اگر با فضای رایانه آشنایی داشته باشید و از ویندوز استفاده کرده باشید احتمالا در مورد نسخه های ویندوز یعنی ۳۲ بیت و ۶۴ بیت چیزهایی شنیده اید و شاید برای شما هم سوال باشد که چه تفاوتی بین این دو نسخه از ویندوزها وجود دارد و اصلا چرا باید دو نسخه ۳۲ و ۶۴ بیتی از ویندوز وجود داشته باشد. اصلا شاید بخواهید بدانید که ۳۲ یا ۶۴ بیت بودن سیستم چه مفهومی دارد؟ برای دریافت پاسخ خود این مطلب را تا انتها مطالعه کنید تا این سوال دیگر ذهن شما را درگیر خود نکند.
سیستم عامل ویندوز کامپیوتر سالهاست که توسط شرکت مایکروسافت تولید شده و هر ساله نسخه های مختلفی از آن راهی بازار شده است که هر یک از این نسخه های ویژگی هایی داشته اند و هر یک نیز با دیگری تفاوتهایی داشته اند. از ویندوزهای قدیمی ME، ۹۸ و ایکس پی (XP) گرفته تا ویندوزهای جدید ویستا (Vista)، سون (Seven)، ویندوز هشت و آخرین نسخه ویندوز یعنی ده که هر یک نسبت به نسخه قبلی امکانات بیشتری داشته و تفاوت هایی نیز در خود جای داده است. در نسخه های جدید اما مفهومی دیگر به ویندوز اضافه شد که باعث شد هر نسخه از ویندوز به دو نوع ۳۲ بیت و ۶۴ بیت تبدیل شود.
قطعا شما هم این عبارات را شنیده اید اما شاید تا به حال به مفهوم دقیق آن توجه نکرده اید و یا اصلا معنای اصلی آن را درک نکرده باشید. حال ما قصد داریم این مفهوم را برای شما روشن کنیم.
چرا کامپیوترها ۳۲ یا ۶۴ بیت هستند؟
رایانه ها دارای قطعه ای به نام پردازنده یا سی پی یو (CPU) می باشند که عملیات پردازش اطلاعات را انجام می دهد و با توجه به نوع ساختار پردازنده موجود در رایانه، نوع سیستم عامل یعنی ۳۲ بیت یا ۶۴ بیت بودن آن مشخص می شود. سیستم عامل ۶۴ بیتی از نوع ۳۲ بیتی آن قوی تر می باشد زیرا توانایی آن در بررسی، پردازش و نگهداری اطلاعات بیشتر می باشد. بنابراین وجود سیستم عامل ۶۴ بیتی روی یک سیستم عامل به معنی قوی بودن پردازنده آن می باشد.
اگر بخواهیم موضوع را کمی باز تر کنیم لازم است آن را از نظر ساختاری توضیح دهیم. لازم است بدانید که سیستم های رایانه ای از روش شمارش دهدهی (که ده واحد دارد) استفاده نمی کنند و به جای آن روش دودویی را به کار می گیرند که در آن تنها دو واحد صفر و یک وجود دارد. با علم به این موضوع متوجه می شویم که پردازنده های ۳۲ بیتی توانایی پردازش حداکثر ۲ به توان ۳۲ عملیات را دارند در حالی که پردازنده های ۶۴ بیتی توانایی پردازش ۲ به توان ۶۴ عملیات را دارا می باشند. همین موضوع نشان دهنده تفاوت فاهش میان این دو تکنولوژی در سیستم های رایانه ای و ویندوزها می باشد.
چرا از ویندوز ۶۴ بیت استفاده کنیم؟
معمولا برای معرفی نرم افزارها و سیستم عامل های ۳۲ بیت عبارت X86 و برای نوع ۶۴ بیت آنها عبارت X64 بکار می رود. همانطور که ذکر شد پردازنده کامپیوترها با توجه به ساختار آنها به دو نوع مذکور تقسیم می شوند و با توجه به نوع پردازنده، نوع سیستم عامل نیز مشخص می شود. این سیستم عامل ها با یکدیگر تفاوتهایی دارند که این تفاوت ها باعث شده ویندوزهای ۶۴ بیت محبوبیت بالاتری داشته باشند و کیفیت و کارایی بالاتری را برای کاربران به ارمغان بیاورند.
- سرعت پردازش اطلاعات
یکی از مهم ترین تفاوت های نسخه های ویندوز در سرعت پردازش اطلاعات می باشد که در نوع ۶۴ بیت آن بالاتر می باشد. با توجه به این که پردازنده های ۶۴ بیت توانایی پردازش بالاتری دارند لذا سرعت بیشتر در اجرای برنامه ها و دستورات از خود نشان می دهند و در نتیجه سرعت کلی سیستم و رایانه بیشتر خواهد بود. اگر پردازنده شما ۶۴ بیت است لازم است برای استفاده از تمام توان آن از سیستم عامل ۶۴ بیتی استفاده نمایید.
- پشتیبانی از نرم افزارهای ۳۲ و ۶۴ بیتی
در پردازنده های ۶۴ بیتی امکان استفاده از ویندوزهای ۳۲ بیتی وجود دارد اما این کار باعث می شود از تمام توان سی پی یو استفاده نشود. در خصوص پردازنده ۳۲ بیتی البته چنین نیست و امکان نصب ویندوز ۶۴ بیتی روی آن وجود ندارد. وضعیت نرم افزارهای ویندوز نیز به همین صورت است و ویندوز های ۶۴ بیتی نرم افزارهای مخصوص خود را دارند که با توجه به ساختار پردازش آنها تولید شده اند. همچنین امکان استفاده از نرم افزارهای ۳۲ بیتی در ویندوزهای ۶۴ بیتی وجود دارد اما عکس آن امکان پذیر نمی باشد.
همانطور که ذکر شد نوع نرم افزارها هم با توجه به سیستم عامل هدف به ۳۲ و ۶۴ بیت تقسیم می شوند. بنابراین ویندوزهای ۳۲ بیتی تنها امکان استفاده از نرم افزارهای ۳۲ بیتی را دارند و آنها را در پوشه مخصوص نرم افزارها (Program Files) نصب می کند. در حالی که در ویندوز ۶۴ بیتی با توجه به این که امکان نصب نرم افزارهای ۳۲ بیت نیز وجود دارد، آنها را در پوشه ای جداگانه با پسوند X۸۶ نصب می کند. زیرا معماری ساخت این نرم افزارها با یکدیگر تفاوت دارند.
- حداکثر میزان پشتیبانی رم
این دو نسخه از ویندوز تفاوتهای دیگری نیز با یکدیگر دارند. مثلا در میزان استفاده از حافظه موقت رم (RAM) نیز تفاوتهایی وجود دارد. ویندوز ۳۲ بیت می تواند حداکثر از ۴ گیگابایت رم استفاده کند و اگر بیش از این مقدار رم روی سیستم نصب شده باشد امکان استفاده از آن وجود نخواهد داشت و در بخش اطلاعات ویندوز عبارت "GB usable ۴" نوشته می شود. در حالی که ویندوز ۶۴ بیتی چنین محدودیتی ندارد و از بیش از این مقدار می تواند استفاده نماید. مثلا در ویندوز سون ۶۴ بیتی امکان استفاده از رم تا ۱۹۲ گیگابایت وجود دارد.
چطور بفهمیم ویندوز ما ۶۴ بیت است یا ۳۲ بیت؟
حال اگر بخواهید بفهمید که نوع ویندوز شما چیست به راحتی می توانید این کار را انجام دهید. در ویندوز سون تنها کافیست روی مای کامپیوتر (My Computer) راست کلیک کرده و گزینه آخر یعنی Properties را انتخاب نمایید. صفحه ای باز می شود که در آن اطلاعات رایانه و سیستم عامل شما ذکر شده است که نوع ویندوز نیز در قسمتی از آن با عنوان System Type مشخص شده است. اگر نوع ویندوز شما ۳۲ بیت می باشد و تمایل دارید که آن را به ۶۴ بیت تبدیل کنید ابتدا باید بدانید که پردازنده شما ۶۴ بیت می باشد یا خیر.
مشخص کردن نوع پردازنده ۳۲ و ۶۴ بیت
برای فهمیدن این موضوع می توانید از Command Prompt استفاده کنید. کلید ویندوز را فشار دهید تا پنجره Start باز شود. سپس در قسمت جستجوی آن عبارت “cmd” را بنویسید و اینتر را فشار دهید تا برنامه باز شود. سپس در صفحه سیاه باز شده عبارت "SET Processor" را بنویسید و اینتر را فشار دهید. در نتایج نمایش داده شده عبارت "PROCESSOR_ARCHITECTURE" وجود دارد که در مقابل آن نسخه پردازنده نوشته شده است. اگر در مقابل آن عبارت X64 می باشد می توانید ویندوز خود را به ۶۴ بیت ارتقاع دهید.
چرا از ویندوز ۳۲ بیت استفاده می شود؟
با توجه به تمام این نکات این سوال بوجود می آید که اصلا ویندوزهای ۳۲ بیتی چه فایده ای دارند و چرا باید از ویندوز های ۳۲ بیتی استفاده کرد؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که نوع ویندوز تابع نوع پردازنده می باشد و شما با توجه به نوع پردازنده خود نوع سیستم عامل را انتخاب می کنید. تا چند سال پیش عموم پردازنده ها ۳۲ بیت بودند و همه به ناچار از ویندوز متناسب با آن استفاده می کردند. زمانی که مایکروسافت نسخه ۶۴ بیتی ویندوز XP را ارائه کرد بسیاری از کاربران سردرگم شدند و نمی دانستند که باید چه کاری انجام دهند. در نتیجه افراد کمی از آن استفاده کردند و بیشتر کاربران بر همان نسخه ۳۲ بیتی پایبند ماندند. اما با انتشار نسخه های جدید ویندوز و تمرکز بیشتر مایکروسافت روی ویندوز ۶۴ بیتی اقبال عمومی نسبت به آن بیشتر شد و در حال حاضر شاهد آن هستیم که بیشتر پردازنده ها ۶۴ بیت می باشد و بسیاری از افراد از ویندوز ۶۴ بیت استفاده می نمایند.
نظرات کاربران (۰)