یکی از بهترین و محبوب ترین مرورگرهای وب، گوگل کروم (Google Chrome) است که پس از گذشت سال ها از انتشار اولین نسخه آن، اکنون به نسخه ۸۳ رسیده است. شرکت گوگل در هر بروزرسانی این مرورگر علاوه بر حل مشکلات نسخه های قبلی، معمولا قابلیت هایی جدید نیز به آن اضافه نموده است. رفع باگ و مشکلات ساختاری، تغییرات ظاهری، افزودن امکانات جدید، پشتیبانی از مولفه های مختلف و ... برخی از تغییرات ایجاد شده در هر نسخه از گوگل کروم می باشد. در این مطلب ما قصد داریم به طور کلی تغییرات ایجاد شده در نسخه جدید کروم را بررسی کرده و هر یک را شرح دهیم.
اگر اهل اینترنت و وب گردی باشید حتما نام گوگل کروم به گوشتان خورده است. مرورگر سریع و حرفه ای که در آغازین روزهای انتشار خود توانست جای خود را در دل کاربران وب باز کند و به سرعت به بهترین و محبوب ترین مرورگر وب در دنیا تبدیل شود. پیش از معرفی گوگل کروم مرورگر موزیلا فایرفاکس (Mozilla Firefox) به عنوان محبوب ترین مرورگر وب شناخته می شد. اما با ورود کروم به بازار مرورگرهای وب وضعیت تغییر کرد و کروم صدرنشین این عرصه شد. سرعت بالا، امکانات و قابلیت های متنوع، ظاهری کاربری جذاب برخی از اصلی ترین دلایل محبوبیت مرورگر کروم می باشد.
بررسی بروزرسانیهای اخیر گوگل کروم
معمولا توسعه دهندگان نرم افزار برای ارائه جدیدترین نسخه نرم افزار خود از قابلیت برورسانی استفاده می کنند. یعنی کاربران با استفاده از قابلیت بروزرسانی می توانند نرم افزار خود را به جدیدترین نسخه آن بروزرسانی کنند. نسخه های جدید نرم افزار هم عموما حاوی رفع باگ، اضافه شدن قابلیت جدید، تغییر ساختاری و ... هستند. مرورگر گوگل کروم هم از ابتدای فعالیت خود نسخه های جدید را طی بروزرسانی های مختلف ارائه نموده است. گوگل در هر بروزرسانی کروم قابلیت های جدیدی را به این مرورگر اضافه نموده است. البته در کنار قابلیت های جدید رفع باگ و تغییرات ساختاری هم وجود داشته است که تنها قابلیت جدید برای کاربران جالب توجه بوده است.
از این روی و با توجه به جذابیت قابلیت های جدید اضافه شده به نرم افزار گوگل کروم ما بر آن شدیم تا طی بررسی های مداوم ویژگی و قابلیت های جدید اضافه شده به مرورگر اینترنتی کروم جمع آوری کرده و به شما معرفی نماییم. پس اگر می خواهید بدانید که جدیدترین نسخه کروم چه قابلیت هایی دارد؟ و یا این که یک ویژگی خاص در چه نسخه ای از کروم قابل استفاده می باشد؟ حتما این مطلب را مطالعه کنید.
- گوگل کروم ۸۳ با ویژگی های جدید
نسخه ۸۳ از مرورگر معروف گوگل کروم در ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۹ منتشر شد. بر خلاف تصور همگام که انتظار داشتند طبق روال نسخه جدید کروم ۸۲ باشد، اما گوگل از این نسخه رونمایی نکرد و از نسخه ۸۱ به نسخه ۸۳ جهش کرد. اما شماره نسخه چندان اهمیتی ندارد و مهم ویژگی ها و آپدیت های برنامه است که در نسخه های جدید قرار می گیرد که خوشبختانه در نسخه جدید کروم ویژگی های جدیدی اضافه شده است که برخی از آنها جالب توجه است.
- امکان گروه بندی تب ها
- تغییر رابط کاربری بخش های Settings و Privacy نسخه دسکتاپ ن
- ایجاد اصلاحات جزئی در بخش کوکیها، تنظیمات سایت و پاکسازی دادههای مرورگر
- اضافه شدن آیکون پازل به نوار بالای مرورگر (برای دریافت دادههای حین بارگذاری سایت)
- مسدود شدن کوکی های شخص ثالث در حالت Incognito
- رفع حداقل ۳۸ حفره امنیتی
- ویژگی های جدید در نسخه ۸۱ کروم
شرکت گوگل در ۲۰ فروردین ۹۹ به صورت رسمی خبر انتشار نسخهی ۸۱ مرورگر کروم را منتشر کرد. نسخه پایدار گوگل کروم رسما منتشر شد و از این پس کاربران ویندوز، لینوکس و مک می توانند از این نسخه روی دستگاه خود استفاده کنند. به دلیل تاخیری که در انتشار این نسخه بوجود آمده گوگل به ناچار برخی از قابلیت های از پیش تعیین شده برای این نسخه را به نسخه های بعدی موکول کرد. با این حال این نسخه همچنان قابلیت های جدیدی در خود دارد.
- ویژگی App Icon Badging
- آخرین بروزرسانی محتواهای مختلط
- بهبود عملکرد در زمینه واقعیت افزوده
- آغاز کار روی استاندارد Web NFC
- قابلیت های نسخه ۸۰ کروم
گوگل در ۱۶ بهمن ۱۳۹۸ نسخه جدیدی از مرورگر کروم را برای اکثر پلتفرم ها منتشر کرد تا به این وسیله گوگل کروم به نسخه ۸۰ برسد. طی این اتفاق برخی از متخصصان رایانه و اینترنت نسخه ۸۰ کروم را به جهت داشتن تغییرات اساسی یکی از مهمترین نسخههای این مرورگر دانسته اند. این تغییرات به گونه ای است که احتمالا بر استفاده کاربران بسیار تاثیر گذار خواهد بود. در ادامه برخی از مهمترین تغییرات این نسخه را مرور می کنیم.
۱- محدود کردن کوکی های ثالث
اولین و مهم ترین تغییری که در نسخه ۸۰ کروم خود نمایی می کند، تغییر روند ثبت کوکی ها توسط مرورگر است. سالیان زیادی است که مروگرهای وب از کوکی برای ذخیره سازی اطلاعات کاربری سایت ها استفاده می کنند به طوری که سایت های مختلف به کمک آن می توانند تعامل با کاربران خود را مدیریت کنند. تا پیش از این ایجاد کوکی در گوگل کروم محدودیتی نداشت به طوری که حتی سایت های ثالث با هر دامنه ای می توانستند در مرورگر کاربر کوکی ایجاد کنند.
این آزادی عملی توسط مرورگرها باعث شده بود سایت های تبلیغاتی با استفاده از کوکی ها کاربران را ردیابی کرده و رفتار آنها در اینترنت را رسد کنند. این کار به وسیله کدهای تبلیغاتی مختلف که در سایت ها نمایش داده می شد انجام می پذیرفت. یعنی یک سایت تبلیغاتی به وسیله اسکریپت های مخصوص خود در سایت های مختلف تبلیغات نمایش می دهد. عدم محدودیت در ثبت کوکی باعث شده بود اسکریپت های مذکور بدون محدودیت در دستگاه کاربران کوکی ایجاد کنند تا در بازدیدهای بعدی کاربر او را رسد کنند.
اما خوشبختانه این آزادی عمل به پایان رسید و با انتشار نسخه ۸۰ کروم ثبت کوکی ها با محدودیت مواجه شد. از این پس دیگر امکان ایجاد کوکی توسط دامنه های ثالث وجود ندارد و هر سایت می تواند تنها برای خود کوکی ایجاد کند. با توجه به این تغییرات برای ثبت کوکی های شخص ثالث، مدیر سایت باید در هدر HTTP سایت خود اجازه ثبت آن را بدهد.
۲- گام دوم مقابله با محتوای مخلوط
بسیاری از سایت هایی که دارای SSL هستند و از HTTPS استفاده می کنند تمام محتوای خود در بستر HTTPS بارگذاری نمی کنند و ممکن است برخی از فایل ها توسط HTTP بارگذاری شوند. یعنی کل وب سایت با HTTPS لود نمیشود. به این اتفاق محتوای مخلوط یا محتوای مختلط گفته می شود. گوگل تصمیم گرفته با این قضیه مقابله کند کار خود را از نسخه ۷۹ کروم آغاز نموده است تا به صورت آرام آرام و طی سه مرحله سایت های دارای چنین ویژگی را محدود کند. در نسخه ۸۰ گام دوم طی شده و احتمالا در نسخه ۸۱ گام پایانی برداشته خواهد شد.
۳- حذف نوتیفیکیشن های مزاحم
مشخصا باز شدن پاپ آپ و اعلان های ناگهانی برای کاربران ناراحت کننده است. گوگل برای کاهش این مزاحمت ها در نسخه ۸۰ مروگر خود در نحوه نمایش نوتیفیکیشنها تغییراتی ایجاد کرده تا به وسیله آن دیگر نمایش اعلان تمرکز کاربر را برهم نزند. در این نسخه نوتیفیکشنها دیگر به صورت پاپ آپ نمایش داده نمیشوند و در کادر URL مروگر مخفی میشوند.
در بالا دو مورد از اصلی ترین تغییرات ایجاد شده در نسخه ۸۰ را ذکر کردیم. اما این دو تنها تغییرات این نسخه نبوده اند و تغییرات جزئی دیگری هم در این مرورگر ایجاد شده که در ادامه آنها را ذکر خواهیم کرد.
- ایجاد URL اختصاصی برای بخش هایی از متون سایت ها
- مسدود کردن تبلیغات سنگین و پرمصرف (منابع سخت افزاری)
در اینجا بخشی از مهمترین تغییرات و قابلیت های نسخه ۸۰ کروم را با هم مرور کردیم. اگر از مرورگر کروم استفاده می کنید به احتمال زیاد به صورت خودکار به جدیدترین نسخه ارتقاء پیدا کرده است. تنها کافیست از این امکانات استفاده کنید.
- گوگل کروم ۷۹ با امکاناتی جدید
در نسخه ۷۹ مرورگر کروم قابلیت های جدیدی اضافه شده است. توقف خودکار تب های بدون استفاده، محافظت بیشتر از رمزها، حفاظت از درخواست های DNS، اشتراک گذاری داده های میان رایانه و گوشی و امکان استفاده از بلوتوث توسط وب سایت برخی از قابلیت های اضافه شده در این نسخه از مرورگر کروم می باشند. در ادامه فهرست کامل تغییرات ایجاد شده در این نسخه ذکر شده است.
- توقف خودکار تب های بدون استفاده
- محافظت بهتر از رمزها
- استفاده از ویژگی DoH جهت حفاظت از درخواست های DNS
- اشتراک گذاری داده های Clipboard میان رایانه و موبایل
- هشدار جهت استفاده از پروتکل های امنیتی قدیمی (TLS 1.0 و TLS 1.1)
- امکان مسدود کردن محتواهای مخلوط (محتوا از منبع ناامن)
- پشتیبانی از واقعیت مجازی و واقعیت افزوده در وب (WebXR)
- اضافه شدن دکمه Playback به کنترل پلیر
- اضافه شدن گزینه Close Other Tabs برای بستن دیگر تب ها
- امکان کش کردن اطلاعات دکمه های Back و Forward (برای توسعه دهندگان)
- امکان استفاده از بلوتوث دستگاه توسط وب سایت
- امکان استفاده از چند حساب کاربری
مشاهده کردید که در این نسخه علاوه بر بهبود برخی قابلیت های پیشین و رفع برخی مشکلات، قابلیت های جدیدی نیز به مروگر اضافه شده است. اما سرآمد همه قابلیت های اضافه شده در نسخه ۷۹ محافظت بهتر از رمزها می باشد. در ادامه این قابلیت جدید را شرح خواهیم داد.
۱- هشدار سرقت رمز عبور به کاربر
در این قابلیت که گوگل آن را تحت عنوان «محافظت بهتر از رمزها» عنوان کرده است ویژگی جالبی وجود دارد که می تواند تا حد زیادی جلوی سرقت اطلاعات را بگیرید. در دل این قابلیت گوگل امکانی را اضافه کرده است که طی آن کاربر از سرقت رمز عبور خود مطلع می شود. یعنی زمانی که کاربر وارد سایت های مختلف می شود، هشداری مبنی بر ربوده یا فاش شدن رمزعبور خود دریافت می کند. این قابلیت جدید در تنظیمات کروم در بخش Sync و Google Services قابل مشاهده و کنترل می باشد.
در قابلیت جدیدی که در نسخه ۷۹ گوگل کروم شاهد آن هستیم، گوگل رمز عبور کاربران را در لایه های مختلفی رمزگذاری کرده و آن را حفظ می کند. این قابلیت علاوه بر محافظت از رمزها، در صورت دزدیدهشدن آن به کاربر پیغام هشدار ارسال می کند. در کنار این قابلیت گوگل از قابلیت امنیتی دیگری به نام DoH استفاده می کند که باعث می شود اطلاعات DNS کاربر توسط شخص ثالث همچون هکر یا سرویس دهنده اینترنتی فاش نشود.
همچنین یک قابلیت امنیتی دیگر هم در این نسخه قرار گرفته است و آن هشدار در خصوص استفاده از پروتکل های امنیتی قدیمی همچون TLS 1.0 و TLS 1.1 می باشد. در صورتی که کاربر از سرویسی استفاده کند که چنین پروتکل هایی را مورد استفاده قرار داده اند، با هشداری مبنی بر عدم امنیت ارتباط مواجه می شود.
- قابلیت های جدید گوگل کروم ۷۸
نسخه ۷۸ مرورگر محبوب گوگل کروم در حالی منتشر شد که قابلیت های جدیدی نسبت به نسخه های قبلی به آن اضافه شده است. از میان تغییرات ایجاد شده در این نسخه می توان به قابلیت شخصی سازی تم و رنگ مرورگر، پیش نمایش اطلاعات تب و نمای تاریک اشاره کرد. در ادامه فهرست کاملی از تغییرات این نسخه تهیه شده است.
- شخصی سازی تم رنگ مرورگر
- پیش نمایش اطلاعات تب
- نمای تاریک یکپارچه
- ابزار بررسی گذرواژه
- ویژگی DoH جهت حفاظت از درخواست های DNS
- محافظت بیشتر در برابر حملات XSS
مشاهده کردید که تغییراتی در نسخه های مختلف مروگر کروم ایجاد شده و چه قابلیت هایی به آنها اضافه شده است. اگر نکته ای در خصوص این مطلب در نظر دارید حتما آن را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.
نظرات کاربران (۵)
اقا تازگی یک آسیب پذیری خطرناک تو کروم پیدا شده که گوگل به صورت رسمی اون رو اعلام کرده و گفته که کاربرها مرورگر خودشون رو به جدیدترین نسخه بروزرسانی کنند. دقیقا نمی دونم کدوم نسخه مشکل داره اما هرچی هست توی همین نسخه 81 است که باید اون رو آپدیت کنید.
کروم خیلی پیشرفت کرده، قبلا فایرفاکس بهترین مرورگر بود اما از زمانی که کروم اومده کلا فایل فاکس کنار رفته. چند وقت پیش هم شرکت موزیلا پروژه جدیدی راه اندازی کرده بود که می خواست برای نوجوان ها مرورگری جدید به نام فنیکس در گوشی های اندروید تولید کنه و گفته بودند که در آینده ای نزدیک رونمایی میشه اما انگار خبری نشد ازش.
میگفتند که فنیکس تنها مرورگری مخصوص والدین نیست به این معنی که این مرورگر جوانان را درگیر خود خواهد کرد. توی تصاویر منتشر شده از فنیکس توسط شرکت موزیلا هم تفاوت گرافیکی زیادی با فایرفاکس در آن وجود داشت و به کلی عناصر مرورگر در صفحه تغییر پیدا کرده بود و به طور کلی خیلی کاربرپسند تر شده بود.
جالب این که تو خبرها اومده بود که معمولا مرورگر های اندروید از موتور اندروید WebView برای تجزیه و تحلیل صفحات وب استفاده می کنند اما در فنیکس به این صورت نیست و این مرورگر در حال ساخت از موتور اختصاصی GeckoView که مخصوص موزیلا می باشد استفاده می کند. این نکات بیانگر این است که شرکت موزیلا قصد دارد مرورگر جدید خود را طوری طراحی کند که برای کاربران جذاب باشد و در کنار مرورگرهای معروفی همچون گوگل کروم توان رقابت داشته باشد.
با این که موزیلا فایرفاکس سال ۲۰۰۴ وارد اینترنت شد و بهترین جایگزین برای مرورگر کهنه اینترنت اکسپلورر شد اما حالا از گوگل کروم عقب مونده. به نظرم علت اصلی این تغییر کیفیت و سرعت بالای کروم نسبت به فایرفاکس است.
به نظرم به خاطر اینکه که اکستنش های زیادی داره و امنیتش هم بالاس مصرف پردازنده بالایی داره و دائما در حال فعالیت هست.
نمیدونم چرا کروم اینقدر رم و cpu مصرف میکنه. هر تبی که باز می کنی کلی رم مصرف می کنه و در تسک منیجر برای هر تب پراسس جدایی نشون میده. به خاطر همین مصرف بالاش مجبور شدم بزارمش کنار و از مرورگر مایکروسافت اج استفاده کنم که واقعا عالیه.
در نسخه ۷۹ قابلیت های جالبی به کروم اضافه شده مخصوصا همگام سازی با موبایل خیلی خوبه. مثلا شما با کامپیوتر وارد سایت میشه و دکمه تماس رو که توی سایت هست کلیک می کنی اگر با گوشی همگام سازی کرده باشی تماس از طریق گوشی موبایل برقرار میشه