فناوری اطلاعات و ارتباطات و همچنین امنیت سایبری یکی از مولفه های اصلی پیشرفت تکنولوژی در هر کشوری به حساب می آید بطوری که این مولفه ها بصورت سالیانه توسط اتحادیه جهانی مخابرات بررسی می شود. اخیرا گزارشی توسط همین اتحادیه منتشر شده و وضعیت کشورهای مختلف در دنیا از نظر مولفه های مذکور بررسی شده و نتیجه بصورت رتبه بندی کشورها در آمده است.
اتحادیه جهانی مخابرات که زیرمجموعه سازمان ملل متحد می باشد رتبه بندی رتبه بندی جهانی کشورها را از نظر سه شاخص مهم ذکر شده یعنی توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات، امنیت سایبری را مربوط به سال ۲۰۱۷ میلادی ارائه داده است که در این آمار ایران در رتبه ۸۱ امنیت سایبری از میان ۱۶۵ کشور قرار گرفته است.
اما لازم است کمی در مورد شاخص های مذکور توضیح دهیم. شاخص توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات (IDI) از جمله شاخص های مهم توسعه فناوری در کشورها می باشد که هر سال توسط اتحادیه بین المللی مخابرات بررسی می شود و مبنای ارزیابی معیارهای بینالمللی در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات می باشد. این شاخص تا حد خوبی می تواند به محک زدن وضعیت پیشرفت کشورها کمک کند. استانداردهای شاخص IDI به مسئولین اطلاعات و ارتباطات کشورها این امکان را میدهد که وضعیت کشور خود را نسبت به دیگر کشورهای دنیا بررسی کند و در جهت پیشرفت تکنولوژی قدم بردارند.
امنیت سایبری ایران
این شاخص بطور کلی به سه دسته دسترسی، مصرف و مهارت تقسیم بندی می شود به این معنی که جامعه یک کشور تا چه اندازه به امکانات ارتباطی و فناوری دسترسی دارند و از آن استفاده می کنند و پس از آن تا چه اندازه مهارت استفاده از آن را دارند.
به عنوان مثال برای گروه دسترسی می توان به دسترسی به تلفن های ثابت و همراه و همچنین پهنای باند و اینترنت اشاره کرد. در مورد مصرف می توان به مقدار و نوع استفاده از اینترنت و شبکه اشاره کرد و در مورد گروه مهارت هم منظور مهارت و توانایی های کاربران در استفاده از اینترنت و شبکه می باشد.
رتبه ایران در امنیت سایبری
در آمار ارائه شده توسط مجمع جهانی مربوط در سال ۲۰۱۷ شاخص آمادگی امنیت سایبری (GCI) نیز ذکر شده است که بر مبنای فاکتورهای جهانی و بین المللی محاسبه می شود. طبق این آمار ایران از میان ۱۶۵ کشور که در این آماربندی قرار گرفته اند رتبه ۶۰ را به خود اختصاص داده است یعنی ایران شصتمین کشور امن از نظر سایبری می باشد. جالب است بدانید که کشور سنگاپور به عنوان اولین کشور دارای امنیت سایبری در جهان شناخته شده است و بیشترین امتیاز را کسب کرده است. همچنین میانگین رتبه جهانی ۰.۳ از یک می باشد که رتبه کشور ۰.۵ می باشد.
در خصوص توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات که در این آمار ارائه شده است ایسلند به عنوان اولین کشور توسعه یافته از نظر فناوری اطلاعات شناخته شده است. رتبه ایران از میان کشورهای قرار گرفته در این آمار ۸۱ می باشد. نکته جالب در این آمار این که بحرین در رتبه اول خاورمیانه قرار گرفته است و کشورهای عربی خلیج فارس از نظر توسعه فناوری اطلاعات و امنیت سایبری رتبه های خوبی در خاورمیانه دارند.
البته لازم به ذکر است که امنیت سایبری با قدرت سایبی تفاوت دارد. اگرچه ایران در رتبه ۶۱ امنیت سایبری جهان وجود دارد اما ایران از نظر قدرت سایبری بالاتر از این می باشد. بنابر اخبار موثق ارائه شده ایران چهارمین قدرت سایبری دنیا و در کنار کشورهای برتر سایبری می باشد.
نظرات کاربران (۰)