طبق نظرسنجیهای انجام شده مشخص شده است که در سال ۹۷ بیش از ۷۰ درصد جوانان ایرانی از تلگرام و حدود ۵۰ درصد آنها از اینستاگرام استفاده می کردند. این در حالی است که تلگرام در بخش های از این سال فیلتر بوده و این کاربران به جای استفاده از پیام رسان های ایرانی همچنان از این پیام رسان مسدود شده خارجی استفاده می کردند.
تلگرام و اینستاگرام دو اپلیکیشن محبوب برای کاربران ایرانی می باشد که عمده کاربران آن در ایران و جهان جوانان می باشند. تلگرام تا سال گذشته در کشور فعالیت داشت و سهم بالایی از کاربران خود را از ایران جمع آوری کرده بود. اکنون اما این پیام رسان خارجی در ایران مسدود شده و امکان استفاده مستقیم از آن وجود ندارد. با این حال طبق آمارگیری اسفند سال ۹۷ که توسط مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا) انجام شده است مشخص شده تلگرام در این سال توانسته ۷۱ درصد از جوانان ۱۸ تا ۲۹ سال ایرانی را در خود عضو نماید.
اینستاگرام هم دیگر شبکه اجتماعی محبوب جهانی می باشد که بر پایه تصویر و فیلم ساخته شده است و بخش اصلی کاربران آن را جوانان تشکیل می دهند. طبق همین نظرسنجی تعداد کاربران ایرانی اینستاگرام هم در سال ۹۷ برابر ۴۹ درصد بوده است. با توجه به فیلترشدن تلگرام و ادامه دار بودن فعالیت اینستاگرام قطعا شاهد افزایش تعداد کاربران ایرانی این شبکه اجتماعی ایرانی در سال ۹۸ خواهیم بود.
تلگرام و اینستاگرام محبوب ترین شبکه های اجتماعی برای جوانان ایرانی
در بخش دیگری از نظرسنجی در خصوص پیام رسان واتس اپ (WhatsApp) نیز آماری ارائه شده و برابر ۳۲ درصد شرکت کنندگان در این نظرسنجی در سال مذکور از پیام رسان واتس اپ استفاده کرده اند. در نهایت هم مشخص شده تنها ۴ درصد از شرکت کنندگان در نظرسنجی از پیام رسان ایرانی سروش استفاده کرده اند.
در خصوص جنسیت کاربران نیز در این نظرسنجی ها آمارهایی ارائه شده است که بیانگر درصد فعالیت مردان و زنان ایرانی در این پیام رسان ها می باشد. طبق این آمار ۵۴ درصد مردان ایرانی در تلگرام، ۲۸ درصد از آنها در شبکه اجتماعی اینستاگرام، ۲۴ درصد مردان در پیام رسان واتساپ و تنها ۳ درصد آنها در پیامرسان سروش فعال بوده اند.
فعالیت مردان و زنان جوان در پیام رسان های خارجی
اما در خصوص فعالیت زنان در این شبکه های اجتماعی باید گفت که فعالیت آنها در تلگرام برابر ۵۸ درصد بوده و ۳۱ درصد آنها از اینستاگرام استفاده می کردند. همچنین ۲۷ درصد زنان از واتساپ و ۲ درصد آنها از پیامرسان سروش استفاده میکردند. گزارش کلی نتایج این نظرسنجی شرح زیر می باشد.
- پیام رسان تلگرام: ۷۱ درصد (۵۴ مردان و ۵۸ درصد زنان)
- شبکه اجتماعی اینستاگرام: ۴۹ درصد (۲۸ مردان و ۳۱ درصد زنان)
- پیام رسان واتس اپ: ۳۲ درصد (۲۴ مردان و ۲۷ درصد زنان)
- پیام رسان سروش: ۴ درصد (۳ مردان و ۲ درصد زنان)
نکته جالب این نظرسنجی ها رقابت غیرعادلانه پیام رسان های خارجی با پیام رسان های ایرانی می باشد. پیام رسان خارجی تلگرام که حتی در برهه از سال ۹۷ فیلتر بوده درصد بیشتری از کاربران ایرانی را نسبت به پیام رسان ایرانی سروش به خود اختصاص داده است. یکی از دلایل برتری تلگرام در این رقابت حمایت های بیش از حد وزارت ارتباطات از این پیام رسان خارجی و پوسته های غیررسمی آن یعنی تلگرام طلایی و هاتگرام می باشد. در حالی که درصدی از این حمایت ها نیز به پیام رسان های ایرانی انجام نشده است.
منبع: خبرگزاری ایسنا
نظرات کاربران (۰)