لینوکس چیست و چه کاربردی دارد؟
نرم افزار و سیستم عامل

لینوکس چیست و چه کاربردی دارد؟

نویسنده: تحریریه آن‌دیجیتال

لینوکس چیست؟ سوالی که برای بسیاری از کاربران ایجاد می شود و می خواهند بدانند که واقعا لینوکس (Linux) چیست و چه کاربردی دارد؟ اصلا چرا باید از لینوکس استفاده کرد؟ در مورد لینوکس سوال و جواب های مختلفی مطرح است که ما در این مطلب به همه آن سوال ها پاسخ خواهیم داد.

زمانی که نام لینوکس به زبان می آید برخی افراد آن را هسته سیستم عامل معرفی می کنند. و برخی دیگر می گویند که لینوکس نوعی سیستم عامل همچون ویندوز است. برخی نیز تصور می کنند که لینوکس و اوبونتو (Ubunto) یکی هستند. برای روشن شدن موضوع و دریافت پاسخ تمام این سوالات و دیگر سوالات در مورد لینوکس لازم است بیشتر در این خصوص توضیح داده شود. پس با ما همراه باشد تا ماهیت لینوکس برای شما روشن شود.

در ابتدا باید گفت که تصور بسیاری از کاربران در این باره صحیح است و لینوکس یا Linux به معنی هسته سیستم عامل می باشد و زمانه که عبارت Linux به تنهایی بکار می رود همین مفهوم مورد نظر می باشد. اما گروه دیگر کاربران که تصور می کنند لینوکس همان اوبونتو است و همچون ویندوز می باشد اشتباه است. در حقیقت کل سیستم عامل لینوکس (که همچون ویندوز می باشد) GNU/Linux است که متشکل از هسته لینوکس و ابزار گنو (GNU) می باشد. تا اینجا کلیت موضوع مشخص شد و پاسخ دو سوال اصلی در مورد لینوکس داده شد.

لینوکس چیست؟

همانطور که ذکر شد Linux به خودی خود سیستم عامل نیست و تنها هسته (Kernel) سیستم عامل می باشد که در سال ۱۹۹۱ میلادی اولین نسخه آن منتشر شد. در سیستم عامل هسته بخش اصلی محسوب می شود و نقش مهمی را ایفا می کند. عملیات هایی نظیر کنترل داده‌ها و سخت افزار، مدیریت حافظه و تبادل اطلاعات جزء وظایف هسته در سیستم عامل می باشد.

بنابراین آن چیزی که کاربران در سیستم خود نصب کرده و از آن استفاده می کنند به طور کلی لینوکس نیست و تنها هسته و بخش زیرساخت آن لینوکس می باشد. در حقیقت باید گفت که چیزی با عنوان «سیستم عامل لینوکس» وجود ندارد و آن سیستم عامل مورد استفاده توسط کاربران «سیستم عامل گنو/لینوکس» می باشد.

لازم به ذکر است سیستم عامل رابطی بین نرم افزار و سخت افزار می باشد که مدیریت سخت افزار را در دست گرفته و تبادلات لازم بین برنامه ها و سخت افزار سیستم را انجام میدهد. مدیریت داده ها، مدیریت درایور و سخت افزارهای جانبی، پردازش اطلاعات در پردازنده، ارتباط بین اجزای رایانه برخی از وظایف و عملکردهای سیستم عامل (Operation System) می باشد.

البته در سیستم عامل ویندوز علاوه بر این قابلیت ها که هسته آن می باشد دیگر قابلیت هایی به عنوان رابط کاربری نیز قرار گرفته است که مد نظر ما نمی باشد. با توجه به این موضوع لینوکس نیز همچون هسته ویندوز است که با سخت افزار رابطه دارد اما بخش های مربوط به رابط کاربری در آن وجود ندارد.

سیستم عامل لینوکس

قسمت های مربوط به نرم افزار و رابط کاربری در لینوکس با کمک ابزارهایی پروژه گنو (GNU) قرار گرفته است و به این وسیله لینوکس به یک سیستم عامل کامل تبدیل شده است که کاربران آن را روی رایانه نصب کرده و از آن استفاده می کنند؛ دقیقا شبیه سیستم عامل ویندوز. همین امر باعث شده برخی لینوکس را گنو/لینوکس (GNU/Linux) بیان کنند. GNU/Linux با کمک هسته اصلی لینوکس تبدیل به یک سیستم عامل جامع شده است که کاربران می توانند از آن استفاده کرده و نرم افزارهای مختلفی روی آن نصب کنند. با این حال همچنان برخی GNU/Linux را به اشتباه لینوکس خطاب می کنند.

لینوکس توانایی نصب روی سخت افزارهای مختلف را داشته و از آنها پشتیبانی می کند. انواع تلفن همراه و تبلت، رایانه های شخصی و لپ تاپ، رایانه های بزرگ و ابررایانه، کنسول بازی و مسیریاب ها از جمله سخت افزارهایی هستند که لینوکس آنها را پشتیبانی کرده و روی آنها قابل نصب می باشد.

Linux چگونه توسعه پیدا کرد؟ 

لینوکس در ابتدا به صورت متن باز (Open Source) عرضه شد و هدف از این کار عمومی شدن آن بود. به همین جهت سازنده آن پس از انتشار خبر ساخت لینوکس از همه توسعه دهندگان و متخصصین رایانه دعوت کرد روی این پروژه عمومی کار کنند و آن را گسترش دهند. با توجه به این که لینوکس متن باز بود و توسعه آن هیچگونه محدودیتی نداشت با استقبال برنامه نویسان مواجه شد و در مدت کوتاهی هزاران توسعه دهنده اقدام به دستکاری و بهبود بخشیدن آن نمودند.

تعداد کل افرادی که از ابتدا تا کنون روی لینوکس کار کرده اند به ۴۰۰ هزار نفر می رسد. این تعداد برنامه نویس فعلا روی لینوکس نشان از توجه بالا به آن می باشد و همین باعث شده کاربران بسیاری نیز از لینوکس استفاده نمایند. این توسعه دهنده ها با افزودن امکانات جدید به لینوکس بخش جدیدی به آن اضافه می کنند که به آن توزیع گفته می شود. 

توزیع لینوکس چیست؟

توزیع‌های لینوکس مجموعه ای از نرم‌افزار و برنامه‌های کاربردی است که طی روندی مشخص روی رایانه نصب می شود. به طور معمول توزیع‌ها با اهدافی مشخص از جمله محلی‌سازی، پشتیبانی از یک معماری خاص و ... ایجاد می شوند و کاربران دارای آن هدف هم از آن توزیع استفاده می کنند. تمامی توزیع های لینوکس روی هسته اصلی لینوکس ساخته شده اند و تنها بخش هایی از آنها شخصی سازی شده اند.

شاید این سوال برای شما به وجود آمده است که توزیع دقیقا چیست؟ پیشتر گفته شد که لینوکس به عنوان هسته سیستم عامل می باشد و گنو (GNU/Linux) با استفاده از آن تبدیل به یک سیستم عامل کامل می شود. اما در این سیستم عامل کامل نرم افزارها کجا هستند؟ چه کسی آنها را خواهد ساخت؟ این قسمت مربوط می شود به توزیع. در این بخش توزیع نقش نرم افزار را در لینوکس ایفا می کند. توزیع لینوکس همان نرم افزارهای سیستم عامل لینوکس می باشند که توسط توسعه دهنده های مختلف ساخته می شوند. البته توزیع ها تنها یک نرم افزار نیستند و معمولا شامل مجموعه ای از نرم افزارها هستند که هدفی خاص را دنبال می کنند. بنابراین هسته لینوکس به علاوه گنو یک سیستم عامل ایجاد می کند که توزیع های مختلف می توانند در آن اجرا شوند. 

توزیع لینوکس

نظر به این که توسعه دهندگان لینوکس امکان شخصی سازی آن به طول دلخواه را داشتند و دست آنها در این موضوع باز بود در مدت کوتاهی نسخه های فراوان از لینوکس ساخته شد و در اختیار کاربران قرار گرفت. برخی از معروفترین توزیع های لینوکس عبارتند از:

  • Ubuntu
  • Gentoo
  • Mint
  • CentOS
  • Redhat
  • Arch Linux
  • Deepin
  • Debian
  • Fedora
  • openSUSE
  • Slackware

لینوکس چه کاربردی دارد؟

با توجه به متن باز بودن لینوکس و انعطاف پذیری آن کاربردهای زیادی برای آن وجود دارد. مثلا لینوکس در بخش امنیت جای خود را باز کرده و از این نوع سیستم عامل در شبکه زیاد استفاده می شود. گفته می شود حدود ۷۰ درصد فایروال (Firewall) های موجود از این نوع سیستم عامل می باشند. علاوه بر این رایگان بودن لینوکس نیز باعث افزایش تعداد کاربران آن نیز شده است. بسیاری از تلفن های هوشمند و وسایل الکترونیکی از این سیستم عامل استفاده می کنند که علت آن توجه به نیاز کاربران می باشد.

عمومی بودن لینوکس باعث شده تعداد زیادی برنامه نویس آن را توسعه دهند و همین باعث شده نیاز قشر زیادی از کاربران به این وسیله تامین شود. از لینوکس در زیرساخت نرم افزارهای معروفی نظیر MySQL، آپاچی (Apache)، پی اچ پی (PHP)، پایتون (Pyton) و ... استفاده شده است که هر کدام از این برنامه ها میلیون ها کاربر و استفاده کننده دارند. همین امر نشان دهنده حضور پررنگ این سیستم عامل در جهان می باشد. استفاده از لینوکس در شبکه و اینترنت بسیار رایج شده است به طوری که گفته می شود از هر ۱۰ شرکت هاستینگ (Hosting) تعداد ۵ شرکت از لینوکس در سیستم خود استفاده می کنند.

لینوکس دسکتاپ

لینوکس همچنین از مناظر مختلف تنوع دارد. از نظر برنامه و نرم افزارها، امکانات، گرافیک و ظاهر و ... تنوع بسیاری در این سیستم عامل وجود دارد. علتش هم این است که توسعه دهندگان مختلفی برای آن و با توجه به ذاعقه کاربران نرم افزار و توزیع ساخته اند.

لینوکس چه مزایایی دارد؟

همانطور که ذکر شد لینوکس توسط توسعه هزاران توسعه دهنده ساخته شده است و به همین دلیل تا حد زیادی پاسخ نیاز کاربران را می دهد. همچنین در این نوع سیستم عامل امکانات مختلفی قرار گفته که نیاز کاربران به سهولت در آن پاسخ داده می شود. همین باعث شده لینوکس کاربران بسیاری در سرتاسر دنیا پیدا کند. در ادامه برخی از مزایای استفاده از لینوکس را ذکر خواهیم کرد.

- لینوکس رایگان است
اگر بخواهید از سیستم عاملی نظیر ویندوز استفاده کنید باید چند صد هزار تومان پول خرج کنید. علاوه بر آن نرم افزارهای جانبی آن نیز نیازمند صرف هزینه می باشد. در حالی که لینوکس رایگان است و نرم افزارهای آن نیز بصورت ارزان یا رایگان در اینترنت موجود است. پس شما می توانید با صرف هزینه کم از لینوکس استفاده کنید.

- لینوکس امن است
سیستم عامل برپایه لینوکس بسیار امن و قابل اطمینان است و با خیال راحت می توان از سرورهای لینوکسی با سطح امنیتی فوق العاده استفاده کرد. جامعه لینوکس و توسعه دهندگان آن بطور مداوم اشکالات آن را بررسی کرده و آنها را حل می کنند. بنابراین دیگر نیازی به نگرانی از بابت اشکالات سیستمی و باگ های امنیتی وجود ندارد. اگر لینوکس داشته باشید دیگر نیازی به خرید آنتی ویروس نیز ندارید.

- لینوکس سریع است
لینوکس سیستم عاملی سبک است و همین باعث شده سرعت آن نسبت به دیگری سیستم عامل ها بالاتر باشد. در لینوکس منابع سیستم نظیر پردازنده، حافظه و رم دیگر برای راه اندازی سیستم عامل سنگین صرف نمی شود. بنابراین سرعت سیستم کاهش پیدا نمی کند.

- لینوکس پشتیبانی قوی دارد
لینوکس متن باز است و هزاران توسعه دهنده آن را ساخته اند. سازندگان لینوکس که هزاران برنامه نویس از سراسر دنیا هستند بطور مداول مشکلات آن را بررسی کرده و آنها را رفع می کنند. مشکلاتی نظیر باگ و اشکال سیستمی، حفره های امنیتی و نقایص سامانه توسط این توسعه دهنده ها در بروزرسانی ها حل می شود.

- لینوکس نیازی به نصب درایور ندارد
برای استفاده از ویندوز باید درایورهای لازم را روی سیستم نصب کرد. در حالی که لینوکس چنین نیست و لازم نیست روی لینوکس درایور نصب شود. زیرا بیشتر درایورهای لازم در لینوکس گنجانده شده و دیگر شما نیاز به نصب آنها ندارید.

امنیت بالای لینوکس

در ذکر ویژگی های لینوکس علاوه بر موارد مذکور موارد دیگری نظیر بروزرسانی های جزء به جزء، امکان بروزرسانی آسان، دسترسی به انواع نرم افزارهای رایگان، استفاده راحت از لینوکس، سازگاری با انواع سخت افزارها (برخلاف ویندوز)، نرم افزارهای جانبی قوی و ... نیز وجود دارد.

تفاوت لینوکس و ویندوز در چیست؟

پیش از بیان تفاوت های لینوکس و ویندوز باید گفت که این دو یک شباهت کلی با هم دارند که هر دو سیستم عامل هستند. لینوکس به طور کلی هسته سیستم عامل است که به همراه توزیع، یکی سیستم عامل کامل را تشکیل می دهد و تازه همچون ویندوز می شود. اولین تفاوت این است که لینوکس یک سیستم عامل متن باز و رایگان است؛ در حالی که ویندوز سیستم‌عاملی تجاری و متن بسته است که محصول شرکت مایکروسافت می باشد. 

لینوکس سیستم عاملی است که به راحتی ویندوز نیست و کاربران برای نصب و استفاده از آن ممکن است دچار مشکل شوند. بنابراین می توان گفت که ویندوز سیستم عاملی کاربر پسند است. در حالی که لینوکس چنین نیست. آمار نصب این دو سیستم عامل در رایانه های شخصی نشان می دهد که بیش از ۸۰ درصد رایانه های شخصی از ویندوز استفاده می کنند و تنها ۵ درصد لینوکس را روی رایانه خود نصب کرده اند.

این آمار در مورد سرورها متفاوت است و وضعیت نشان دهنده توجه سرورها به لینوکس می باشد. حدود ۷۰ درصد سرورها از لینوکس و حدود ۳۰ درصد هم از ویندوز استفاده می کنند. بنابراین می توان گفت که لینوکس سیستم عاملی محبوب در میان متخصصین رایانه است. در حالیکه ویندوز چنین نیست. یکی تفاوت دیگر در شخصی سازی سیستم عامل است. لینوکس با توزیع های مختلف خود این امکان را می دهد که سیستم عامل رایانه ای به کلی شخصی سازی شود. در حالی که ویندوز چنین امکانی را به کاربر نمی دهد و ظاهر و باطن همان است که مایکروسافت تعیین کرده است.

چرا از لینوکس استفاده کنیم؟

همانطور که ذکر شد لینوکس توسط توسعه هزاران توسعه دهنده ساخته شده است و به همین دلیل تا حد زیادی پاسخ نیاز کاربران را می دهد. همچنین در این نوع سیستم عامل امکانات مختلفی قرار گفته که نیاز کاربران به سهولت در آن پاسخ داده می شود. همین باعث شده لینوکس کاربران بسیاری در سرتاسر دنیا پیدا کند. با توجه به تمام این نکات و نکات ذکر شد در بخش قبل به نظر می رسد استفاده از لینوکس بسیار بهتر و راحت از دیگر سیستم عامل ها باشد و برای شما هزینه کمتری داشته باشد.

لینوکس با ارائه توزیع های مختلف و انواع نرم افزار با موضوعات مختلف و همچنین ارائه بسته های گرافیکی جذاب باعث شده این سیستم عامل نسبت به دیگران محبوبیت بیشتری بدست آورد. در حقیقت شما با استفاده از لینوکس علاوه بر این که هزیه کمتری پرداخت می کنید خدمات بیشتری نیز دریافت کرده و سختی کمتری نیز برای خود ایجاد می کنید. پس دیگر هیچ دلیلی ندارد که از لینوکس استفاده نکنیم.

به این مطلب امتیاز دهید (امتیاز ۴.۷ از ۵ از مجموع ۱۵ رای)

مطالب مرتبط

نظرات کاربران (۲۳)

رضا

به طور کلی لینوکس از ویندوز بهتره و این موضوع به وضوح معلومه

۴ سال پیش
Developer

دوستانی که میگن لینوکس امنیت بالایی داره لطفا متن زیر رو که تو خبرها اومده بود بخوانند:

اخیرا در لینوکس آسیب پذیری پیدا شده که به هکرها اجازه می دهد بدون نوشتن کد بتوانند راهکارهای امنیتی رایج لینوکس را دور زده و به نوعی آنها را از کار بی اندازند. این آسیب پذیری در حالی امنیت سیستم های لینوکس را هدف قرار داده است که مدیران سیستم‌های مبتنی بر لینوکس حتی با نصب جدیدترین بسته های امنیتی روی توزیع خود نیز نمی توانند این آسیب پذیری موجود را رفع کنند.

با توجه به این که مولفه های مختلفی در امنیت لینوکس مطرح است که هر یک کارایی مختلفی دارد و هرکدام نیز می توانند مورد حمله هکرها قرار گیرند، بنابراین عملا امکان جلوگیری از آن با نصب بسته های امنیتی وجود ندارد. در صورتی که مدیر یک سیستم مبتنی بر لینوکس هستید و می خواهید سیستم خود را در برابر حملات مقاوم کنید باید گفت که این امکان وجود ندارد و حتی با نصب جدیدترین پچ‌های امنیتی روی توزیع نیز نمی تواند آسیب پذیری مذکور را حل کرد.

این آسیب پذیری به تازگی توسط «کریس ایوانز» یکی از محققان امنیتی کشف شده است. این محقق نوعی کد مخرب (اکسپلویت) بسیار پیچیده و حرفه‌‏ای ایجاد کرده که میت واند از روشهای غیرمعمول جهت سوء‏استفاده از آسیب‏‌پذیری لینوکس که در بخش حافظه در GStreamer وجود دارد استفاده کرده و سیستم ایمنی لینوکس را دور می زند. این کد مخرب اگرچه از جانب یک محقق امنیتی تولید شده است اما ممکن است هکرها نیز آن را کشف کرده و به وسیله آن سیستم های لینوکسی را هک کنند.

طبق نظر مرکز ماهر (مدیریت امداد و هماهنگی رخدادهای رایانه‌ای) هدف این کد مخرب دو سیستم حفاظتی رایج در لینوکس می باشد؛ سیستم اول «تصادفی‌سازی چیدمان فضای آدرس» یا ASLR و دومی «محافظت از اجرای داده‌‏ها» یا DEP است. این دو سیستم از اهمیت بالایی برخوردار هستند و هریک وظیفه ای برعهده دارند. سیستم ASLR محل بارگذاری کدها درون حافظه را به صورت تصادفی تعیین می کند و سیستم DEP نیز از بارگذاری اکسپلویت روی حافظه جلوگیری می نماید.

این محقق امنیتی در همین رابطه گفته: «تهیه اکسپلویت‌‏های بدون اسکریپت و کد هم ممکن است و به راحتی می توان آنها را بدست آورد؛ حتی زمانی که سیستم ۶۴ بیتی ASLR حفاظت سیستم را بر عهده دارد. با استفاده از این روش به راحتی می توان عملیات خواندن و نوشتن حافظه سیستم را کنترل کرده و حتی حلقه decoder را دستکاری کرده و مواردی را وارد آن کرد تا اکسپلویت به آرامی پیشرفت کرده و به طور کامل کنترل سیستم را در اختیار خود گیرد.

نکته خوب ماجرا این است که کد مخرب توسط محققانی همچون ایوانز ایجاد شده که هدف آن بهبود امنیت لینوکس می باشد. این افراد با انتشار چنین اکسپولیت‌هایی باعث می شوند آسیب پذیری های ناشناخته لینوکس به راحتی کشف شده و توسط سازندگان رفع شود. اما به هر حال این نگرانی وجود دارد که یک آسیب پذیری به وسیله هکرها کشف شده و امنیت میلیونها سیستم لینوکس به خطر بی افتد. به نظر می رسد لازم است عرضه‌کنندگان لینوکس به جای حل تک تک باگهای امنیتی کشف شده توسط محققین، امنیت این سیستم عامل را به طور ریشه ای بهبود بخشند.

۴ سال پیش
جنتیان

آقا یه سوال دارم چطور باید لینوکس اوبونتو رو نصب کنم. بیرون هر جایی که رفتم طرف میگه لینوکس چیه دیگه اصلا کافی نت ها و خدمات کامپیوتری ها نمیدونن لینوکس چیه که بخوان برام اوبوتنو نصب کنند. من دوست دارم خودم رو درگیر لینوکس کنم و کلا به جای ویندوز از لینوکس استفاده کنم. البته فقط برای سرگرمیم میخام لینوکس یاد بگریم چون خیلی دوست دارم. به نظر شما چطور باید لینوکس رو نصب کنم. البته می دونم آموزش توی اینترنت زیاد هست اما خب نمی تونم به خوبی انجامش بدم

۴ سال پیش
آن‌دیجیتال

سلام دوست عزیز.
نصب کردن لینوکس اصلا سخت نیست، تنها کافیست DVD را در دستگاه قرار دهید و دستگاه رو با آن بوت کنید. البته می توانید با استفاده از گزینه Try بدون نصب هم با ubuntu آشنا شوید. برای دریافت فایل نصبی برنامه هم به سایت اوبونتو برید و نسخه Desktop رو دانلود کنید و روی DVD رایت کنید.
موفق باشید.

سینا

ممنون از مطلبتون، در پاسخ به کسایی که میگن لینوکس تخصصیه بگم که اصلا هم اینطور نیست.
دوست عزیز شما بیا یک ورژن ساده از لینوکس رو که گرافیک شبیه mac os داره رو با ویندوز مقایسه کن. کاربر عادی یه مرورگر می خواد و یه برنامه افیس و چند تا برنامه ساده دیگه که لینوکس همه اینارو داره و ضمن این که لینوکس رایگانه و همچنین لینوکس معمولا سبک تر از ویندوز است.
گیمینگ الان میون ایرانی ها خیلی باب شده یه تخصصه
ادیت فیلم و عکس هم یه تخصصه
فوتوشاپ هم تخصصه
ممکنه که راحت باشن و به راحتی بشه اونها رو یاد گرفت اما برای تجربه اول بهتر اینه که جای محصولات گرون قیمت اپل از لینوکس که رایگان و ساده هست استفاده کرد. ضمن این که میشه از اون روی سیستم های ضعیف هم استفاده کرد.
در زمینه های تخصصی که گفتم که برتری کامل داره و اصلا حرفی درش نیست. به نظر من لینوکس خیلی خوبه و در این دو زمینه از ویندوز و مک بهتره اما در سایر زمینه ها ممکنه که بقیه بهتر باشند.
شرمنده طولانی شد ممنون

۴ سال پیش
ترول

لینوکس وسیله ای برای شکنجه افراد هست. هرکی که کامپیوتر یا لپ تاپش خسته شده روش لینوکس نصب می کنه بعد میندازدش دور

۴ سال پیش
امین

توی لینوکس هم GUI هست و هم CLI. یعنی هم توسعه دهندگان و افراد حرفه ای ازش استفاده می کنند و هم کاربران عادی و اصلا نیازی نیست برای هر کاری توی لینوکس کد بزنید. منم یک کاربر عادی هستند و خیلی راحت داره از لینوکسم استفاده می کنم. :)

۴ سال پیش
river blog

لینوکس سیستم عاملیه که تنها برای توسعه دهندگان و برنامه نویس ها خوبه و به درد کاربران عادی نمیخوره چون هر کاری که می خوام بکنی باید کد نویسی کنی

۴ سال پیش
ارسطو عباسی

لینوکس سیستم عامل نیست بلکه کرنل سیستم عامل گنو هستش که به اون میگن گنو / لینوکس - Gnu/Linux.
از اونجایی که هسته اصلی لینوکس تنها از کرنل تشکیل شده و فاقد کامپایلر و شل هستش به طور کلی نمیشه اون رو سیستم عامل در نظر گرفت. استاد ریچارد استالمن هم دقیقا همین نظر رو دارند. البته استادهای دیگه مثل آقای وی اسمیت در مقالات خود به صراحت لینوکس رو سیستم عامل خطاب می کنند. اما اگر بخوایم از نظر فنر نگاه کنیم لینوکس هسته سیستم عامل است ولی کاربران عادی و کسانی که دانش تخصصی ندارند به اشتباه اون رو سیستم عامل می دانند.

۴ سال پیش
سعید اعظمی

لینوکس سیستم عاملی بسیار پایدار و شیرین هست و سطح کاربری بالا برای کسایی که علاقه مند به اون هستنن داره. لینوکس سیستم عاملی ساده برای مبتدی ها و سیستم عاملی عالی برای همه کارها است. تنها محدودیت لینوکس امور گیم هست که نمیشه باهاش انجام داد. به نظرم میشه صد ها دلیل منطقی آورد که لینوکس سیستم عامل خوبیه.

۴ سال پیش
iPooya

بسیار عالی...
به نظر من لینوکس سیستم عاملی هست که بیشتر برای برنامه نویسان و متخصصین کاربرد داره. به خاطر همین هم بیشتر کارکنان مایکروسافت از لینوکس برای برنامه نویسی کردن و ساخت ابزارهای ویندوز استفاده می کنند.

۴ سال پیش
داجی

خبری تو یکی از سایت های دیجیتالی در مورد لینوکس خوندم خواستم بقیه هم بدونن. نوشته بود:
کارشناسان فعال در حوزه سایبر از کشف یک آسیب پذیری جدید در سیستم عامل لینوکس خبر دادند. این آسیب پذیری در درایور RTLWIFI چیپ های وای فای Realtek کشف شده است که باعث می شود سیستم به کلی از کار افتاده و یا تحت کنترل هکرها قرار گیرد.
به نظر می رسد این باگ امنیتی حدود پنج سال در درایور مذکور وجود داشته و با کشف آن، متخصصین امنیتی این آسیب پذیری را در گروه آسیب پذیری های خطرناک قرار داده اند. گفتنی است که پچ لازم جهت حل مشکل و رفع آسیب پذیری ارائه شده است اما احتمالا قرارگیری آن در هسته لینوکس زمانی به طول خواهد انجامید.
حالا قضاوت با خودتون...

۴ سال پیش
optim

دوستان باز هم یه خبر داغ در مورد آسیب پذیری لینوکس!
تازگیا متخصصین امنیتی یک آسیب پذیری بسیار خطرناک در لینوکس پیدا کرده اند که به هکر ها اجازه میده با اجرای یک دستور در خط فرمان دسترسی روت به سیستم پیدا کند. این دستور دارای حفره sudo است که یکی از قوی ترین دستورهای خط فرمان لینوکس است و به کمک آن می توان سطح دسترسی روت پیدا کرد. این مشکل امنیتی حتی زمانی که ممانعتی در سیستم وجود داشته باشد هم به هکر دسترسی سطح روت می دهد. در نتیجه می توان گفت که اگر هکر فرصت مناسب پیدا کند. می تواند هر کاری را که بخواهد روی سیستم انجام دهد.
دوستان مراقب باشید گرفتار نشید...

۴ سال پیش
کالی

جسارتا کالی لینوکس چیه؟ همون لینوکسه یا فرق داره؟

۴ سال پیش
آن‌دیجیتال

در این مطلب گفته شد به طور کلی لینوکس هسته سیستم عامل است که به وسیله توضیع های مختلف برای کاربران قابل استفاده می شود. کالی لینوکس هم یک توزیع از لینوکس است که نه برای کاربران عادی بلکه به صورت تخصصی برای کاربران فنی و متخصص ایجاد شده است. متخصصین امنیتی برای انجام عملیات های تست نفوذ شبکه کالی لینوکس را ایجاد کرده اند که البته برخی هکرها از آن برای نفوذ به شبکه و هک کردن استفاده می کنند.

محمدرضا

برنامه های لینوکس به اندازه ویندوز زیاد نیست. شاید به خاطر همین باشه که کاربران به سمت اون رو نمیارن

۴ سال پیش
سلمانیان

متاسفانه یکی از بزرگترین مشکلات لینوکس که میشه گفت تقصیر خودش هم نیست، اینه که محیط و فضای لینوکس یا همان رابط کاربری لینوکس کاملا جدید است و برای کاربران به نوعی غیرقابل فهمه. خب همین باعث میشه روزهای اول کار برای کاربران سخت باشه و تازه وارد ها خیلی اذیت بشن...
فکر می کنم بهترین راه برای اینکه کاربران جدید به لینوکس عادت کنند و راحت ازش استفاده کنند اینه که هم لینوکس هم ویندوز رو نصب کنیم تا برای استفاده، ویندوز سر جاش باشه و برای یادگیری لینوکس مورد استفاده قرار بگیره. اینطوری هم از ویندوز استفاده میکنید و مشکلی ندارید و هم یواش یواش لینوکس رو یاد میگیرید. دیگه تازه واردها هم هنگ نمیکنن.

۴ سال پیش
سهیلا جباری

با لینوکس کار کردم، کلا بدردم نمیخوره به نظرم ارزش نداره کوچ کنم به لینوکس. مگه مریضم ویندوز رو با تمام سادگیش و آموزش هایی که ازش دارم رو دور بریزم بعد دوباره از نو برم همون ها رو تو لینوکس یاد بگیرم. از پایتون که استفاده نمیکنم به خاطر همین لینوکس برام فایده نداره. سیستم عامل ویندوز بهترینه، نسخه ۷ هم بهترین نسخه ویندوزه

۴ سال پیش
پورحسن

کاربران لینوکس از ویندوز کمتر هستند، شاید همین کاربران کم به معنی این باشد که لینوکس از ویندوز ضعیف تر است

۴ سال پیش
روژان

چند وقت پیش خبرهای مختلفی از ناامنی لینوکس منتشر شده بود من تصور کردم که لینوکس سیستم عامل ناامنیه. آیا واقعا همینطوره؟

۵ سال پیش
آن‌دیجیتال

خیر، به طور کلی هر نرم افزار یا سیستم عاملی یکسری نقاط قوت و ضعف دارد که لینوکس هم از آن مستثنی نیست. ممکن است خبرهایی در خصوص وجود آسیب پذیری در لینوکس یا هک شدن آن منتشر شده باشد، اما این معنای ناامن بودن لینوکس نیست. هر روز خبرهای مختلفی در مورد نفوذ هکرها به برنامه های مختلف منتشر می شود که لینوکس تنها یکی از آنهاست.

Robox

لینوکس چیست؟ سیستم عاملیست که پر شده از باگ و مشکلات برنامه نویسی که به صورت دِیمی توسعه داده شده است و باعث میشود ما کاربران قدر ویندوز را بیشتر بدانیم.

۵ سال پیش
end

خیلی خوب بود...
من فکر می کنم لینوکس بیشتر برای برنامه نویسان و توسعه دهنده ها مفیده همین طور که در شرکت مایکروسافت بیشتر کارمندها از سیستم عامل لینوکس برای برنامه نویسی بخشهای ویندوز استفاده می کنند...
تقریبا ۹۰ درصد سرورهای دنیا بر پایه لینوکس ساخته شده اند و ۱۰ درصد هم از ویندوز سرور استفاده می کنند...

۵ سال پیش
foo

در لینوکس هر کاری میشه انجام داد اما در ویندوز محدودیت وجود دارد، لینوکس اپن سورسه و توسعه دهنده های مختلف روی اون کار می کنن. تازه توزیع های مختلف اون قابلیت های مختلفی داره که برای کاربر جذابه. اما ویندوز توسط مایکروسافت توسعه داده میشه و اون هم پولیه

۵ سال پیش
بهروز

با این حال خیلی از لینوکس استفاده نمیشه، من تصورم اینه که برای کاربران عادی استفاده از لینوکس سخت تر از ویندوز باشه

۵ سال پیش
مهندس

لینوکس جایگزین خوبی برای ویندوز است که به نظرم جا داره بیشتر به اون توجه بشه. خیلی از کاربرها اصلا نمیدون لینوکس چی هست تا بخوان ازش استفاده کنند. اما در صورتی که بدانند که لینوکس چه قابلیت هایی داره حتما به استفاده از اون روی می آورن

۵ سال پیش