بیش از یک سال از فیلترینگ تلگرام می گذرد اما همچنان میلیونها کاربر به جای استفاده از پیام رسان های داخلی ترجیه می دهند از تلگرام خارجی استفاده کنند. این در حالی است که پیام رسان های بومی نه تنها از تلگرام ضعیف تر نیستند بلکه برتری هایی نیز نسبت به تلگرام و دیگر پیام رسان های خارجی دارند. غیر از برتری های امنیتی نسخه های بومی پیامرسانها نظیر سرورهای داخلی و حفظ کلان دادهها، امتیازات دیگری همچون تماس صوتی و انجام تراکنشهای بانکی نیز در آنها وجود دارد.
از نیمه دوم سال ۹۶ به بعد تلگرام، شبکه اجتماعی محبوب ایرانی ها به بزرگترین مشکل فضای مجازی کشور تبدیل شد. سوء استفاده خارجی ها از تلگرام، عدم همکاری مسئولین این پیام رسان با ایران، انتقال کلان دادههای ایرانیان به خارج از کشور، عدم دسترسی حکومت ایران به سرورهای تلگرام، راه اندازی تکنولوژی بلاکچین و طراحی رمزارز گرام توسط تلگرام اصلی ترین مشکلات بود که باعث شد حکم فیلترینگ تلگرام صادر شود. پس از اعمال محدودیت برای تلگرام و فیلتر شدن این پیام رسان خارجی موضوع راه پیام رسان ایرانی مطرح شد و در مدت کوتاه سه هفتهای حدود ۱۵ میلیون کاربر ایرانی وارد این پیام رسان های بومی شدند.
از این پس مشکلات پس از فیلترینگ تلگرام بوجود آمد و اپلیکشین های غیررسمی تلگرام همچون یک فیلترشکن با عبور از فیلترینگ، دسترسی ایرانی ها به تلگرام را فراهم کردند. همین اتفاق باعث شد فرصت برای پیام رسان های داخلی از بین رفته و کاربرانی که خود را برای مهاجرت به پیام رسان های بومی آماده کرده بودند دوباره فکر استفاده از تلگرام را در ذهن خود جای دهند. پس از این بود که در فضای مجازی موجی جهت تخریب پیام رسان های داخلی ایجاد شد و با موضوعات مختلف تلاش شد تا پیام رسان های ایرانی را ضعیف تر و بدتر از تلگرام جلوه دهند.
برخی از قابلیت های برتر پیام رسان های داخلی
اما بررسیهای انجام شده نشان دهنده آن است که نه تنها پیام رسان های ایرانی از تلگرام ضعیف تر نیستند بلکه از جهاتی نسبت به آن برتری نیز دارند. در ادامه برخی از مزیت های موجود در بهترین پیام رسان های ایرانی و به نوعی برتری آنها نسبت به تلگرام را ذکر کرده ایم.
۱. عدم خروج اطلاعات از کشور و حفظ حریم شخصی
با توجه به این که تلگرام پیام رسانی خارجی است و تابع قوانین هیچ حکومتی نمی باشد، بنابراین الزامی جهت حفاظت از اطلاعات کاربران آن وجود ندارد. چه بسا همچون شرکتهای بزرگ تکنولوژی نظیر گوگل و فیسبوک اطلاعات کاربران خود را بفروشد. در حالی که پیامرسانهای ایرانی طبق قانون حفظ حریم شخصی در فضای مجازی موظف به حفظ اطلاعات کاربران می باشند. در عین حال مسئولین فضای مجازی نیز روی فعالیت های این پیام رسان ها نظارت دارند.
۲. اینترنت رایگان پیام رسانهای ایرانی
طبق تصمیم مسئولین فضای مجازی کشور و جهت حمایت از پیام رسان های داخلی، اینترنت این پیام رسان ها رایگان می باشد. اینترنت پیام رسان سروش به کلی برای کاربران رایگان می باشد و اینترنت پیامرسانهای بله، ایتا، گپ و بیسفون نیز به صورت یک سوم محاسبه می شود.
۳. انجام عملیاتهای بانکی
یکی از قابلیت های ویژه پیام رسان های بومی خدمات بانکی آنها در قالب انتقال وجه، دریافت صورت حساب و خرید شارژ در فضایی ایمن می باشد. این قابلیت در در پیام رسان های بله و گپ وجود دارد و برخی دیگر از پیام رسان ها نیز به دنبال راه اندازی آن می باشند.
۴. تماس صوتی و تصویری
تماس تصویری تلگرام هیچوقت راه اندازی نشد و این پیام رسان تنها قابلیت تماس صوتی را داشت که آن نیز در بسیاری از کشورها همچون انگلیس و امارات مسدود شد. در ایران نیز تماس صوتی تلگرام مسدود شد؛ اما اکثر پیام رسان های داخلی علاوه بر تماس صوتی قابلیت تماس تصویری را نیز در خود جای داده اند.
۵. فروشگاههای آنلاین
فضای مجازی و به طور دقیق تر شبکه های اجتماعی و پیام رسان ها اکنون به یکی از مراکز اقتصادی تبدیل شده اند و کسب و کارهای مختلف علاوه بر فعالیت در آن اقدام به خرید و فروش نیز می کنند. پیامرسانهای ایرانی با شناسایی این نیاز از آن استفاده کرده و فرصتی برای فعالیت کسب و کارها ایجاد کردند تا به صورت رایگان و بدون پرداخت هزینه تبلیغ، کسب و کار آنلاین خود را راه اندازی نمایند. این قابلیت در پیام رسان های گپ و بله وجود دارد.
۶. قابلیت پسندیدن پست
از جمله نواقص تلگرام ارتباط یک طرفه کانالها با کاربرانشان بود و عملا هیچگونه ارتباطی از جانب کاربران با کانال ها وجود نداشت. در حالی که این نقص در پیام رسان های داخلی اصلاح شده و در حال حاضر پیامرسانهای سروش، گپ و بله از این قابلیت استفاده می کنند.
منافع ملی در استفاده از پیامرسانهای داخلی
فارغ از مزایای جانبی مختلفی که در پیامرسانهای داخلی برای کاربران وجود دارد، استفاده از این پیامرسانها در بلند مدت حافظ منافع ملی نیز خواهد بود. به همین دلیل است که بسیاری از کشورهای دنیا نظیر چین، روسیه، انگلستان و کره جنوبی جهت حمایت از اقتصاد موجود در فضای مجازی و مباحث فرهنگی پروژه اینترنت ملی را راه اندازی کرده اند که این موضوع شامل پیامرسان ملی، شبکه اجتماعی ملی و مرورگر ملی می باشد.
با توجه به این که اکنون فضای مجازی به فرصتی برای فعالیت های اقتصادی تبدیل شده لازم است پلتفرمهایی بومی راه اندازی شوند تا هم کاربران با اطمینان از آن استفاده نمایند و هم سرمایه گذاران ایرانی با اعتماد کامل به سمت آنها حرکت کنند. چراکه پلتفرمهایی نظیر تلگرام و اینستاگرام که خارجی می باشند و از بیرون ایران مدیریت میشوند به هیچ عنوان تعهدی نسبت به کاربر ایرانی نداشته و نمی توانند بستری مناسب جهت فعالیت اقتصادی مجازی ایرانی ها باشند.
حفظ کلان دادههای داخلی
دیگر مزیت پیام رسان های داخلی که در حقیقت اساسیترین آنها نیز می باشد، حفظ کلان دادهها است. در عصر انقلاب چهارم صنعتی داده و اطلاعات همچون نفت در هر کشوری می باشد. کلان دادهها از این جهت ارزشمند هستند که مجموعه رفتارهای شهروندان در فضای مجازی را نشان می دهد و حاکی از ذائقه و تمایل فکری افراد می باشد. می توان گفت که کلان دادهها در سراسر دنیا همچون اسرار ملی شناخته میشوند و آنها را با عنوان «ثروت ملی» نام می برند. بنابراین در اختیار داشتن کلان داده های یک کشور توسط افرادی غیر بومی همچون فاجعه ای برای آن کشور می باشد. اتفاقی که در استفاده کلان از تلگرام و دیگر پیام رسان های خارجی رخ می دهد.
در عصر اینترنت و فضای مجازی که بسیاری از اطلاعات کاربران به صورت آنلاین ذخیره سازی می شود، بسیاری از سرویس های آنلاین با استفاده از این اطلاعات حیات خود را تداوم می بخشند. اگر سری به اخبار حوزه فناوری با موضوعیت «سرقت اطلاعات» بزنید قطعا انبوهی از اخبار سرقت اطلاعات توسط سرویس های آنلاین و اپلیکیشن های موبایلی را خواهید دید. اخباری که می توان گفت بزرگترین آنها مربوط به فیسبوک جهت فروش اطلاعات کاربران خود به موسسه آماری کمبریج آنالیتیکا می باشد. بر همین اساس می توان گفت که ارائه خدمات رایگان توسط سرویس های خارجی آن هم در حجم کلان تنها با منطق فروش اطلاعات قابل توجیه می باشد.
منبع: سایت بصیرت
نظرات کاربران (۰)