تلگرام های غیررسمی بدافزار و جاسوس هستند
موبایل

تلگرام های غیررسمی بدافزار و جاسوس هستند

نویسنده: تحریریه آن‌دیجیتال

تلگرام پیام رسانی است که به سرعت در ایران رشد پیدا کرد و کاربران بسیاری را جلب خود نمود. در کنار اپلیکیشن رسمی تلگرام نسخه های غیررسمی این پیام رسان نیز موجود است که توسط بسیاری از کاربران مورد استفاده قرار گرفته است. این در حالیست که برخی از این اپلیکیشن های جانبی بدافزار یا سارق اطلاعات هستند اما کاربران توجهی به این موضوع ندارند.

تلگرام پیام رسانی جذاب برای کاربران ایرانی که با ورود خود به کشور موجی از استقبال برای آن بوجود آمد. این پیام رسان نرم افزاری متن باز (Open source) است و این امکان را به توسعه دهندگان داده تا اپلیکیشن های اختصاصی برای خود ایجاد کرده و از امکانات تلگرام بهره مند شوند. اگرچه نرم‌افزارهای متن‌باز فرصتی مناسب برای توسعه برنامه و حل اشکالات برنامه نویسی به توسعه دهندگان می‌دهند اما باید توجه داشت که هکرها هم مشغول هستند و با استفاده از این نرم افزارهای متن باز به ساخت بدافزار می پردازند. 

برنامه پیام‌رسان تلگرام (Telegram) در حال حاضر یکی از پرمخاطب‌ترین پیام‌رسان ها می باشد که در بین ایرانیان نیز بسیار طرفدار دارد. به خاطر استقبال و توجه بسیار کاربران فضای مجازی از این پیام رسان و امکان ساخت نسخه های غیررسمی برای این سامانه، اپلیکیشن های جانبی بسیاری برای این پیام‌رسان ایجاد شده است که برخی از آنها عبارتند از: موبوگرام، هات گرام، طلاگرام، تلگرام فارسی، آی گرام و ... که توسط توسعه دهندگان ایرانی راه اندازی شده اند که برخی از آنها توانسته اند با اضافه کردن امکانات جانبی بیشتر نسبت به نسخه اصلی کاربران بسیاری را نیز به سمت خود جلب کنند.

استفاده ۲۰ میلیون کاربر از نسخه غیررسمی تلگرام

پس از فیلتر شدن تلگرام بیش از ۲۰ میلیون کاربر برای دسترسی به تلگرام روش های مختلفی را انجام دادند. استفاده از فیلترشکن، وی پی ان، پروکسی یا نرم افزارهای جانبی که در روزهای ابتدایی فیلترینگ تلگرام مورد استفاده قرار گرفت. پس از هجوم کاربران به پروکسی ها عملا امکان استفاده میلیونی از آنها فراهم نبود و سرویس دهی آنها با اختلال همراه شد. این وضعیت به همین صورت ادامه داشت تا این که اپلیکیشن های جانبی اقدام به راه اندازی پروکسی درون برنامه ای کردند.

تلگرام غیررسمی

با راه اندازی پروکسی درون برنامه ای موجی از کاربران برای استفاده از خدمات تلگرام وارد این اپلیکیشن های غیر رسمی شدند و با نصب آنها وارد تلگرام خود شدند. در حقیقت این تلگرام های غیررسمی نوعی فیلترشکن بودند که از سد فیلترینگ تلگرام عبور می کردند. اگر چه کاربران تلگرام پس از فیلتر شدن آن کمی کاهش یافت اما با فعال شدن پروکسی در این اپلیکینش ها مجددا کاربران تلگرام به استفاده از آن رو آوردند.

نکته جالب این که اگرچه تلگرام فیلتر شدن و استفاده از آن ممنوع می باشد اما با راه اندازی پروکسی داخلی در دو اپلیکیشن طلاگرام و هات گرام عملا فیلترینگ بی اثر شده و بیش از ۱۰ میلیون کاربر به صورت غیرقانونی به تلگرام دسترسی دارند و کسی به آن توجه نمی کند و جلوی فعالیت این دو اپلیکیشن را نمی گیرد. اگرچه زمزمه هایی از پایان کار آنها بر سر زبان ها افتاد اما در نهایت ضرب العجل اعلام شده نیز تمام شد اما این دو برنامه همچنان مشغول به فعالیت هستند.

فعالیت غیرقانونی اپلیکیشن های جانبی تلگرام

در حال حاضر تلگرام‌های غیر رسمی با وجود فیلترینگ تلگرام به تبلیغات فراوان می پردازند و در تبلیغات خود از الفاظی همچون تلگرام بدون فیلتر استفاده می کنند. کاربران نیز با توجه به این عناوین به نصب آن می پردازند در حالی که از پشت صحنه این برنامه ها و سودجویی آنها اطلاعی ندارد.

برنامه های غیررسمی تلگرام فعالیت‌های دخالت جویانه ای نسبت به کاربران خود دارند و با این فعالیت ها کنترل کاملی بر روی اکانت تلگرام کاربران بدست آورده اند. دسترسی هایی نظیر فرستادن پیام از جانب کاربر بدون اطلاع وی، عضویت در گروه و کانال ها یا به نوعی فروش ممبر، سرقت اطلاعات کاربری و ... که تمام این موارد نقض آشکار حریم خصوصی توسط این اپلیکیشن ها می باشد.

در بررسی های ماهر یکی از این بدافزارهای تلگرامی شناسایی شد که مروبط به سرویس تماس صوتی و تصویری تلگرام بوده است. این اپلیکیشن یا بهتر است بگوییم این بدافزار توانسته تا نسخه‌ ۱۱ خود را منتشر نماید که در تمام نسخه های در فضای مجازی منتشر شده است که در هر یک از نسخه ها عملیات های غیرمجازی در گوشی کاربر انجام می شده است. پس از کشف این بدافزار تلگرام دسترسی به این برنامه را محدود کرده است.

اپلیکیشن های غیر رسمی تلگرام

با توجه به این موضوع و متن باز بودن این برنامه نسخه‌های غیررسمی فراوانی برای تلگرام ارائه شده است که برخی نیز کاربران بسیاری را جلب کرده اند. اما باید توجه داشت که مهاجمان و هکرها نیز از این فرصت استفاده کرده و بدافزارهای اندرویدی خود را در این قالب منتشر می‌کنند. با توجه به گزارش مرکز ماهر (مدیریت امداد و هماهنگی رخدادهای رایانه‌ای) برخی از این اپلیکیشن های جانبی تلگرام بدافزار هستند و اطلاعات کاربران را سرقت می کنند.

باید توجه داشت که طبق بررسی های انجام شده مشخص شده که این بدافزارها شباهت بسیاری به نسخه رسمی تلگرام داشته اند و در بخش های بسیاری از روی برنامه اصلی کپی شده اند. در حقیقت باید گفت این بدافزارها هیچ مجوز، سرویس و فعالیت بیشتری نسبت به نسخه اصلی تلگرام نداشته اند. تمامی کد دستور های بکاررفته در برنامه همچون نسخه رسمی است حجم فایل برنامه نیز همچون فایل برنامه رسمی می باشد و نسخه های انتشاری نیز به مانند تلگرام اصلی است. اما این همه شباهت برای چیست؟ مشخص است هکرها قصد داشتند با این شباهت کاربران تلگرام را گمراه کنند تا به اشتباه از این بدافزارها استفاده نمایند.

لیست اپلیکیشن های بدافزار تلگرام

با توجه به بررسی های انجام شده تعدادی از این بدافزارهای تلگرامی توسط مرکز ماهر شناسایی شده اند که در ادامه نام آنها قرار گرفته است. اپلیکیشن های غیررسمی تلگرام نیز همچون اپلیکیشن های غیررسمی اینستاگرام بدافزار هستند. لیست اپلیکیشن های تلگرام که بدافزار بوده اند به این شرح می باشد.

- سرویس‌های تلگرام بدون فیلتر
- لایو استوری تلگرام
- طبقه‌بندی چت‌های تلگرام
- حالت روح تلگرام
- یافتن کاربران تلگرامی نزدیک خود
- مکان‌یاب دوستان تلگرام
- سرویس تماس صوتی و تصویری تلگرام

این برنامه ها با نمایش یک پنجره هشدار از کاربر اجازه فعالیت می گرفتند و در صورت تایید کاربر اقدام به فعالیت غیرمجاز و خرابکاری در گوشی قربانی می کنند.

بدافزار اندروید

با توجه به این که تلگرام متن باز است، توسعه دهندگان می‌توانند به آسانی کد و دستورهای برنامه نویسی آن را متناسب با اهداف و مقاصد خود تغییر داده و منتشر کنند. لازم به ذکر است که نرم‌افزارهای متن‌باز (Open Source) به نرم‌افزارهایی گفته می شود که برنامه‌نویسان می‌توانند محتوای کد برنامه نویسی آن را ببینند و آن را دستکاری کنند.

این اپلیکیشن ها بسرعت منتشر شده اند و در فضای مجازی پخش شده اند کاربران باید توجه داشته باشند تا گرفتار آنها نشوند. برای این کار کاربران این پیام رسان تنها از منابع مجاز و رسمی اقدام به دریافت برنامه نماییند و به هیچ وجه فریب عناوین جذاب برای این اپلیکیشن های جانبی را نخورند.

منبع: ایسنا

به این مطلب امتیاز دهید

مطالب مرتبط

نظرات کاربران (۰)