چندی پیش اپل اپلیکیشن های ایرانی موجود در اپ استور را حذف کرد که طی این اتفاق ده ها هزار نفر کاربر گوشی های آیفون دیگر به اپلیکیشن های ایرانی iOS دسترسی نداشته و امکان استفاده از خدمات آن را ندارند. در این مطلب قصد داریم روشهای دورزدن تحریم های شرکت اپل و استفاده از اپلیکیشن های ایرانی iOS را به شما معرفی کنیم.
چند سال پیش اپل به بهانه تحریم ها، اپلیکیشن های ایرانی را از فروشگاه اپ استور حذف کرد. بعد از این ماجرا توسعه دهندگان ایرانی برای فعالیت مجدد در مارکت اپ استور با استفاده از روشهایی خاص توانستند مجددا اپلیکیشن های خود را در این فروشگاه منتشر نمایند که این روش هم چند هفته پیش توسط اپل مسدود شد و تحریم اپلیکیشن های ایرانی توسط اپل کامل شد. حالا هزاران اپلیکیشن ایرانی از اپ استور حذف شده و کاربران گوشی های آیفون در کشور هیچ دسترسی به این برنامه ها ندارد. احتمالا شما هم از محصولات شرکت اپل استفاده می کنید و با این مشکل مواجه هستید. پس برای حل مشکل خود از روشهای جایگزین استفاده نمایید.
اگر شما هم جز مشتریان شرکت اپل هستید و از گوشی های آیفون استفاده می کنید قطعا در هفته های اخیر با مشکلاتی در نصب و استفاده از اپلیکیشن های ایرانی iOS مواجه شده اید. احتمالا این را هم می دانید که اپل در هفته های اخیر دسترسی به اپلیکیشنهای ایرانی موجود در اپ استور را مسدود کرده است. این مشکل زمانی جدی تر می شود که اپلیکیشنهای پرطرفداری همچون آپ، اسنپ، ریحون، تپ سی، همراه من و ... و در کنار آن بسیاری از اپلیکیشن های بانکداری همراه همگی مسدود شده و از کار افتاده اند. در این صورت دیگر کاربران ایرانی آیفون امکان استفاده از هیچ یک از برنامه های معروف و پرطرفدار ایرانی را نخواهند داشت.
اما چنین نیست و قطعا راه چاره ای وجود دارد! اما بهتر است قبل از ارائه راه چاره با مشکل بوجود آمده آشنا شویم و بدانیم که اصلا چرا اپل اپلیکیشن های ایرانی را از فروشگاه خود حذف کرده است.
علت تحریم اپلیکیشنهای ایرانی اپ استور چیست؟
همه می دانیم که سیستم عامل iOS توسط شرکت اپل به طور اختصاصی برای محصولات خودش طراحی شده است. دلایل متعددی برای توسعه این سیستم عامل اختصاصی وجود دارد که قطعا یکی از آنها امینت است. به همین جهت شرکت اپل ادعا دارد که سیستم عامل iOS دارای امنیت بالا می باشد. یک دلیل امنیت گوشی های اپل قوانین سختگیرانه در نصب اپلیکیشن های آن می باشد. به این معنی نصب یک اپلیکیشن iOS روی گوشی آیفون شرایط خاصی دارد که شرکت اپل آن را تعیین کرده است. در حقیقت یک تفاوت اصلی iOS و اندروید نیز در این است که اپلیکیشن های اندروید به راحتی از مراجع مختلف قابل دانلود و نصب می باشد. در خصوص iOS وضعیت متفاوت است و اپلیکیشن ها تنها باید از طریق فروشگاه رسمی اپل، اپ استور دانلود شوند.
با توجه این که این شرایط کار را برای بسیاری از افراد سخت می کرد، اپل یک استثنا در قانون خود قرار داد و آن گواهی توسعه دهنده سازمانی (Enterprise Developer Certificates) بود. این گواهی به توسعه دهندگان سازمانی یعنی کسانی که قصد داشتند اپلیکیشن های موبایلی را برای داخل سازمان یا شرکت خود توسعه دهند اجازه می دهد تا اپلیکیشن خود را تحت این گواهی منتشر کنند. پس از آن نیز کارمندان آن شرکت می توانند بدون مشکل از آن اپلیکیشن استفاده کنند. این نوع اپلیکیشن ها تنها درون سازمانی می باشند و مجوز انتشار آن نیز برای داخل سازمان می باشد.
تا اینجا مشکلی وجود نداشت اما مشکل اصلی از همین جا شروع می شود. زمانی که گواهی توسعه دهنده سازمانی مورد سوء استفاده قرار می گیرد. برخی توسعه دهندگان خارجی برای انتشار برنامه های غیرسازمانی خود در اپ استور از فرصت استفاده کرده و با استفاده از گواهی توسعه دهنده سازمانی یا همان اینترپرایز اپلیکیشن خود را منتشر می کنند. این روش رونق پیدا می کند و توسعه دهندگان بسیاری از کشورهای مختلف از جمله ایران از گواهی توسعه دهنده سازمانی به طور غیرقانونی (قانون شرکت اپل) استفاده می کنند.
در ابتدا توسعه دهندگان چینی و روسی بودند که دست به این اقدام زدند و پس از آن برنامه نویسان دیگر از نقاط مختلف دنیا به استفاده از گواهی سازمانی پرداختند. استفاده از این گواهی سازمانی باعث شده بود تا برخی توسعه دهندگان به راحتی بتوانند اپلیکیشن های کرک شده و یا اپلیکیشن های دارای محتوای نامناسب را در اپ استور منتشر نمایند. طبق قوانین اپ استور این کار غیرقانونی می باشد و به همین دلیل اپل پس از هشدارهای متعدد در نهایت اپلیکیشن های منتشر شده به این طریق را از فروشگاه رسمی خود خذف کرد.
به دنبال این اقدام بسیاری از اپلیکیشن های ایرانی موجود در اپ استور که از گواهی توسعه دهنده سازمانی استفاده می کردند نیز حذف شدند. اما باید بدانید که این اقدام توسعه دهندگان ایرانی (استفاده از گواهی توسعه سازمانی) به این جهت بود که اپل در سال ۹۶ به بهانه تحریم های آمریکا، همه اپلیکیشنهای ایرانی را از اپ استور حذف کرده بود و پس از آن توسعه دهندگان ایرانی برای دور زدن تحریم های اپل مجبور به استفاده از این روش بودند.
برای دور زدن تحریم اپلیکیشن های ایرانی اپ استور چه روشهایی وجود دارد؟
حالا که از علت تحریم های اپل مطلع شدید بهتر است برای دور زدن تحریم های این شرکت و رفع محدودیت اپلیکیشن های ایرانی از روش های ذکر استفاده نمایید. در ادامه پس از هر یک از روشها ذکر شده و توضیحاتی نیز در خصوصی هر یک ارائه شده است.
- استفاده از وب اپلیکیشن
می توان گفت که ابتداییترین روش برای حل مشکل استفاده از نسخه وب می باشد. نسخه وب یا وب اپلیکیشن نسخه ای از اپلیکیشن موبایل می باشد که همچون یک وب سایت در مرورگر اجرا می شود. کاربر برای دسترسی به وب اپلیکیشن باید آدرس آن را در مرورگر خود وارد نماید. در ابتدای امر که اپل برنامه های ایرانی را حذف نموده بود، بسیاری از استارتاپ ها و توسعه دهندگان اپلیکیشن های معروف از این روش استفاده کرده و برای حل مشکل نسخه وب اپلیکیشن را به کاربران معرفی نمودند. اسنپ یکی از این موارد است که در همان ابتدا به کاربران iOS خود پیشنهاد داد تا از نسخه وب برای دریافت خدمات استفاده نمایند.
نسخه وب گرچه تمام خدمات اپلیکیشن موبایلی را ارائه نمی دهد اما خدمات ضروری اپلیکیشن در آن تعبیه شده و در نبود برنامه اصلی می تواند جایگزین مناسبی برای حل مشکل باشد. با استفاده از وب اپلیکیشن دیگر اپل به هیچ صورتی نمی تواند محدودیت برای آن تعیین کند و کاربران بدون مشکل از خدمات برنامه استفاده می کنند. تنها مشکل باز کردن مرورگر و نوشتن آدرس صفحه مورد نظر می باشد که خسته کننده می باشد. این مشکل هم با یک ترفند ساده و کوتاه قابل حل است تا به وسیله آن بتوان وب اپلیکیشن را هم همچون اپلیکیشن با یک کلیک باز کرد.
به این صورت که پس از باز کردن مرورگر سافاری (Safari) و وارد کردن آدرس صفحه مورد نظر در آدرس بار مرورگر، وارد صفحه وب اپلیکیشن شوید. در صفحه باز شده به پایین صفحه توجه کنید که در آن علامت اشتراکگذاری (مربع با فلش رو به بالا) وجود دارد. این علامت را انتخاب کنید تا منوی جدیدی باز شود. در منوی جدید با انتخاب هر یک از گزینه ها می توانید یک میانبر برای وب اپلیکیشن ساخته و آن را در قسمت های مختلف گوشی ذخیره کنید. بهترین گزینه صفحه اصلی گوشی می باشد. پس گزینه Add to Home Screen را انتخاب نمایید. حال از شما خواسته می شود که برای میانبر ساخته شده یک نام تعیین کنید. این کار را انجام دهید و سپس گزینه Add را انتخاب کنید تا آیکون مربوط به وب اپلیکیشن در صفحه اصلی گوشی ایجاد شود. از این پس هر زمان که بخواهید می توانید به راحتی آیکون وب اپلیکیشن را انتخاب کرده و وارد برنامه شوید. دیگر هم نیازی به پیدا کردن مرورگر و وارد کردن آدرس نخواهید داشت.
- استفاده از اپ استورهای ایرانی (مارکت های ایرانی iOS)
یک روش خوب دیگر استفاده از اپ استورهای ایرانی می باشد. چند سال پیش که زمزمه تحریم اپلیکیشن های ایرانی توسط اپل مطرح بود و شرکت اپل نیز مشکلات برای توسعه دهندگان ایرانی ایجاد کرده بود، استارتاپ های ایرانی به فکر راه اندازی نسخه داخلی اپ استور بودند. پس از تحریم های اپل و حذف اپلیکیشن های ایرانی در سال ۹۶ این فکر به واقعیت پیوست و برخی استارتاپ ها به طور عملی نسخه های بومی اپ استور را تحت عنوان اپ استور ایرانی راه اندازی کردند. این مارکت های ایرانی iOS دقیقا کار اپ استور را انجام می دهند که در آنها همه اپلیکیشن های ایرانی iOS وجود دارد.
سیب اپ، سیبچه، آی تیپس، اپ استور ایرانی و نصاب مارکت های ایرانی iOS هستند که کاربران ایرانی آیفون می توانند اپلیکیشن های مورد نیاز خود را از آنها دانلود نمایند. پس از اقدام اخیر اپل مبنی بر حذف گواهی های توسعه دهنده سازمانی نیز سازندگان این مارکت ها به دنبال پیدا کردن راحی جدید برای انتشار اپلیکیشن های ایرانی هستند. به گفته یکی از مسئولین این مارکت ها قرار است از روش جدیدی به نام Ad-Hoc استفاده شود که به وسیله آن اپلیکیشنهای مهم حذف شده از اپ استور روی یک صفحه قرار گرفته و هر چند کاربر با استفاده از یک حساب توسعهدهنده اپل تلفیق شوند.
- جیلبریک کردن گوشی آیفون
سازندگان گوشی های هوشمند برای جلوگیری از دستکاری ساختگار نرم افزاری گوشی و سیستم عامل آن محدودیت هایی را ایجاد می کنند. در گوشی های iOS این محدودیت ها بسیاری بیشتر از اندروید می باشد. حال کاربران برای رهایی از محدودیت های شرکت اپل و انجام فعالیت های آزادانه به وسیله گوشی خود، این محدودیت ها را از بین می برند. از بین بردن محدودیت های اپل در اصطلاح «جیلبریک کردن» نام دارد. پس از جیلبریک کردن گوشی آیفون دیگر می توان بدون مشکل اپلیکیشنهای شخص ثالث را از منابع غیررسمی دانلود کرده و نصب نمود.
اما باید توجه داشت که جیلبریک کردن گوشی مضراتی نیز دارد که یکی از آنها کاهش امنیت گوشی می باشد. چراکه در صورت جیلبریک کردن گوشی دیگر اپل امنیت دستگاه شمار ار تضمین نمی کند. به علاوه این که اپلیکیشن های موبایلی از منابع مختلف به راحتی روی گوشی شما نصب می شود و ممکن است ویروس یا بدافزارهایی نیز از این طریق وارد گوشی شما شود. همچنین استفاده از آپدیت های رسمی سیستم عامل iOS نیز منتفی خواهد شد و برای بروزرسانی سیستم عامل خود باید منتظر نسخه های جدید جیلبریک شده باشد که آن هم در فواصل زمانی طولانی تری منتشر می شود. به هر روی اگر این مشکلات را به جان می خرید می توانید دست به این کار زده و همچون گوشی های اندروید بدون محدودیت از اپلیکیشن های موبایل استفاده نمایید.
- استفاده از اپلیکیشنهایی که قبلا دانلود از اپ استور کرده اید
در صورتی که پیش از شهریور ۹۶ - که زمان آغاز تحریم اپلیکیشن های ایرانی توسط اپل می باشد - دارای گوشی آیفون بوده اید و اپلیکیشن مورد نظر خود را از اپ استور دانلود کرده اید می توانید مجددا آن اپلیکیشن را از اپ استور دانلود کنید. برای انجام این کار وارد اپ استور شده و پروفایل خود را انتخاب کنید. حالا گزینه Purchased را انتخاب کنید و در صفحه جدید از میان گزینه ها، مورد Not on this iPhone را انتخاب کنید. پس از انتخاب مورد، فهرست تمام اپلیکیشنهایی که قبلا از اپ استور دانلود کرده اید و اکنون آنها را در گوشی خود ندارید به شما نمایش داده می شود. گرچه این اپلیکیشن ها مربوط به حداقل دو سال پیش است و آپدیت نیستند اما در این شرایط بسیار مفید و کارآمد می باشد.
فارغ از روشهای ذکر شده در این مطلب به نظر می رسد برخی توسعه دهندگان نیز روشی جدیدی برای دور زدن تحریم های اپل پیدا کرده اند که به دنبال آن از کاربران خود خواسته اند تا پس از حذف نسخه فعلی اپلیکیشن از گوشی خود، به وبسایت مراجعه کرده و نسخه جدید برنامه را دانلود نمایند.
به هر حال این اقدام اپل باعث شد بسیاری از استارتاپهای ایرانی در ارائه خدمات خود با مشکل مواجه شوند که این مشکلات باعث می شود کاربران اپل در ایران نیز با مشکلاتی مواجه شوند که تمام این موارد باعث می شود مشتریان این شرکت در ایران کاهش یافته و کاربران ایرانی تمایلی به استفاده از محصولات اپل نداشته باشند که نتیجه این کار تنها باختن اپل در رقابت با گوگل می باشد.
برگرفته از: پلازا مگ
نظرات کاربران (۰)