یکی از تکنولوژی های روز دنیا اینترنت پرسرعت است که انواع مختلفی از آن بوجود آمده که VDSL نیز یکی از آنهاست. اینترنت پرسرعت VDSL نوعی اینترنت پرسرعت است که سرعت بالاتری نسبت به ADSL دارد که این سرعت به ۵۲ مگابیت در ثانیه می رسد. با توجه به این برتری وی دی اس ال نسبت به ADSL به انتظار می رود در آینده ای نه چندان دور جایگزین اینترنت های ADSL شود.
استفاده از خطوط تلفن با سرعت بالا جهت دستیابی به اینترنت پرسرعت طی سالیان اخیر بشدت رشد داشته و روشهای مختلفی برای دسترسی به اینترنت پرسرعت بوجود آمده است . مودم های کابلی و خطوط ADSL دو رویکرد جدید و البته متفاوت در زمینه فناوری اینترنت می باشند که باعث شدند فضای وب اینترنت کاملا متحول شود. تکنولوژی های مذکور امکان دستیابی کاربران را با سرعت مطلوب به اینترنت فراهم می نمایند و با استفاده از آنها می توان از سرعت بالای اینترنت استفاده کرد. اینترنت بسرعت در حال رشد در گسترش می باشد و تمامی ابعاد دنیا در حال ارتباط با اینترنت هستند.
تلویزیون های دیجیتالی که به اینترنت متصل می شوند توانایی پخش تصاویر ویدیویی موجود در اینترنت را دارند و همین باعث شده مشتاقان زیادی داشته باشد. جهت ارائه خدمات فوق و سایر خدمات مرتبط با اینترنت کاربران و مشترکین باید از تکنولوژی های جدید استفاده نمایند تا بتوانند ضمن دریافت سرعت بالای اینترنت از کیفیت خوبی نیز برخوردار باشند. در حال حاضر تکنولوژی رایج ADSL است که به وسیله مودم های کابلی به اینترنت متصل می شود که نسخه اول آن سرعت پایینی دارد. نسخه ADSL2 و +ADSL2 البته از سرعت بالاتری برخوردارند و کاربران می توانند از آن جهت دریافت سرعت بالای اینترنت استفاده نمایند.
اما به غیر نسل های مختلف ADSL که امروز در کشور بسیار رایج شده است تکنولوژی جدیدی نیز در کنار ADSL راه اندازی شده که VDSL نام دارد. تکنولوژی VDSL یا (Very high bit-rate DSL) که به معنی DSL با سرعت بالا است در برخی کشورهای خارجی راه اندازی شده و توسط سرویس دهنده های اینترنت به کاربران ارائه می شود. VDSL پهنای باند و سرعت بسیار بالایی دارد و این سرعت به ۵۲ مگابیت در ثانیه می رسد. سرعت VDSL در مقایسه با سرعت ADSL (حداکثر ۸ مگابیت در ثانیه) بسیار بالاتر می باشد. حتی از نسل دوم ADSL یعنی +ADSL2 نیز بالاتر می باشد. سرعت +ADSL2 حدود ۲۴ مگابیت در ثانیه می باشد در حالی که سرعت VDSL به ۵۲ مگابیت در ثانیه می رسد. یعنی بیش از ۲ برابر آن می باشد. در حقیقت تکنولوژی VDSL با این سرعت بالا نقطه عطفی در زمینه دستیابی به اینترنت پرسرعت می باشد و می تواند آینده اینترنت را متحول نماید.
فناوری DSL چیست؟
اما در خصوص مبانی تکنولوژی DSL باید گفت که هنگام نصب تلفن در اغلب کشورها از یک زوج کابل مسی جهت ارتباط استفاده می شود. این کابل مسی (کابل مخابرات) دارای پهنای باند و قابلیت انتقال داده های به مراتب بیشتری نسبت به مکالمات تلفنی می باشد و در این صورت بخش عمده ای از ظرفیت پهنای باند خط بلااستفاده باقی می ماند. فناوری DSL از پهنای باند بلااستفاده موجود در خط استفاده می کند بدون این که تاثیر منفی بر کیفیت مکالمات تلفنی داشته باشد. یعنی با استفاده از یک خط تلفن امکان برقراری تماس تلفنی و اتصال به اینترنت وجود دارد.
جهت شناخت نحوه عملکرد DSL لازم است در ابتدا با یک خط تلفن معمولی تا حدودی آشنا باشید تا بتوانید این تکنولوژی را درک کنید. اکثر خطوط تلفن و تجهیزات مربوطه دارای محدودیت فرکانسی در ارتباط با سوئیچ، تلفن و سایر تجهیزاتی می باشند که بنوعی در فرآیند انتقال سیگنال ها دخالت دارند. صدای انسان (در یک مکالمه صوتی معمولی) توسط سیگنال هایی با فرکانس بین صفر تا ۳۴۰۰ قابل انتقال است . محدوده فوق بسیار ناچیز است (مثلا" اغلب بلندگوهای استریو که دارای محدوده بین ۲۰ تا ۲۰ هزار هرتز می باشند).
کابل استفاده شده در سیستم تلفن قادر به انتقال سیگنال هایی با ظرفیت چندین میلیون هرتز می باشد. بدین ترتیب در مکالمات صوتی صرفا" از بخش بسیار محدودی از پهنای باند موجود استفاده می گردد. با استفاده و بکارگیری پهنای باند استفاده نشده می توان علاوه بر بهره برداری و استفاده از پتانسیل های موجود، بگونه ای عمل نمود که کیفیت مکالمات صوتی تلفن نیز دچار افت و کاهش کیفیت نگردند. تجهیزات و دستگاه های پیشرفته ای که اطلاعات را بصورت دیجیتال ارسال می نمایند، قادر به استفاده از ظرفیت خطوط تلفن بصورت کامل می باشند. فناوری DSL چنین هدفی را دنبال می نماید.
اینترنت پرسرعت ADSL
تکنولوژی معروف و رایج ADSL از دو دستگاه خاص استفاده می کند که یکی از دستگاهها در محل سکونت مشترکین نصب می شود و دستگاه دیگر برای ISP یا همان سرویس دهنده اینترنت می باشد که در شرکت تلفن و یا سازمانهای ارائه دهنده خدمات DSL نصب می گردد. در محل مشترکین از یک ترانسیور DSL استفاده می شود. شرکت ارائه دهنده خدمات DSL از یک DSL Access Multiplexer استفاده می نماید. از دستگاه فوق به منظور دریافت اتصالات مشترکین استفاده می گردد.
اکثر مشترکین DSL ترانسیور DSL را مودم DSL می نامند اما متخصصین و مهندسین و کارشناسان شرکت های تلفن و مخابرات به دستگاه فوق ATU-R می گویند. صرف نظر از نام، دستگاه مورد نظر نقطه برقراری ارتباط بین رایانه کاربر و یا شبکه به خط DSL است. دستگاه ترانسیور با بکارگیری روش های مختلفی به دستگاه مشترکین متصل می گردد. رایج ترین روش استفاده از اتصالات یو اس بی (USB) و یا اترنت (Ethernet) می باشد.
دستگاه فوق در مراکز ارائه دهنده سرویس DSL نصب و امکان ارائه خدمات مبتنی بر DSL را برای کاربران فراهم می نماید. DSLAM اتصالات مربوط به تعدادی از مشترکین اینترنت را گرفته و آنها را به یک اتصال با ظرفیت بالا برای ارسال بر روی اینترنت تبدیل می نماید. دستگاههای DSLAM دارای انعطاف لازم در خصوص استفاده از خطوط DSL متفاوت، پروتکل های متفاوت و مدولاسیون متفاوت (Cap,DMT) می باشند. در برخی از مدل های فوق امکان انجام عملیات خاصی نظیر اختصاص پویای آدرس های IP به مشترکین نیز وجود دارد.
یکی از تفاوت های عمده و اصلی بین ADSL و مودم های کابلی، نوع برخورد با DSLAM می باشد. کاربران مودم های کابلی از یک شبکه بسته بصورت اشتراکی بین چند نفر استفاده می نمایند. در چنین موارد در صورتی که تعداد کاربران افزایش یابد کیفیت اینترنت نیز تنزل پیدا می کند. ADSL برای هر یک از کاربران یک ارتباط اختصاصی ایجاد و آن را به DSLAM متصل می نماید. بدین ترتیب همزمان با افزایش کاربران، کارآیی و سرعت اینترنت تنزل پیدا نخواهد کرد و ثابت می ماند. وضعیت فوق تا زمانیکه کاربران از تمام ظرفیت موجود خط ارتباطی با اینترنت استفاده نکنند ادامه خواهد یافت. اما در صورتی که کاربران از تمام ظرفیت خط ارتباطی استفاده کنند مراکز ارائه دهنده سرویس DSL می توانند نسبت به ارتقاء خط ارتباطی اینترنت اقدام کرده تا تمام مشترکین متصل شده به DSLAM دارای کارآیی مطلوب در زمینه استفاده از اینترنت گردند.
سرعت اینترنت VDSL
عملکرد اینترنت VDSL در بیشتر موارد شبیه به ADSL می باشد اما در خصوص سرعت متفاوت است. علیرغم شباهت های زیاد بین ADSL و VDSL اما اختلافات متعددی نیز وجود دارد. سرویس VDSL توانایی ارائه اینترنت با سرعت ۵۲ مگابیت در ثانیه را جهت ارسال اطلاعات از اینترنت به کاربر (Downstream) یا همان دانلود دارد. همچنین این سرویس با سرعت ۱۶ مگابیت در ثانیه توانایی ارسال اطلاعات کاربر بر روی اینترنت (Upstream) یا همان آپلود را دارا می باشد.
سرعت های مذکور به مراتب بیشتر از ADSL می باشد و حتی در نسل دوم ADSL نیز این این مقدار وجود ندارد. در ADSL حداکثر سرعت ارسال دانلود ۸ مگابیت در ثانیه و سرعت آپلود نیز نزدیک به یک مگابیت در ثانیه می باشد. اما باید توجه داشت که VDSL این سرعت بالا را تنها در یک صورت بدست می آورد و آن نیز کاهش فاصله بین مشتک و مرکز مخابرات یا مرکز ارائه دهنده سرویس می باشد که این فاصله باید حداکثر ۱۲۰۰ متر باشد. اگر چه تکنولوژی VDSL بسیار مناسب تر از ADSL می باشد و برای افزایش سرعت اینترنت می توان از آن استفاده کرد اما باز هم محدودیت دارد و این سرعت اگر چه در حال حاضر زیاد است اما با پیشرفت تکنولوژی ممکن است این سرعت نیز دیگر مفید نباشد.
فیبر نوری، جایگزین ADSL و VDSL
در میان انواع مختلف اینترنت پرسرعت شرکت های مخابراتی تکنولوژی فیبر نوری را به جای VDSL بکار گرفته اند که سرعت بسیار بالاتری از VDSL دارد. این شرکت ها در حال جایگزین نمودن تجهیزات خود به فیبر نوری می باشند. اکثر شرکت های تلفن از تکنولوژی FTTC یا (Fiber to the curb) استفاده می نمایند. در این روش تمام خطوط مسی موجود در شبکه مخابرات از مرکز تا محل مشترکین تعویض می شود و از تجهیزات متناسب با فیبر نوری استفاده می شود.
طی این روش با استقرار یک ترانسیور VDSL در منزل مشترکین و یک VDSL gateway در جعبه تقسیم اتصالات (جعبه مخابرات خیابان ها) محدودیت فاصله کم رنگ خواهد شد و می توان کیفیت اینترنت را با افزایش فاصله از مرکز حفظ کرد. gateway باعث مراقبت از تبدیلات آنالوگ به دیجیتال و بالعکس که باعث غیرفعال شدن ADSL بر روی خطوط فیبر نوری می گردد. Gateway داده های ورودی و دریافت شده از ترانسیور را به پالس های نور تبدیل تا زمینه ارسال آنها از طریق فیبر نوری فراهم گردد. زمانیکه داده ها برای رایانه کاربر ارسال می گردند Gateway موجود سیگنال های ورودی از فیبر نوری را تبدیل و آنها را برای ترانسیور کاربر ارسال می نماید. تکنولوژی های ADSL و VDSL تنها دو نمونه از تکنولوژی مربوط به DSL spectrum می باشند. در ادامه به بررسی سایر مدل های مربوط به تکنولوژی فوق اشاره خواهد شد.
منبع: عصر ایران
نظرات کاربران (۲)
رئیس مخابرات چند وقت پیش گفته بود می خوان به مشترکین تهرانی سرویس مروارید که اینترنت vdsl هست ارائه کنند که سرعتش ۱۶ تا ۵۰ مگ هست و قیمت هر گیگ هم ۱۲۰۰ تومن. اگر راست باشه خیلی خوب میشه
این تکنولوژی ها به ما نیومده، می خواستم adslمو رو از ۱ به ۴ مگ ارتقا بدم شرکت بهم گفته بیشتر از ۲ نداریم. بعد همون ۲ مگ رو برام ثبت کرد اما یه مدتی بعد کردنش ۱ مگ زنگ که زدم گفتن مخابرات ظرفیت نداره. خلاصه این که سرعت اینترنت ما بین ۸ مگ تا ۲۰ مگ نوسان داره و آخر هم نفهمیدیم اگر مخابرات ظرفیت نداره چطور ۲۰ مگ دانلود میکنه. من مودم چجوری می خوان سرعت ۵۰ مگ رو بدن