آنتی ویروس رایگان؛ مزایا و معایب آن
نرم افزار و سیستم عامل

آنتی ویروس رایگان؛ مزایا و معایب آن

نویسنده: تحریریه آن‌دیجیتال

با افزایش ویروسها و بدافزارهای رایانه ای نیاز به آنتی ویروس در هر رایانه و گوشی هوشمندی احساس می شود. در این میان بسیاری از کاربران از آنتی ویروس های رایگان استفاده می کنند که این موضوع مزایا و معایبی دارد. در ادامه قصد داریم مزایا و معایب استفاده از نرم‌افزارهای آنتی ویروس رایگان دستگاه های رایانه ای را بررسی کنیم.

آنتی‌ویروس ها یکی از پرکاربردترین نرم افزارهای رایانه ای می باشد که در بسیاری از رایانه ها وجود دارد. در این میان بسیاری از کاربران به جای خرید آنتی ویروس اورجینال به استفاده از نسخه های رایگان آنتی ویروس ها روی آورده و این برنامه ها را روی رایانه‌های شخصی و لپ تاپ خود نصب می کنند؛ به طوری که طبق گزارشهای بدست آمده بالغ بر ۵۲.۶ درصد از کاربران رایانه در دنیا از نرم افزار آنتی ویروس رایگان جهت شناسایی ویروس، بدافزار و باج افزارهای رایانه‌ای استفاده می کنند.

این موضوع نشان می دهد که علیرغم ساخت آنتی‌ویروس‌های پولی (اورجینال) توسط شرکتهای امنیتی بزرگ در دنیا و ارائه خدمات متنوع و باکیفیت توسط این برنامه ها و همچنین حفظ حریم خصوصی و اطلاعات شخصی کاربران، با این حال شاهد تمایل کاربران به استفاده از نسخه‌های رایگان آنتی ویروس هستیم.

- مزایای آنتی ویروس های رایگان رایانه‌ای

نرم افزارهای آنتی ویروس که به صورت رایگان ارائه می شود دارای مزایا و معایبی هستند که لازم است کاربران با آنها آشنا باشند. در ابتدا برخی از مزایای این نرم افزارهای رایگان را ذکر کرده و سپس به ذکر معایب آن خواهیم پرداخت. به طور کلی می توان دو مورد اصلی را به عنوان مزیت برای آنتی ویروس های رایگان مطرح کرد. یکی رایگان بودن آن که باعث کاهش هزینه کاربر می شود؛ و دیگری امکان استفاده موقت و آزمایشی از نرم افزار بصورت رایگان و سپس تصمیم به استفاده دائمی می باشد. این دو مورد اصلی ترین دلایل استفاده از این نوع نرم افزارها می باشد که هر دو بر پایه رایگان بودن برنامه می باشد.

۱. کاهش هزینه‌های کاربران

اصلی ترین عامل استقبال کاربران از نرم افزارهای آنتی‌ویروس رایگان و محبوبیت بالای آنها در سراسر دنیا رایگان بودن آنها می باشد که باعث کاهش هزینه‌های کاربران شده و صرفه‌جویی مالی را برای آنها به دنبال خواهد داشت. زیرا بسیاری از کاربران عقیده دارند که خریداری یک نرم افزار رایانه‌ای برای مدت یک سال یا کمتر، به قیمت دلار برای آنها هزینه بالایی محسوب می‌شود و به هیچ عنوان و صرفه اقتصادی ندارد.

استفاده از آنتی ویروس غیرپولی

در حالی که اطلاعات شخصی و حریم خصوصی قیمت ندارد و کارشناسان حوزه امنیت سایبری نظر دارند که عدم آگاهی کاربران نسبت به حریم خصوصی و امنیت اطلاعات باعث شده آنها خریداری آنتی‌ویروس پولی را هزینه اضافی تلقی کنند. زیرا در غیر اینصورت آنها استفاده از آنتی ویروس پولی و اورجینال را ضروری دانسته و بر آن پافشاری می کنند.

۲. امکان استفاده موقت و آزمایشی

رایگان بودن آنتی‌ویروس‌ها به کاربران این فرصت را می دهند تا بدون پرداخت هزینه نرم افزار را نصب کرده و برای مدتی از آن استفاده نمایند. پس از استفاده موقت از برنامه در صورتی که قابلیت‌های آنتی ویروس و سرویس های آن مورد رضایت کاربر قرار گرفت، به عنوان آنتی‌ویروس دائمی در رایانه نصب خواهد ماند.

این امکان اکنون در بسیاری از نرم افزارهای پولی نیز موجود است و شرکتهای سازنده برای نمایش خدمات خود به کاربران و ارائه سرویس، امکان استفاده رایگان ۳۰ روزه از نرم افزار را به کاربر می دهد. بنابراین کاربر می تواند برنامه مورد نظر خود را به مدت یک ماه مورد استفاده قرار داده و پس از آن در صورت تمایل اقدام به خریداری آن نماید. آنتی ویروس های پولی نیز جزء اینگونه نرم افزارها هستند و کاربر می تواند از مدت ۳۰ روزه رایگان آن استفاده نماید.

- معایب آنتی ویروس های رایگان

در کنار مزایای آنتی ویروس های غیرپولی و عدم صرف هزینه جهت استفاده از آنها باید توجه داشت که این برنامه ها دارای معایبی نیز می باشند. معایبی که در صورت اطلاع از آنها دیگر تمایل به استفاده از آنتی ویروس رایگان نخواهید داشت. زیرا اکثر معایب این آنتی ویروس ها مربوط به مسائل امنیتی بوده و سرقت اطلاعات شما را به دنبال خواهد داشت در ادامه چند مورد از معایب استفاده از آنتی ویروس های غیرپولی را ذکر شده است. 

۱. احتمال آسیب پذیری بیشتر

آسیب پذیری ناشی از آنتی‌ویروس‌های رایگان قطعا بیشتر از نسخه‌های پولی این نوع برنامه ها می باشد. علت این است که نسخه‌های پولی علاوه بر این که توسط شرکتهای امنیتی بزرگ ساخته شده و با بسیاری از روشهای نفوذ آشنایی دارند، معمولاً طی بروزرسانی های مختلف جدیدترین ویروس‌ها و بدافزارهای موجود در اینترنت را شناسایی می کنند. در حالی که نسخه های رایگان تنها یکسری از ویروس‌های رایج و شناخته شده قدیمی را به عنوان تهدید شناسایی می کنند.

ورود لحظه ای ویروس های جدید و پیشرفته به اینترنت و آلوده شدن رایانه های مختلف به آنها باعث شده نرم افزار آنتی ویروس حساسیت زیادی داشته باشند. بنابراین لزوم بروزرسانی مداوم این برنامه ها به شدت احساس می شود. موضوعی که در مورد آنتی ویروس های رایگان مطرح نیست و این نوع برنامه ها در فواصل طولانی (و بعضا هیچوقت) آپدیت می شوند.

۲. امکان نفوذ هکرها از طریق حفره‌های امنیتی

با توجه به این که آنتی ویروس های رایگان بدون هزینه به کاربر ارائه می شود، بنابراین یا دارای سطح امنیتی پایینی هستند و یا اینکه دارای آسیب پذیری‌های مختلفی می باشند. این آسیب پذیری ها باعث می شود هکرها و مجرمان سایبری به راحتی به رایانه شما نفوذ کرده و به وسیله حفره‌ امنیتی اطلاعات شخصی و خصوصی شما را سرقت نماید.

نفوذ هکرها به آنتی ویروس های رایگان

در اینصورت نرم افزاری که جهت افزایش امنیت رایانه شما نصب شده است خود باعث ناامنی آن شده و حریم خصوصی شما را نقض می کند. البته این موضوع در مورد دیگر برنامه های رایگان نیز صدق می کند و ممکن است آنها نیز دارای چنین مشکلات امنیتی و آسیب پذیری هایی باشند.

۳. عدم فعالیت به صورت آفلاین

نرم افزارهای آنتی‌ویروس که به صورت رایگان ارائه می شود معمولاً به صورت آنلاین فعال می شوند. یعنی تنها زمانی قابل استفاده هستند که به فضای اینترنت متصل بوده و به عبارتی آنلاین باشند. بنابراین اینگونه برنامه به صورت آفلاین توانایی تشخیص ویروس ها را نداشته و از اطلاعات شما در برابر ویروس‌ها محافظت نمی کنند.

۴. عدم پشتیبانی از دستگاه‌های مرتبط

نسخه‌های رایگان آنتی‌ویروس‌های رایانه‌ای معمولاً کیفیت پایینی دارند که این موضوع در ارائه خدمات آنها به خوبی مشخص است. علاوه بر این چنین نرم افزارهایی از دیگر دستگاه‌های متصل به رایانه محافظت نمی کنند. بنابراین برای حفظ حریم خصوصی و افزایش امنیت دیگر دستگاه های مرتبط باید به صورت جداگانه اقدام به نصب آنتی ویروس نمایید.

در پایان لازم است این نکته یادآوری شود که حریم خصوصی و امنیت اطلاعات قیمت ندارد و کاربرانی که از آنتی ویروس های رایگان استفاده می کنند با نخریدن آنتی ویروس پولی و اورجینال در حقیقت اطلاعات خصوصی خود را به قیمتی پایین می فروشند. این موضوع اگرچه به طور مستقیم اتفاق نمی افتد اما به طور کلی برای بسیاری از کاربران رخ داده و احتمال انجام آن برای شما نیز وجود دارد.

منبع: خبرگزاری ایسنا

به این مطلب امتیاز دهید

مطالب مرتبط

نظرات کاربران (۰)