روش های مختلفی برای اتصال به اينترنت و استفاده از اینترنت پرسرعت وجود دارد که DSL یکی از آنهاست. فناوری دی اس ال رایج ترین و در عین حال آسان ترین روش جهت بهره مندی از اینترنت پرسرعت است که در آن به کمترین زیرساخت نیاز است و کمترین هزینه را به دنبال دارد. اکثر افراد اینترنت را با ADSL می شناسند که در واقع این نوع اینترنت یکی از زیرمجموعه های تکنولوژی DSL می باشد. گرچه ADSL معروف ترین اینترنت پرسرعت بر پایه فناوری دی اس ال است اما این فناوری انواع دیگری هم دارد که در ادامه آنها را ذکر خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
همانطور که می دانید روش های مختلفی برای دسترسی به اینترنت وجود دارد که دیال آپ (Dial Up)، اینترنت همراه، وایمکس، فیبر نوری، اینترنت ADSL و VDSL و ... چند مورد از آنهاست. در این میان روش های بر پایه DSL مخصصا نوع ADSL آن کاربرد بیشتری دارد و استقبال بیشتری از آنها به عمل آمده است. یکی از علل این استقبال از اینترنت های بر پایه دی اس ال نیاز به زیرساخت های کم و قابلیت اتصال آسان به آن می باشد.
با توجه به این که در DSL از همان خطوط تلفن جهت اتصال به شبکه استفاده می شود لذا نیازی به اضافه کردن زیرساخت جدید جهت ارتباط مشترکین وجود ندارد. علاوه بر این فناوری مذکور فوایدی دارد که باعث می شود استفاده از آن نسبت به دیگر روشها به صرفه باشد که در ادامه آنها را ذکر خواهیم کرد. ابتدا لازم است با DSL بیشتر آشنا شویم.
فناوری DSL چیست؟
فناوری دیاسال (DSL) مخفف عبارت Digital Subscriber Line و به معنی «خط اشتراک دیجیتال» می باشد که از آن جهت اتصال به اینترنت با سرعت بالا و هزینه کم استفاده می شود. در این فناوری از کابل تلفن جهت اتصال استفاده می شود بطوری که می توان بطور همزمان از اینترنت و تماس تلفنی استفاده کرد بدون این که تداخلی بین این دو بوجود آید. به همین دلیل استفاده از این فناوری تا حدودی آسان تر می باشد زیرا نیاز به نصب زیرساخت دیگری ندارد و از همان خطوط تلفن استفاده می شود.
این تکنولوژی از کابل مخابرات برای ارتباط استفاده می کند. کابل تلفن از یک زوج کابل مسی تشکیل شده که ارتباط تلفنی و اینترنتی به وسیله آن انجام می شود. این کابل مسی توان انتقال پهنای باند و داده های بسیار زیادی را دارد در حالی که در تماس تلفنی مقدار کمی از این قابلیت مورد استفاده قرار می گیرد و باقی آن بلااستفاده مانده است. بنابراین امکان استفاده از این قابلیت برای اتصال به شبکه اینترنت وجود دارد. لذا فناوری DSL از این امکان برای ارتباط استفاده کرده است.
DSL از ظرفیت بالای کابل تلفن جهت اتصال به اینترنت و تبادل داده های شبکه استفاده می کند بدون این که خط تلفن اشغال شده و یا تاثیری در تماس تلفنی داشته باشد. در حقیقت این کابل ها امکان ارتباط همزمان تلفنی و اینترنتی را به کاربر می دهند.
چرا از اینترنت DSL استفاده می شود؟
تا قبل از راه اندازی DSL ارتباطات اینترنت با روش Dial-Up انجام می شد که روشی بسیار کند و ضعیف بود بطوری که تنها از 4KHz پهنای باند خط تلفن استفاده می شد که در نتیجه آن حداکثر ۵۶ کیلوبایت داده بر ثانیه منتقل می شد. در حالی که توان این خطوط چند میلیون هرتز می باشد. یعنی در روش دیال آپ از مقدار ناچیزی از توان این خطوط بهره گیری می شد در حالی که ظرفیت بیش از این وجود داشت. در خصوص تماس های تلفنی نیز به همین صورت است و در این تماس ها نیز از توان اندکی از خطوط استفاده می شود.
فناوری DSL باعث شد این ظرفیت بالای خطوط مورد استفاده قرار گیرند و به وسیله آن کاربران از اینترنت پرسرعت بهره مند شوند. در این روش سرعت ۵۶ کیلوبایتی دیال آپ جای خود را به سرعت های مگابیتی داده است و در انواع DSL ها سرعت تا ۲۴ مگابیت بر ثانیه نیز رسیده است. در حقیقت دی اس ال از ظرفیت آزاد خطوط استفاده کرد تا اینترنت پرسرعت راه اندازی شود. البته لازم به ذکر است که چند نوع اینترنت پرسرعت وجود دارد که ADSL که DSL یکی از آنهاست و البته بهترین آنها نیز نیست.
اما با توجه به چند مولفه از جمله سرعت، هزینه و زیرسایت DSL در حال حاضر بهترین گزینه می باشد. DSL یک تکنولوژی پایه است که از خطوط تلفن جهت اتصال به اینترنت استفاده می کند. اما انواع مختلفی دارد که هر یک ویژگی هایی دارند. رایج ترین نوع آن که در کشور ما نیز استفاده زیادی از آن می شود ADSL یا Asymmetric-DSL به معنی DSL نامتقارن است. در ادامه انواع DSL را ذکر خواهیم کرد.
DSL چه مزایایی دارد؟
با توجه به این که DSL تکنولوژی پایه است و انواع مختلفی دارد و از آن استفاده زیادی نیز می شود بنابراین باید مزایای زیادی داشته باشد. اولین و اصلی ترین مزیت DSL سادگی و کم هزینه بودن آن است. به خاطر این که DSL از خط تلفن استفاده می کند بنابراین دیگر نیازی به افزودن زیرساخت جدید نیست و همین باعث می شود در صورت درخواست به استفاده از DSL به راحتی امکان استفاده از آن وجود داشته باشد.
همچنین هزینه تمام شده اینترنت در این روش بسیار مقرون به صرفه می باشد و مشترکین می توانند از حجم های بالای اینرتنت در این روش استفاده کنند بدون این که هزینه زیادی را بپردازند. علاوه بر این سرعت های بالای DSL و کیفیت اینترنت ارائه شده بسیار قابل توجه می باشد. زمان لازم جهت اتصال به اينترنت در این روش پایین و زیر یک دقیقه می باشد. همچنین جهت اتصال به اینترنت تنها لازم است مشترک یک مودم اینترنت خریداری کند. به علاوه این که در روش DSL خط تلفن اشغال نمی شود و بطور همزمان می توان از تلفن و اینترنت استفاده کرد.
معایب DSL چیست؟
اصلی ترین مشکل و عیب اتصالات DSL کاهش سرعت و کیفیت اینرتنت با فاصله گرفتن از مرکز ارائه دهنده سرويس می باشد. هر اندازه که فاصله مشترک از مرکز تلفن یا ISP افزایش پیدا کند سرعت اینترنت کاهش خواهد داشت. به طوری که در بعضی مناطق شاهد آن هستیم که سرعت های بالای ۴ مگابیت قابل استفاده نمی باشد. دیگر عیب DSL تفاوت سرعت ارسال و دریافت است. در این روش سرعت دریافت اطلاعات چند برابر سرعت ارسال داده می باشد.
همچنین استفاده از DSL در هر نقطه ای امکان پذیر نمی باشد و حتما باید در آن محل خطوط تلفن وجود داشته باشد. علاوه بر این باید زیرساخت های لازم جهت نصب و راه اندازی DSL توسط مخابرات در آن منطقه انجام شده باشد. البته در مناطق شهری تمام محلات دارای کابل مخابراتی هستند و عملا مشکلی برای دریافت اینترنت خطی وجود ندارد. اما در مناطق روستایی یا دور افتاده احتمالا مشکل ایجاد خواهد شد.
چند نوع DSL وجود دارد؟
همانطور که ذکر شد فناوری DSL بصورت پایه می باشد که فناوری های جانبی دیگری نیز از آن ایجاد شده است. به عنوان مثال مشهورترین آن ADSL است که جزء خانواده DSL می باشد. در ادامه انواع تکنولوژی های منشعب از DSL را بیان خواهیم کرد.
- Asymmetric DSL) ADSL)
تکنولوژی ADSL به معنی DSL نامتقارن است و این روش را نامتقارن نیز می گویند که علت آن تفاوت سرعت ارسال و دریافت داده می باشد. این روش برای استفاده از منازل و ادارات کوچک مناسب است و سرعت خوبی را به کاربران ارائه می دهد. سرعت دریافت اطلاعات در نسل اول آن یک مگابیت بر ثانیه است که در نسل دوم آن یعنی ADSL2 این مقدار به ۸ مگابیت بر ثانیه رسیده است. در نسل پیشرفته آن یعنی +ADSL2 سرعت به ۲۴ مگابیت بر ثانیه می رسد. سرعت ارسال نیز در تمام موارد حدود یک هشتم سرعت دریافت می باشد. به هر حال نسل جدید ADSL یعنی ADSL2 و +ADSL2 تا حد زیادی ADSL را بهبود داده اند.
- Very high bit-rate) VDSL)
این روش همچون ADSL روشی نامتقارن است که سرعت بسیار بالاتری نسبت به هم نوع خود دارد. فناوری اینترنت پرسرعت VDSL در مسافت های کوتاه بهمراه خطوط مسی تلفن استفاده میگردد. البته باید توجه داشت که ADSL و VDSL تفاوت هایی دارند که اصلی ترین تفاوت در سرعت آنهاست. سرعت وی دی اس ال بسیار بالاتر از ای دی اس ال است.
- Consumer DSL) CDSL)
فناوری CDSL به معنی DSL مصرف کننده است که سرعت آن کمتر از ADSL می باشد و توانایی دریافت داده تا حداکثر یک مگابیت بر ثانیه را دارد که طبیعتا سرعت ارسال از این مقدار نیز کمتر خواهد بود. با توجه به وجود ADSL این تکنولوژی دیگر کاربری ندارد.
- High bit-rate DSL) HDSL)
نوع دیگر فناوری DSL نوع HDSL است که سرعت ارسال و دریافت داده ها در آن یکسان است. یعنی عملیات آپلود و دانلود سرعت یکسانی دارند. در این روش امکان دریافت با حداکثر سرعت ۱.۵۴۴ مگابیت بر ثانیه و ارسال با سقف سرعت ۲.۰۴۸ مگابیت بر ثانیه امکان پذیر می باشد.
- ISDN DSL) ISDL)
این روش سرعت بسیاری پایین تری از دیگر روش ها دارند که مقدار آن حدودا ۱۴۴ کیلوبیت بر ثانیه است. روش مذکور تنها در اختیار کاربران استفاده کننده از ISDN است و برای دیگر کاربران اینترنت عملا استفاده ای ندارد.
- Rate Adaptive DSL) RADSL)
روش RADSL همچون دیگر روش های مبتنی بر دی اس ال است با این تفاوت که در صورت استفاده از آن این امکان وجود دارد که سرعت برقراری ارتباط و اتصال به اینترنت با مولفه های مسافت و کیفیت خط تلفن تغییر پیدا کند.
- Uni DSL) UDSL)
می توان گفت که UDSL همان HDSL است و تنها تفاوت در نوع خطوط است که در این روش از خطوط یکطرفه استفاده شده است. البته این نوع از DSL در همه جا وجود ندارد و تنها توسط شرکتهای اروپایی پیشنهاد می شود.
- Multirate Symmetric DSL) MSDSL)
در روش MSDSL سرعت دریافت و ارسال اطلاعات ثابت است و توسط مرکز ارائه دهنده سرویس DSL تنظیم می شود. یعنی آی اس پی که سرویس را به مشترک می فروشد سرعت ارسال و دریافت را تنظیم می کند.
- Symmetric DSL) SDSL)
تکنولوژی SDSL اما همچون ADSL تکنولوژی DSL با خطوط متقارن است. سرعت دریافت و ارسال در این روش یکسان است. اما بر خلاف نوع HDSL تنها به یک خط تلفن نیاز دارد و با همین یک خط ارتباط برقرار می شود.
- Voice-over DSL) VoDSL)
نوع خاصی از IP تلفنی است که در آن می توان چند خط تلفن را با هم ترکیب کرده و یک خط تلفن ایجاد کرد. به این وسیله اینترنت روی خط ترکیبی ایجاد می شود.
نظرات کاربران (۵)
اما با این که میگن adsl منسوخ شده هنوز هم شرکت های تولیدی مودم و روتر مثل d-link و tp-link همچنان مودم های adsl تولید می کنند و مدل های جدیدی از اون وارد بازار میشه
اینترنت adsl چه سالی اختراع شده؟
تا حالا فکر می کردم adsl کند ترین اینترنت پرسرعت (!!) باشه تازه فهمیدم از اون کند تر هم هست. ببینید دیگه ISDL چیه! طرف دایال آپ استفاده کنه سنگین تره
خود dsl تکنولوژی قدیمی نوع adsl هم ساده ترین نوع اینترنت دی اس ال است که هنوز تو ایران همه دارند از اون استفاده می کنند. اینترنت vdsl سرعت 50 مگابیتی داره چرا اون رو راه اندازی نمی کنند همه اپراتورهای ثابت چسبیدن به adsl هیچ تغییری هم درش ایجاد نمی کنن
adsl و vdsl بر پایه تکنولوژی dsl ساخته شدن دیگه