sia

گوشی من چندبار ریسیت فکتوری کردم ولی بعد از چند روز در حالی که هیچ برنامه ای روش نیست حافظه داخلی پر میشه،

۴ سال پیش
نجف

سلام من گوشیمو دو بار ریست کردم به محض نصب دو تا چهار برنامه که حجم آنها کمتر از یک گیگ هست ولی گوشیم باز پر میشه کسی اگر مطلبی میداند راهنمایی کند

۴ سال پیش
نازنین۲

سلام در مورد مطالب بالا همه انجام شد حتی ریست کارخانه انجام شد متوجه شدم وقتی اپلیکشن ها نصب میشوند با تعداد محدود ۸ گیگ از ۱۶حافظه رو اشغال میکنه.بعد از مدتی یهو هنگ میکنه خاموش و روشن که میکنم حافظه پر نشان داده میشه علت چیه؟

۴ سال پیش
متین

پر شدن حافظه گوشی مشکلیه که برای اکثر افراد وجود داره و در بعضی موارد هر کاری که انجام میدی مشکل حل نمیشه و همچنان حافظه پر نشون داده میشه. اصلا آدم متوجه نمیشه واقعا حافظه پر هست یا این که آمار الکی داره نشون میده. البته شما روش های خوبی رو معرفی کردید. مخصوص اون پاک کردن فایل های دانلود و کش برنامه ها که برای خود من خیلی کار ساز بوده و خیلی وقت ها با همین نکته ساده بخش زیادی از حافظه گوشیم باز شده.

۵ سال پیش