ارز دیجیتال (Cryptocurrency) یا رمزارز نوعی پول الکترونیکی است و که در فضای اینترنت از آنها استفاده می شود. ارزهای دیجیتال بصورت رمزنگاری شده در اینترنت استفاده می شوند و همین باعث می شود که امکان سرقت و هک کردن آنها وجود نداشته باشد. هدف از ابداع ارز دیجیتال تعاملات بین المللی در اینترنت با یک ارز واحد بوده است. بیت کوین اولین ارز دیجیتال است که در سال ۲۰۰۹ راه اندازی شد و در حال حاضر بیشترین سهم این عرصه را در اختیار دارد. در ادامه مطالب مفیدی در مورد ارزهای دیجیتال قرار گرفته است که با مطالعه آنها می توانید بیشتر با این نوع ارز آشنا شوید.
به نظر می رسد ارزهای دیجیتالی رمزپایه غیرقابل هک می باشند و هکرها نمی توانند آنها را سرقت کنند. به همین دلیل برای استخراج آنها یا به اصطلاح ماینینگ (Mining) آنها از سخت افزارهای قدرتمند مخصوص این کار استفاده کرد که به آنها ماینر (Minier) گفته می شود. باید گفت ارز دیجیتال بر پایه فناوری بلاک چین (Blockchain) ساخته شده است که نقش پایگاه داده را برای رمزنگاری این رمزارزها ایفا می کند.
البته لازم به ذکر است که استخراج ارزهای دیجیتالی رمزنگاری شده رایگان نیست و استخراج کنندگان (Miners) ارز دیجیتال لازم است مبلغی را مبلغی را در پلتفرم مربوطه به عنوان وثیقه قرار دهند. این مبلغ جهت حفاظت و حراست از شبکه می باشد و امنیت کاربران را حفظ می کند. در صورتی امکان دریافت این پول وجود دارد که فعالیت شما در شبکه به نفع کاربران باشد.
ارز دیجیتال چیست؟
ارز دیجیتال مفهومی جدید در فضای شبکه و اینترنت است که اخیرا راه اندازی شده است. طی سال های اخیر ارزهای دیجیتال مختلفی نظیر بیت کوین، اتریوم، مونرو و ریپل وارد بازار شدند که برخی از آنها محبوبیت شدیدی نیز کسب کردند. ابداع ارز دیجیتال باعث شد بسیاری از کاربران در جهان مشغول به استخراج این ارزها شوند و تلاش کنند از این راه برای خود کسب درآمد نمایند. با توجه به نوسانات و رشد نرخ ارز دیجیتال برخی نیز به خرید و فروش آن فعالیت دارند. بسیاری از کشورهای دنیا که بیت کوین و ارز دیجیتال وارد آنها شده است تلاش دارند این ارز بی حساب و کتاب را کنترل کرده و آن را تحت نظر بگیرند.
برخی معاملات آن را محدود می کرده و برخی بکلی آن را ممنوع کرده اند. برخی کشورها باور دارند که بیت کوین و دیگر ارزهای دیجیتال باعث آسان شدن تجارت های غیرقانونی می شود. زیرا با استفاده از آن می توان به راحتی از هر جای دنیا خرید انجام داد؛ بدون این که کسی بر آن نظارت داشته باشد و در نهایت پلیس نیز نمیتوانند طرفین معامله ارز دیجیتالی را شناسایی کند. با تمام این اوصاف باید گفت که برخی کشورها استفاده از ارزهای دیجیتالی را مجاز دانسته و برخی نیز از آن حمایت کرده اند.
چند نوع ارز دیجیتال در جهان وجود دارد؟
با توجه به محبوبیت ارزهای دیجیتال تا کنون حدود ۹۰۰ ارز دیجیتال ساخته شده است که معروف ترین آنها بیت کوین (Bitcoin) می باشد. در حقیقت فناوری بیتکوین طوری طراحی شده است که باعث می شود کاربران این پول رمزنگاری شده بدون نیاز به هیچ بانکی تبادلات مالی انجام داده و در نهایت هویت آنها ناشناس باقی بماند.
با رشدهای شدید ارزهای دیجیتالی رمزنگاری مخصوصا بیت کوین کاربران بسیاری وارد فضای آن شده و شروع به خرید و فروش یا استخراج آن نمودند. برخی نیز در این میان سودهای بالایی بدست آورند و این موضوع باعث شد ارزهای دیجیتال به سرعت در کل دنیا مشهور شده و در بازار کشورها نفوذ کنند. به همین دلیل دولت های بسیاری نسبت به آن حساسیت نشان داده و برخی استفاده از آن را ممنوع کردند.
طبق نظر تحلیلگران اقتصادی سال ۲۰۰۹ میلادی و زمانی کمه بیت کوین برای اولین بار وارد بازا شد ارزشی کمتر از یک دلار داشت اما وضعیت طوری شد که نرخ آن به ۲۰ هزار دلار نیز رسید. چنین رشد بی حسابی قطعا مشکل ساز خواهد شد. اما باید توجه داشت که در کل دنیا حدود ۹۰۰ ارز دیجیتالی وجود دارد که بیت کوین یکی از آنها می باشد. در حالی که بیشتر مردم با بیت کوین آشنا شده اند و از آن استفاده می کنند. در ادامه ارزهای دیجیتال مختلف را بررسی می کنیم.
بیت کوین (Bitcoin)
ارز دیجیتال بیت کوین سال ۲۰۰۹ وارد بازار شد و با ارزشی پایین کار خود را شروع کرد و به تدریج به معروف ترین ارز دیجیتال در دنیا تبدیل شد که ارزش آن بسیار بالا و در حدود چند هزار دلار می باشد. در خصوص سازنده بیت کوین اطلاعاتی وجود ندارد و گفته می شود فردی ناشناس آنرا راه اندازی کرده است. ارزش بیت کوین در یک دوره رشدی ۵۰ درصدی داشت و به حدود ۲۰ هزار دلار رسید اما پس از مدتی مجددا در سقوطی ارزش آن به حدود ۱۱ هزار دلار رسید.
در حال حاضر نیز قیمت بیت کوین متفاوت است روزانه نرخ آن تغییر می کند. گفته می شود ارزش کلی بیت کوین در دنیا حدود ۷۰ میلیارد دلار می باشد.
اتریوم (Ethereum)
ارز دیجیتالی اتریوم که ارزی رمزپایه است در سال ۲۰۱۳ وارد بازار ارزهای دیجیتال شد. بر خلاف بیت کوین سازنده اتریوم مشخص است و ویتالیک بوترین سازنده اتریوم می باشد. این ارز نیز همچون بیت کوین به سرعت رشد کرد و مورد استقبال کاربران قرار گرفت. اتریوم بیش از آن که ارز دیجیتال باشد، یک پلتفرم (Platform) نرم افزاری است که قابلیت برنامه ریزی بر پایه بلاک چین را دارد.
زی کش (Zcash)
زی کش نیز همچون دیگر ارزهای دیجیتال بر پایه بلاک چین می باشد. زی کش در سال ۲۰۱۶ میلادی راه اندازی شده است و تنها تفاوت آن با دیگر ارزهای دیجیتال رمزپایه در این است که همه اطلاعات تراکنش ها پنهانی بوده و رمزنگاری می شوند. کارشناسان فعال در حوزه ارز دیجیتال نظر دارند که امنیت زی کش بسیار بالاتر از بیت کوین است و مقایسه این دو همچون مقایسه http با https می باشد. گفته می شود تعداد کل زیکش های دنیا که قابلیت استخراج دارند به ۲۱ میلیون قطعه می رسد.
لایت کوین (Litecoin)
لایت کوین ارزی مجازی و رمزپایه است که در سال ۲۰۱۱ میلادی و توسط یکی از توسعه دهنده ها راه اندازی شد. به گفته سازنده این ارز دیجیتال از شبکه انتقال همتا به همتا (P۲P) استفاده می کند و همین امر باعث افزایش امنیت آن شده به طوری که می توان از تراکنش های انجام شده اطمینان حاصل کرد. در خصوص ارزش لایت کوین نسبت به بیت کوین باید گفت که این ارز مجازی ارزشی به مراتب کمتر از بیت کوین دارد و به نظر فعالان این حوزه لایت کوین همچون نقره و بیت کوین همچون طلا می باشد.
دوج کوین (Dogecoin)
ارز مجازی دوج کوین در سال ۲۰۱۳ وارد بازار شد و هدف آن متفاوت با دیگر ارزها و آن کمک اینترنتی به موسسات خیریه و ایتام بوده است. این پول مجازی همچون یالت کوین از سامانه همتا به همتا (P۲P) استفاده می کند تا مبالغ پرداختی به صورت امن به مقصد برسند. باید گفت که ارزش دوج کوین در مقابل بیت کوین قابل مقایسه نمی باشد.
دش (Dash)
ارز مجازی دش همچون دیگر ارزها برپایه بلاکچین می باشد و همچنین از شبکه همتا به همتا (P۲P) نیز استفاده می کند. باید گفت که دش نخستین شبکه غیرمتمرکز خصوصی می باشد که به کاربران خود اجازه می دهد تمامی فعالیت های خود در شبکه را مشاهده کنند. این امکان در کنار امنیت و سرعت دش را به یکی از ارزهای دیجیتالی مناسب تبدیل کرده است.
بیت کوین دهمین ارز پرارزش دنیاست
پس از چند سال فعالیت معروف ترین ارز دیجیتال یعنی بیت کوین بالاخره این رمزارز برتر توانسته رتبه خود را در میان ارزهای پرارزش دنیا پیدا کند. عمر بیت کوین در حالی به ۱۰ سالگی رسیده است که این ارز دیجیتالی معروف اکنون دهمین ارز پرارزش دنیا به حساب می آید. رتبه دهم برترین ارز دنیا در حالی به بیت کوین اختصاص یافته است که ده ها ارز دیجیتالی دیگر نیز در بازار ارزهای دیجیتالی رمزنگاری شده در حال فعالیت می باشند.
فناوری ارزهای دیجیتالی رمز پایه نظیر بیتکوین حداکثر ده سال است که معرفی شده و این پول های رمزنگاری شده در این مدت نه چندان طولانی توانسته اند جای خود را در بازار ارز پیدا کنند. اکنون بیت کوین در دنیا به قدری جایگاه پیدا کرده است که برخی معاملات بانکی و مالی با استفاده از آن انجام می شود. پول های مجازی رمزپایه اگرچه توسط برخی کشورها ممنوع شده اند اما همچنان در دنیا طرفداران فراوانی دارند. در ایران نیز افراد زیادی وجود دارند که جهت بدست آوردن ثروت به دنبال استخراج و یا سرمایهگذاری در حوزه ارز دیجیتال و بیت کوین می باشند.
اخیرا کارشناسان و تحلیلگران فعال در حوزه ارزهای دیجیتال گزارشی ارائه داده اند که بیانگر رتبه بالای بیت کوین در میان ارزهای پرارزش دنیاست. در این گزارش اعلام شده است که در صورت صرف نظر از ارزش بالای طلا و نقره در میان ارزها، میتوان گفت که در حال حاضر ارز دیجیتالی بیت کوین دهمین ارز باارزش و ارزنده دنیا به حساب می آید. در صورتی که طلا و نقره را نیز در نظر بگیریم، بیت کوین جایگاه دوازدهم باارزش ترین ارز دنیا را به خود اختصاص خواهد داد.
در ادامه این گزارش کارشناسان عنوان کردهاند که مجموع سرمایه در حال گردش ارز دیجیتالی بیتکوین حدود ۱۶۲ میلیارد دلار می باشد و در صورتی که روند فعالیت و رشد بیت کوین ادامه داشته باشد انتظار میرود ارزش هر بیتکوین تا پایان سال ۲۰۱۹ به بیش از ۴۰ هزار دلار برسد. این در حالی است که ارزش بیت کوین در حال حاضر تنها ۱۱ هزار دلار می باشد.
روش افزایشی ارزش بیت کوین
در گزارش مذکور عنوان شده است که بیتکوین اکنون ارزش بالاتری از پایه پولی کشورهای بزرگی چون کانادا، روسیه، برزیل، کره جنوبی و نروژ دارد و به نظر میرسد در صورت ادامه روند رو به رشد بیت کوین و افزایش میزان استقبال از آن در دنیا این ارز رمزپایه در مدت کوتاهی ارزش بالاتری نسبت به پایه پولی کشورهای دیگری همچون هند، انگلستان و ایالات متحده داشته باشد.
بیت کوین بر پایه فناوری بلاک چین طراحی شده است و به کاربران این امکان را می دهد که بدون نیاز به بانک و تراکنس بانکی مبادلات مالی خود را انجام دهند و در نهایت نیز طرفین از هویت یکدیگر باخبر نشده و ناشناس باقی بمانند. همین غیرقابل ردیابی بودن بیت کوین است که مخالفت بسیاری از کشورها را برانگیخته است. رونق معاملات بیت کوین باعث شده ارزش آن روز به روز افزایش یافته و تعداد کاربران آن نیز افزایش یابد.
سرمایه گذاری و استخراج بیت کوین
برخی افراد برای بدست آوردن بیت کوین با استفاده از سختافزارهای قدرتمند به دنبال استخراج یا به اصطلاح ماینینگ بیت کوین هستند. در ابتدای معرفی بیت کوین بسیاری از کشورهای دنیا با آن مخالفت کرده و قوانینی در ممنوعیت استفاده از آن وضع کردند. پس از آن نیز رفته رفته کشورهای دیگری به جمع مخالفین بیت کوین اضافه شدند؛ در حالی که در همین زمان آمار کاربران و استفاده کنندگان از آن نیز در حال رشد بود.
مخالفین ارزهای دیجیتالی نظر دارند که این نوع ارزها به خاطر ماهیت غیرقابل ردگیری بودن آن مناسب برای تجارتهای غیرقانونی نظیر تجارت اسلحه، تجهیزات تروریستی، مواد مخدر و قاچاق کالا می باشد که در صورت استفاده از آن دیگر مقامات قضائی و پلیس امکان شناسایی و ردگیری متخلفین را نخواهد داشت.
با تمام مخالفتهایی که از جانب حکومت ها اعلام می شود، تعداد کاربران ارزهای دیجیتالی همچون بیتکوین، مونرو، ریپل و اتریوم در حال افزایش بوده و محبوبیت و استقبال آنها روز به روز افزایش پیدا می کند. برخی برای افزایش سرمایه خود در بیت کوین سرمایه گذاری می کنند و برخی برای پولدار شدن به دنبال استخراج آن هستند. برخی نیز در حال تجارت در این حوزه بودن و به خرید و فروش بیت کوین مشغول هستند.
منبع: خبرگزاری ایسنا
نظرات کاربران (۵)
به نظرم الان دیگه بیت کوین و ارزهای دیجیتال معروف آخر خط هستند و برای استخراج بیت کوین زمان دیر شده. قبلا به ازای هر تراکنش جایزه خوبی می داد اما الان جایزه نصف شده و همینطور که بگذره جایزه کم تر میشه و دیر تر میشه بیت کوین استخراج کرد. به نظرم الان باید دنبال استخراج ارزهای جدید بود. تازگی یک ارز دیجیتال اومده به اسم pi یا همون عدد پی که میشه رایگان استخراجش کرد. چون جدید هست رایگان عرضه شده اگر الان بریم تو کارش ممکنه چند وقت دیگه پولی بشه و ملت بیان سراغش.
بیچاره ساتوشی بیت کوین رو درست کرد که مردم بدون نفوذ حکومت ها مبادله انجام بدند اما همه چیز بر عکس شد و این ابزار به نفع کلاهبردارها و قاچاق چی ها تموم شد.
قیمت بیت کوین نوسان زیادی داره یکدفعه 50 درصد رشد میکنه و دوباره همین قدر ریزش داره. بازاری که ثبات نداشته باشه برای سرمایه گذاری خوب نیست. فقط باید برق ارزان داشته باشی استخراج انجام بدی.
وقتی بیت کوین با این همه محبوبیت و اعتبار وجود داره چرا کسانی باید از زی کش یا دوج کوین استفاده کنند؟! الان همه دنبال استخراج بیت کوین هستند.
بیت کوین به قدری معروف و محبوب شده که دیگه همه دنبال استخراج بیت کوین هستند. حتی بعضی ها رو دیدم که با گوشی و کامپیوتر خونه دنبال استخراج بیت کوین هستن. نمی دونم روزی که بیت کوین تموم بشه میخوان چکار کنن ملت!